Jäsentiedote 4/2023


Tiedotteella:

  • Puheenjohtajalta 18.9.2023
  • Ammattiosastojen vuosikokoukset
  • Kysy mitä vain edunvalvonnasta tai yhdistystoiminnasta, me vastaamme!
  • Ammattiosastoissa tapahtuu
  • Jyty-kahvit ja jäsenhankinta
  • Jäsenedut
  • Yhdistyksen yhteystiedot

Puheenjohtajalta 18.9.2023


”Työmarkkinat ovat työnantajien ja työntekijöiden väliset markkinat, joilla työnantajat etsivät työntekijöitä ja työvoimaan kuuluvat henkilöt etsivät työtä; kun tarjonta kohtaa kysynnän, työnhakija ja työnantaja solmivat työsuhteen. Työmarkkina on talouden suurin yksittäinen markkina ja sillä on monia erityispiirteitä.” - Wikipedia

-”Kehtaako siitä puhua, ja jos puhuu, siitä ei ole mitään hyötyä.”

Palkasta ja sen korotustarpeista on voitava puhua. Siitä puhuminen ei ole helppo laji, vaikka palkka on olennainen osa työsopimusta ja työntekemistä. Kun annat työnantajalle sovitun työpanoksen, saat siitä sovittua palkkaa. Yksinkertaista - mutta sitä se ei aina ole. Kun työtehtävän vaativuus muuttuu, on sillä pitäisi olla vaikutusta myös palkkaan. Palkka perustuu siis työnvaativuuteen, joka on oltava kuvattuna kirjallisesti työnvaativuuden arviointina (TVA). Tämä dokumentti on oltava molempien osapuolien, työnantajan ja työntekijän, tiedossa ja sitä on päivitettävä aina, kun työnvaativuuteen tulee muutoksia. Hyvä työnantaja palkitsee työntekijän tavallista paremmasta työnsuorituksesta. Rahallinen palkitseminen voi olla kertaluonteista tai kokonaispalkan suuruuteen vaikuttava kuukausittainen henkilökohtainen palkanlisä.

Julkisella tai julkissektoria lähellä olevalla yksityisellä alalla jytyläinen jäsen työskentelee usein tehtävissä, joissa työskentelee monia muitakin työntekijöitä. Tällöin peruspalkka on määritelty kaikille samaa työtä tekeville samantasoiseksi. Työehtosopimukset määrittelevät alimman palkan, mutta se voi ja saa olla työnantajakohtaisesti suurempi. Neuvotteluja paikallisesti kohdennettavista palkankorotuseristä käyvät työantajan kanssa liittojen paikalliset edustajat, eli luottamusmiehet. Työntekijä voi ottaa henkilökohtaisen lisän esille esihenkilönsä kanssa kehitys-, onnistumis- ym. keskusteluissa, joita esihenkilön tulee käydä jokaisen johdettavansa kanssa vuosittain. Mikäli asian esille ottaminen perusteluineen esimiehen kanssa ei ota tuulta siipien alle, voi työntekijä pyytää avukseen luottamusmiehensä, joka antaa jäsenelle vinkkejä asian eteenpäin viemiseksi tai ottaa jäsenen toiveesta asian hoitaakseen. Jäsen antaa siis valtuutuksensa luottamusmiehelle, joka on liiton edustaja työpaikalla. Luottamusmies käy vaadittavat neuvottelut työntekijän antamien tietojen ja dokumenttien pohjalta. Mikäli neuvottelu päättyy erimielisenä, esimerkiksi työnantajan vankempien perustelujen vuoksi, on asia mahdollista viedä liittotasolle. Tässä tapauksessa liiton edunvalvonnan puolen ammattilaiset arvioivat, viedäänkö tapaus keskustason neuvotteluihin, joissa neuvotteluja käyvät liiton juristit työnantajan kanssa.

Palkka kuuluu jokaisen työntekijän työehtoihin. Siksi ei ole sama, minkä suuruinen se on. Työsopimukseen kirjattu palkan määrä ei ole betoniin valettu, vaan sen pitää muuttua, ei vain tes-korotusten myötä. Syyskuun Jyty-lehti kertoo meille tanakkaa tietoa palkasta. Lue lehti ja pohdi, olisiko sinun syytä ottaa palkka-asiat puheeksi.

Hyvää alkanutta syksyä toivottaen,
Kaisa

Ammattiosastojen vuosikokoukset


Tervetuloa ammattiosastosi vuosikokoukseen, missä käsitellään ammattiosaston sääntömääräiset asiat. Saat sähköpostitse kutsun oman ammattiosastosi vuosikokoukseen.

Tule tapaamaan ammattiosastolaisia ja vaikuttamaan sen toimintaan!

Helsingin kaupungin ammattiosastot HAL, KASKO, KUVA, KYMPPI, SOTEPE pitävät kokouksensa samaan aikaan tiistaina 24.10. klo 16.45-19.00 KUVA-toimialan kokoustiloissa (käyntiosoite: Konepajankuja 3). Ennen kokouksia aloitus yhteisesti Ravintola Alice Italian tiloissa klo 16.00 alkaen, Konepajankuja 1, 00510 Helsinki.  
Yhteisen osuuden vierailijana Helsingin kaupungin va. henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi. 
Ilmoittautuminen 11.10.2023 mennessä niina.toivonen@jytyliitto.fi


VANTAA: Tiistaina 24.10.2023 klo 17 alkaen Ravintola Zilla, Kielotie 14, 01300 Vantaa. Ilmoittautuminen 6.10.2023 mennessä Arja Karppiselle arja.karppinen@vakehyva.fi

HELKO: Torstaina 26.10.2023 klo 16.00 alkaen Finlandia Park Hotel Käpylä, Pohjolankatu 38, 00610 Helsinki. Ilmoittautuminen 8.10.2023 mennessä Merja Liespalolle merja.liespalo@palmia.fi

HUS: Tiistaina 31.10.2023, aika, paikka ja ilmoittautumiskäytäntö ilmoitetaan sähköpostitse jäsenille

YKSI: Sunnuntaina 1.10.2023 klo 10.00 alkaen, Hotelli Katajannokka (jäsenistö on saanut tästä jo aikaisemmin kutsun ja ilmoittautuminen päättyi 14.9.2023)

Mikäli et tiedä omaa ammattiosastoasi, voit olla yhteydessä yhdistyksen toimistoon niina.toivonen@jytyliitto.fi. 


Kysy mitä vain edunvalvonnasta tai yhdistystoiminnasta, me vastaamme!

Onko sinulla jotain kysyttävää edunvalvonnasta tai yhdistystoiminnasta, mihin haluaisit vastauksen? 

Nyt on mahdollisuus kysyä MITÄ VAIN! Me annamme sinulle vastauksen! Vastaukset sekä kysymykset julkaistaan yhdistyksen seuraavissa tiedotteissa anonyymisti.

Pääset tästä linkistä forms-kyselyyn.
Kysely on auki 30.9.2023 saakka! 

Ammattiosastoissa tapahtuu

Ammattiosastotoiminta on paljon muutakin kuin edunvalvontatyötä. Virkistystoimintamme tarkoituksena on pitää yllä jäsentemme hyvinvointia, tutustuttaa jäseniä niin omaan toimintaamme kuin uusiin tuttavuuksiin. Voit keskustella niissä myös työelämäasioista luottamusmiehistön ja ammattiosaston johtokuntalaisten kanssa.

SOTEPE piti tänäkin vuonna mukavan Petankki-illan Myllypurossa. Ensin kaikki saivat henkilökohtaista opetusta Petankkin saloihin ja sitten kisattiin! Mahtavaa porukkaa ja kisahenkeä! Edes ajoittainen sade ei haitannut tunnelmaa!

TULOSSA:

Syyskuun aikana on tulossa vielä mm. KASKOn ja KUVAn yhteinen jäsenilta "Vitsit sikseen", KASKOlla tulossa myös jäsentapahtumana pelillinen esitys "Upotapia", SOTEPElla tulossa Bileristeily sekä YKSI-ammattiosastolla tulossa jäsentapahtuma Hotelli Katajanokalla. 

Etelä-Suomen alueen nuorisovastaavat ovat järjestämässä nuorisojäsenille Keilaus & ruokailun syyskuun lopulla! 

Yhdistyksen tapahtumista tulee aina sähköpostia ammattiosaston kautta. 
Toivottavasti postit saavuttavat kaikki! 

Näistä myös ilmoitellaan täällä nettisivuilla "Tapahtumat"- välilehdellä. 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Tervetuloa tapahtumiin mukaan! 


Jyty-kahvit ja jäsenhankinta

Jyty-kahvit

Pyydä yhdistyksen edustaja esim pääluottamusmies tai liiton aluetoimiston aluetoiminnan asiantuntija käymään työpaikallasi kahvien merkeissä. Voit myös pitää Jyty-kahvit matalalla kynnyksellä itsenäisesti työpaikallasi normaalin kahvitauon puitteissa. Tarjoa Jytyn kustantamat kahvit ja pienet kahvitarjoilut työyhteisöllesi Jyty-infon kera. Kahvihetken ei tarvitse olla siis mitenkään normaalista työpäivän kahvihetkestä poikkeava ja luonnollisesti tilaisuus on avoin kaikille.

Tilaisuus toimii hyvin Jytyn työpaikkanäkyvyyttä lisäävänä sekä toki samalla jäsenhankintatilaisuutena. Jokainen voi järjestää kahvituksen, jos se vain on työnantajalle ok.

Ota rohkeasti yhteyttä niin saat meiltä lisätietoa ja ohjeita kahvien järjestämiseen!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Jäsenhankinta

Ammattiliitto Jytyn suosittelukampanja on käynnissä. Kun jäsenenä suosittelet ja hankit 1.7.–31.12.2023 uusia jäseniä, sinut palkitaan lahjakortilla.

Kun hankit Jytylle varsinaisia jäseniä tai opiskelijajäseniä, Jyty palkitsee sinut S-ryhmän lahjakortilla:

  • kahdesta jäsenestä 30 €
  • kolmesta jäsenestä 50 €
  • neljästä jäsenestä 150 €

Lue lisää Ammattiliitto Jytyn nettisivuilta: https://jytyliitto.fi/jasenyys/suosittele-jasenyytta/, sivuilla myös mm. jäsenyyden suosittelijan työkalupakki.

Jyty Metropoli palkitsee suosittelijan ja uuden jäsenen yhteisellä lounaalla (kuittia vastaan max. 40€ tai kulttuuritapahtuman lippua vastaa (max. 25€/lippu). Lue lisää "yhdistyksen kiitos uudelle jäsenelle ja jäsenhankkijalle". HUOM. jäsenhankintapalkintoja ollaan uudistamassa syksyn aikana. 

Jäsenedut

Muista käyttää myös muita jäsenetujasi! Löydät ne liiton nettisivuilta https://jytyliitto.fi/jasenyys/vapaa-ajan-jasenedut/ 

Ja muikkarina vielä, että Ammattiliitto Jyty tukee jäsentensä opiskelua avoimessa yliopistossa maksamalla 75 % Aktiivi-Instituutin ja Helsingin aikuisopiston opintomaksusta. Lue lisää opintojaksoista: helao.fi/jyty/
Myös osasta avoimen amk:n opinnoista sponsoroidaan 75%. Avoimen AMK:n kurssitarjonnan tiedot syksyn opintojaksoista julkaistaan campusonline.fi -sivustolta. Tunnistat Jytyn tarjoamat opintojaksot Jytyn logosta. 
Lue lisää: https://jytyliitto.fi/ajankohtaista/koulutus/ammatillinen-koulutus/ 

Yhdistyksen yhteystiedot

Yhdistyksen toimiston ammattinimike vaihdettiin jäsenpalvelusihteeristä yhdistyskoordinaattoriksi.                                                             
Puheenjohtaja                                   Yhdistyskoordinaattori
Kaisa Soininen                                  Niina Toivonen
050 324 2340                                   050 342 3217
kaisa.soininen@hel.fi                        niina.toivonen@jytyliitto.fi

Sinua palvelee myös oma ammattiosastosi ja luottamusmiehesi

Tarkista oman ammattiosastosi puheenjohtaja ja sihteeri: https://www.jytymetropoli.fi/ammattiosastot/ 

Luottamusmiesten tiedot löytyvät: https://www.jytymetropoli.fi/luottamusmiehet/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Liiton yhteystiedot:

Jäsenrekisteri: jasenrekisteri@jytyliitto.fi, p. 020 789 3720 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Jäsenmaksut: jasenmaksut@jytyliitto.fi, p. 020 789 3730 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Työttömyyskassa Aaria: asiakaspalvelu@aariakassa.fi, p. 020 7655 900 (ma, ke, to klo 9-12, ti klo 12-14)

Muistathan käyttää kaikkia palveluita hyödyksi!