Jäsentiedote 3/2023

Puheenjohtajalta 31.5.2023

”Mutkikas, hankala, takkuinen, riitaisa, poikkeuksellinen, dramaattinen”. Tämänkaltaisia kuvauksia olemme saaneet kuulla ja lukea tiedotusvälineistä, kun niissä on käsitelty kevään työmarkkinatilannetta ja hallitusneuvotteluja. Vaikuttaa siltä, että perinteinen neuvottelutoiminta kompromisseineen kuuluu historiaan. Työehtosopimusneuvottelut päätyvät liian usein valtakunnan sovittelijan virkahuoneeseen ja sieltä eteenpäin. Tämä on osoitus epäonnistuneista neuvotteluista. Osapuolet eivät halua päästä tai, hyvistä yrityksistä huolimatta, eivät pääse yhteisymmärrykseen edustamilleen ryhmille tärkeistä asioista. Sama ilmiö on ollut huomattavissa parhaillaan käytävien hallitusneuvottelujen aikana, kun sopua yhteisistä kirjauksista maahanmuuttoon liittyvissä asioissa ei tahtonut löytyä puolueiden välillä.

Tosiasia on, että Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, sillä meillä ei ole riittävästi työntekijöitä esimerkiksi tärkeille hoiva- ja hyvinvointialoille. Hallitusneuvotteluissa esitetään kuitenkin maahanmuuttajille asetettavien tulorajojen nostamista. Tämä on mahdoton yhtälö, jos haluamme pitää kiinni kunnille ja hyvinvointialueille määritellyistä lakisääteisistä tehtävistä. Päättäjien tulee huomioida, että syrjäytymisen sijasta meidän nykyisillä eri statuksilla Suomeen muuttaneille henkilöille annetaan todelliset mahdollisuudet työllistyä, olla tärkeä osa yhteiskuntaamme.

Hallitusneuvottelujen tavoitteet ovat aiheuttaneet monille huolta, myös ammattiyhdistysliikkeessä toimiville. Suomen kuntoon laittaminen tuntuu tarkoittavan lakko-oikeuden rajoittamista, ay-maksujen verottomuuden poistamista, työttömyys- ja toimeentuloturvan heikentämistä sekä julkisen sektorin palveluiden rahoituksen vähentämistä. KT, Jyty, JHL, SuPer, TEHY ja JUKO ovatkin aloittaneet kampanjan julkisen sektorin aseman ja työpaikkojen puolesta. ”Tärkein sijoitus” -kampanjan sanoma niin poliitikoille kuin kansalaisille on, että julkinen työ on Suomen tärkein sijoitus, koska sen tuottamat palvelut kannattelevat Suomea kaikkina aikoina. Toivotaan, että tuleva hallitus ei pidä itsepintaisesti kiinni kohtuuttomista leikkaustavoitteistaan, vaan kuuntelee asiantuntijoita kansalaisten hyvinvointiin ja työllisyyteen liittyvissä asioissa, joita meillä ei ole Suomen hyvän tulevaisuuden kannalta vara menettää.

Jyty Metropoli on mukana paremman ja oikeudenmukaisen työelämän kehittämistyössä. Yhdistyksen hallitus on toteuttanut oman valtuustomme tahtoa ja mahtava porukka pääluottamusmiehiä ja luottamusmiehiä on toteuttanut ydintehtäväämme, jäsenistön edunvalvontaa. Järjestelyvara- eli palkankorotusneuvotteluissa edunvalvojamme ovat pitäneet jytyläisten tehtävien ja niiden tekijöiden puolia. Kevään huipentumana tes-neuvottelujen vauhdittamiseksi osa jytyläisistä yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöistä on valmiudessa sekä osallistumassa työtaistelutoimiin, eli lakkoihin. Monella on vielä hyvässä muistissa viime kevään julkisen sektorin lakot. Toivottavasti myös tämän keväiset työtaistelutoimet vievät neuvotteluja eteenpäin, eikä päinvastoin.

Kesä tuo kaivattua lepoa meille kaikille. Toivottavasti jokainen pääsee nauttimaan joutenolosta ja mieleisestä tekemisestä läheisten ja ystävien parissa - tai ihan vain itsekseen. Sekin tekee välillä ihan hyvää!

Terveisin, Kaisa


Yhdistyksen varapuheenjohtajien esittely

1. varapuheenjohtaja


1. kuka olet ja mitä teet?

Moi, olen Kirsi Jaakkola.

Toimin Helsingin kaupungilla Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaikkien jytyläisten päätoimisena pääluottamusmiehenä. Taustatyöni, josta olen siirtynyt näihin luottamusmieshommiin, on leikkipuistossa sosiaaliohjaajana.

2. mikä roolisi on Jyty Metropolissa?

Yhdistyksen hallituksessa olen KASKO-ammattiosaston toisena edustajana ja olen yhdistyksen 1.varapuheenjohtaja. 

3. kerro miksi kannattaa kuulua liittoon?

Liittoon kuuluminen tuo turvaa koko työuran ajan, ei ainoastaan työttömyyden kohdatessa. Liiton jäsenyys takaa työpaikalla luottamusmiehen tuen moninaisissa työelämän tilanteissa. 

4. mitkä ovat mielestäsi Jyty Metropolin vahvuudet / miksi kannattaa kuulua juuri Jyty Metropoliin?

Jyty Metropolin vahvuutena on vankka edunvalvontaosaaminen. Olemme jäseniä varten. Metropoliin kannattaa kuulua, koska olemme moninainen ja osaava jytyläinen yhdistys.

---------------------------------------------------------------------

2. varapuheenjohtaja


1. kuka olet ja mitä teet? 

Olen Sari Nieminen, työskentelen HSY:ssä tilapalvelukoordinaattorina, sekä jytyläisenä pääluottamusmiehenä. 

2. mikä roolisi on Jyty Metropolissa? 

Olen yhdistyksen hallituksen jäsen, sekä 2. varapuheenjohtaja

3. kerro miksi kannattaa kuulua liittoon? 

Liitosta saat sen tuen työelämän kiemuroissa, jota ei pelkällä rahalla (lue: työttömyyskassan jäsenenä) ole mahdollista saada.

4. mitkä ovat mielestäsi Jyty Metropolin vahvuudet / miksi kannattaa kuulua juuri Jyty Metropoliin? 

Jyty Metropoli pitää sisällään laajan kirjon ihmisiä, osaamista ja ymmärtämystä eri työelämän osa-alueilta. Asia kuin asia, koskaan et ole yksin.

5. Terkut

Kuvassa Sarin ihanat koiruudet <3

Yhdistyksen valtuuston terveiset

Yhdistyksen valtuusto, joka koostuu 46:sta yhdistyksemme jäsenestä, kokoontui hybridinä toukokuun alussa 3.5. KYMP-talossa Kalasatamassa. Kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin mm. vuoden 2022 tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastajan sekä toiminnantarkastajan lausunnot. 

Valtuusto on yhdistyksemme ylin päättävä elin, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Valtuustossa on edustajat jokaisesta ammattiosastosta ja sen toimikausi on kaksi-vuotinen. 

Syyspäivät Kalajoella 8-10.9.2023

"Jyty Kalajoki ry järjestää perinteiset Jytyn syyspäivät Kalajoen Hiekkasärkillä 8.–10.9.2023. Tapahtuma on avoin kaikille jytyläisille ja heidän perheenjäsenilleen. Tervetuloa mukaan syyspäiville, jossa yhdistyvät liikunta, leikkimieliset kisat, mukava yhdessäolo ja rentoutuminen." - Ammattiliitto Jyty

HUOM. Jyty Metropoli sponsoroi 30 jäsenelle syyspäiviä 
100 eurolla majoituskuittia vastaan. Mikäli ilmoittautujia on enemmän kuin 30 hlöä arvomme sponsoroinnin saajat. Sponsorointiin ilmoittautuminen umpeutuu 7.6.2023! 
Ilmoittaudu niina.toivonen@jytyliitto.fi

Saariselän mökin arvonta

Nyt on hyvä mahdollisuus päästä viettämään lomaviikkoa Jyty Metropoli ry:n lomaosakkeessa Saariselällä. 

Mökin vuokrausviikko on viikko 39 lauantaista lauantaihin (23.9.-30.9.2023). Jäsenhinta 350€/vko. 

Mökissä on tilaa 4-6 hlölle. 2 makuuhuonetta, toisessa parivuode, toisessa kerrossänky ja yksi runkopatja sekä olohuoneen sohvalle mahtuu yksi nukkumaan. Kuvia mökistä ja lisätietoa löydät täältä.

Mökkejä on vain yksi tarjolla, joten arvomme lomaviikon ilmoittautuneiden kesken. 
Ilmoittaudu tämän linkin kautta https://forms.office.com/e/j8VxyJwgA9 13.6.2023 mennessä. 
Arvonta suoritetaan ke 14.6.2023. Ilmoitamme mökkiviikon saajalle sähköpostitse samana päivänä. 

Hyödynnä jäsenetusi ja ilmoittaudu! 


Saarikelon pohjapiirros

Jokainen voi olla jäsenhankkija <3

Liitosta saat turvaa ja tukea työelämään, monipuolisia vapaa-ajan jäsenetuja sekä vahvan ammatillisen yhteisön. 

Jytyn jäsenet työskentelevät kunnissa, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jytyläiset toimivat näillä sektoreilla hyvin moninaisissa ammateissa eri ammattialoilla. Jyty neuvottelee jäsentensä työehdoista, kuten palkoista, työajoista ja lomista kaikkiaan 19 työehtosopimuksessa.

Ammattiliitto Jytyn suosittelukampanja on käynnissä. Kun jäsenenä suosittelet ja hankit 1.1.–30.6.2023 tai 1.7.–31.12.2023 välisenä aikana uusia jäseniä, sinut palkitaan lahjakortilla.

Kun hankit Jytylle varsinaisia jäseniä tai opiskelijajäseniä, Ammattiliitto Jyty palkitsee sinut S-ryhmän lahjakortilla:

  • kahdesta jäsenestä 30 €
  • kolmesta jäsenestä 50 €
  • neljästä jäsenestä 150 €

Muistathan myös Jyty Metropolin omat jäsenhankkijaedut: 

1. Vie uusi hankkimasi jäsen syömään ja laskuta siitä toimistoltamme kuittia vastaan 40 euroa.
tai
2. Voitte osallistua yhdessä tai erikseen kulttuuri- tai urheilutapahtumaan: ostat/ostatte lipun/liput ja laskutatte siitä kuittia vastaan 25 euroa/lippu.

Yhdistyksen toimisto kesällä

Yhdistyksen toimisto lomailee 3.7.-7.8.

Yhdistyksen puheenjohtaja on sairauslomalla 12.6.-1.8.2023, minkä aikana 1. varapuheenjohtaja Kirsi Jaakkola hoitaa yhdistyksen pj:n tehtäviä (poislukien oman loma-aikansa vko 24 ja vkot 28-31). 

Ota edunvalvonta-asioissa yhteyttä suoraan pääluottamusmieheesi; löydät tiedot täältä. Mikäli työpaikallasi ei ole luottamusmiestä, ota yhteys suoraan liiton edunvalvontaan: tyosuhdeneuvonta@jytyliitto.fi

Aurinkoista kesää! :)