Jäsentiedote 1/2023

Puheenjohtajalta 30.1.2023

Alkuvuosi 2023 on alkanut ay-maailmassa vauhdikkaasti. Vienti-, teollisuus- ja kaupanalalla on annettu lakkovaroitukset tes-neuvottelujen vauhdittamiseksi. Lakoilta ei tulla välttymään. Kunta- ja hyvinvointityönantajat (KT) sekä Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) käyvät julkista keskinäistä nokittelua viime vuonna tehdystä kunta-alan sopimuksesta, joka mahdollistaa vienti- ja teknologia-alojen kunta-alaa suurempien korotusten myötä vähintään 1% suuremmat korotukset kunta- ja sotesektorille. Palkansaajien ostovoima on kovalla koetuksella matalasuhdanteessa, johon on vaikuttanut energiakustannusten nousu johtuen Venäjän julmasta hyökkäyssodasta Ukrainaan.

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa vuoden alussa. Historiallisen suuri työnantajavaihdos on sujunut pääasiassa kohtuullisesti. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella - joka on yksi Jyty Metropolin jäsenistön uusista työnantajista - tullaan käymään helmikuun aikana luottamusmiesvaalit. VANTAA-ammattiosasto tulee tiedottamaan näistä vaaleista jäsenistöään. Toivon, että kaikki jäsenet, jotka ovat siirtyneet Vantaan kaupungilta VAKE:en, ovat toimittaneet ja toimittavat valtakirjan ohjeiden mukaisesti jäsenmaksujen perimisestä uudelle palkanmaksuyhtiölle. Lisäksi on tärkeää, että jäsenet ovat päivittäneet tietonsa työnantajamuutoksesta Jytyn nettisivuilla olevaan Jässäriin. Näin varmistamme, että kaikki jäsenemme ovat edunvalvonnan piirissä myös tulevaisuudessa.

Yhdistyksen edunvalvontatyö on myös täydessä vauhdissa. Jäsenet ovat ottaneet kiitettävästi yhteyttä pääluottamusmiehiimme työsuhteeseensa liittyvistä huolista, epäselvyyksistä, ristiriidoista sekä palkkaepäkohdista. Jäsenistömme tekee töitä moninaisissa työpaikoissa; joissakin työnantajapolitiikka on koventunut, töitä tehdään liian pienillä resursseilla eikä työntekijöitä ei kuulla heitä koskevissa asioissa. Toisaalla taas työnantaja tiedostaa vastuunsa työn sujumisesta ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Kaiken keskiössä on hyvä johtaminen, yhteinen työn kehittäminen, oikea resurssointi ja asianmukainen palkkapolitiikka. Parhaimmillaan työnteko on yhteiseen hiileen puhaltamista. Jytyn edunvalvojat ovat mukana varmistamassa, että nämä tärkeät seikat toteutuvat työpaikoilla paremmin. Ota siis meihin yhteyttä heti, kun siihen on tarvetta.

Terveisin,

pj Kaisa

Hallituksen ajankohtaiset

Yhdistyksen hallitus kokoontui järjestäytymiskokoukseen torstaina 19.1.2023.

Hallitus vuodelle 2023:
PJ Kaisa Soininen
I varapj Kirsi Jaakkola (KASKO)
II varapj Sari Nieminen (HELKO)
Päivi Bragge (YKSI)
Arja Eloranta (KUVA)
Tuija Hakkarainen (SOTEPE)
Sari Irmasto (KASKO)
Sari Kuosku (SOTEPE)
Mikko Lehtonen (HAL)
Merja Liespalo (HELKO)
Toni Ohvo (HUS)
Jaakko Perttunen (VANTAA)
Niina Pietilä (YKSI)
Johanna Puska (KYMPPI)
Tuuli Urpela (HUS)

Kokouksessa päätettiin henkilövalinnoista eri toimikuntiin ja yt-elimiin.
Yhdistyksen nuorisovastaavaksi valittiin Eemil Heimo (YKSI).

Lisäksi todettiin eri työnantajien kanssa tehdyt paikalliset sopimukset.

Yhdistyksen valtuuston terveiset

Yhdistyksen valtuusto kokoontui 8.12.2022. 

Valtuusto hyväksyi mm. toimintasuunnitelman ja talousarvion tulevalle vuodelle. 

Kokous valitsi äänestyksen jälkeen valtuuston I varapuheenjohtajaksi Pirjo Meriläisen (KASKO) ja II varapuheenjohtajaksi Karla Vainion (HAL). Valtuuston puheenjohtajana jatkaa Ilkka Konola (SOTEPE).

Kaisa Soininen valittiin jatkamaan yhdistyksen puheenjohtajana. 

Saimme myös vieraaksi Ammattiliitto Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman. Hän kertoi liiton ja edunvalvonnan ajankohtaisia asioita.

Karla Vainio, Ilkka Konola, Pirjo Meriläinen
pj Kaisa Soininen

Toimistossa muutoksia

Yhdityksen toimisto on muuttanut  Ammattiliitto Jytyn kanssa uusiin toimitiloihin Elimäenkatu 5, 00510 Helsinki. 

Toimiston henkilökunnassa muutoksia:
Talousasiantuntija Leea Järvinen on jäänyt ansaitulle eläkkeelle ja jäsenpalvelusihteeri Niina Toivonen on palannut vanheimpainvapailta takaisin töihin!
Jatkossa jäsen- ja talousasioissa voi olla yhteydesssä niina.toivonen@jytyliitto.fi. 

Mielenilmaus - STOP VaKava leikki

Huolestuneet vanhemmat Helsingissä järjestivät mielenilmauksen lasten laadukkaan varhaiskasvatuksen puolesta kaupunginvaltuuston vuoden ensimmäisen kokouksen alkamisen kynnyksellä.

Ammattiliitto Jyty ja Jyty Metropoli ry olivat vahvasti esillä STOP VaKava leikki mielenilmauksessa, joka pidettiin Helsingin Senaatintorilla. Yhdistyksemme pj Kaisa Soininen vaati työnantajaa tekemään konkreettisia toimenpiteitä varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan korjaamiseksi. 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Voit käydä katsomassa yhdistyksen pj:n Kaisan huudatukset mielenilmauksen osallistujille tästä linkistä: https://fb.watch/ioH4jBtuzi/

Kiitos vielä kaikille osallistuneille! 

Jäsenetu!

Viime vuoden tapaan Jyty Metropoli ry:n jäsenillä on mahdollisuus vuokrata Jyty Espoon seutu ry:n omistamia mökkejä. 

Väransbyn (Kirkkonummi) mökkikausi alkaa touko-kesäkuussa ja hakuaika alkaa huhtikuussa. Saatte tästä lisätietoja lähempänä hakuaikaa sähköpostitse. 
Saariselän mökit Hoppu ja Hippu ovat vuokrattavissa koko vuoden ympäri ja monet ovatkin jo tehneet varauksia, kiitos siitä! Voitte kysellä vapaita viikkoja mökkivastaavalta. Pääset tutustumaan mökkeihin tästä linkistä

Mökkivastaava on vaihtunut ja hän on tänä vuonna Johanna Puska (johanna.puska@hel.fi).

Yhteystietoja

Sinua palvelee myös oma ammattiosastosi ja luottamusmiehesi

Tarkista oman ammattiosastosi puheenjohtaja ja sihteeri: https://www.jytymetropoli.fi/ammattiosastot/ 

Luottamusmiesten tiedot löytyvät: https://www.jytymetropoli.fi/luottamusmiehet/

Liiton yhteystiedot:

Jäsenrekisteri: jasenrekisteri@jytyliitto.fi, p. 020 789 3720 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Jäsenmaksut: jasenmaksut@jytyliitto.fi, p. 020 789 3730 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Työttömyyskassa Aaria: asiakaspalvelu@aariakassa.fi, p. 020 7655 900 (ma, ke, to klo 9-12, ti klo 12-14)

Muistathan käyttää kaikkia palveluita hyödyksi!