Jäsentiedote 5/2023

Tiedotteella mm.:

  • STTK:n Kohtuus kaikessa -mielenosoitus la 18.11.2023
  • Uudistettu jäsenhankintaetu
  • KASKO- ja KUVA-ammattiosastot yhdistyivät
  • Ammattiosastojen loppuvuoden tapahtumat

Puheenjohtajalta 11.11.2023

Suomen työmarkkinoilla kiehuu, eikä syyttä. Hallituksen kesällä laatima hallitusohjelma kohtelee kylmällä kädellä työntekijöiden oikeuksia ja kansalaisten toimeentuloa. Ohjelman toteuttaminen vaatii lakimuutoksia, jotka astuvat voimaan asteittain. Työntekijäliitot keskusjärjestöineen ovat aloittaneet painostuskeinonsa, jotta hallitus peruisi suunnitelmansa. SAK:laiset liitot käyttävät oikeuttaan poliittisiin lakkoihin, joten ympäri Suomea on järjestetty muutamasta tunnista yhteen päivään kestäviä lakkoja. STTK:laiset liitot osoittavat erimielisyytensä lakimuutoksiin järjestämällä lauantaina 18.11. Helsingissä Kohtuus kaikessa -mielenosoituksen, johon niin keskusjärjestömme kuin sen liitot toivovat runsasta osallistujamäärää. Jyty Metropoli on vahvasti mielenosoituksessa mukana. Olemme suurin jytyläinen yhdistys, joten heikennykset tulisivat koskemaan jäsenistöämme kipeästi. 

Kansantaloudesta huolehtiminen on itsessään tärkeä asia maamme tulevaisuuden kannalta, mutta keinot ovat vääriä; ne ovat vaikutukseltaan kuin suoraan työnantajien toivelistalta. Julkiseen sektoriin kohdistuva kirpaisevin toimenpide on palkankorotusten enimmäistason sitominen vientialojen palkankorotuksiin. Tämä sementoisi miesvaltaisten alojen palkat ikuisesti naisvaltaisten alojen yläpuolelle. Palkkatasa-arvoon pääseminen pysähtyisi siihen. Tämä ei käy!

Vaikeina aikoina, kuten nyt, tarvitaan työmarkkinoilla suurta joukkovoimaa. Siihen tarvitaan vahvoja liittoja ja korkeaa järjestäytymisastetta. Hyvä edunvalvontatyö sekä aktiivinen jäsenhankinta tuottavat meille lisää jäseniä. Jäsenhankinta on meidän kaikkien velvollisuus. Työkaveri on usein se paras jäsenhankkija. Hän voi kertoa omista jäsenkokemuksistaan järjestäytymättömälle työkaverilleen. Ammattiliitto Jyty palkitsee jäsenhankkijoitaan. Tämän lisäksi oma yhdistyksemme muistaa niin jäsenhankkijaa kuin uutta jäsentä 20 euron suuruisella lahjakortilla. Se on konkreettinen osoitus jäsenhankkijan tärkeästä työstä, joka vahvistaa liiton vaikuttamismahdollisuuksia työmarkkinoilla. Tutustu jäsenhankintaetuihimme niin liiton kuin yhdistyksemme kotisivuilla.

Nähdään mielenosoituksessa lauantaina 18.11.2023 Helsingin Mäntymäenkentällä 
klo 10.30!

Terveisin, Kaisa
--------------------------------------------------------------------------------------------

STTK:N KOHTUUS KAIKESSA- MIELENOSOITUS 
LA 18.11.2023!

STTK ja sen jäsenliitot järjestävät Kohtuus kaikessa -mielenosoituksen lauantaina 18.11.2023 Helsingin Kansalaistorilla. Ammattiliitto Jyty ja Jyty Metropoli ry ovat mukana yhteisessä mielenosoituksessa, jossa vastustetaan hallituksen esittämiä rajuja heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin ja sosiaaliturvaan! 

Osallistutaan isolla metropolilaisella joukolla osoittamaan mieltä ja tapaamaan tuttuja 
- tule sinäkin!


Ohjelma mielenosoituksessa:

Klo 10.30 alkaen kokoonnumme Helsingin Olympiastadionin edustalla olevalla Mäntymäenkentällä.
Klo 11.00 alkaen marssimme Mannerheimintietä pitkin kohti keskuskirjasto Oodin edustalla sijaitsevaa Kansalaistoria.  
Klo 12.00 Kansalaistorin ohjelma alkaa. Luvassa on ammattiliittojen, keskusjärjestön ja sidosryhmien puheenvuoroja, koko perheelle sopivaa ruokatarjoilua ja musiikkia.
Klo 14.00 tilaisuus päättyy.

Tilaisuudessa live-esiintyjänä on koko kansan suosikki STIG ja musiikista muuten huolehtii DJ Misterhustla. Tilaisuuden juontaa tv:stä tuttu Katja Ståhl.

Jytyllä tilaisuudessa myös tarjolla pientä syötävää ja juomaa sekä arvonta!

Jyty jakaa jytyläisille jakomateriaaleja paikan päällä mm. kylttejä, liivejä, rintanappeja, ilmapalloja ja huiveja.

NÄHDÄÄN MIELENOSOITUKSESSA!

------------------------------- 

Jyty Metropolissa ollaan osoitettu aikaisemmin mieltämme tärkeiden asioiden puolesta! Arkistokuva mielenosoituksesta v. 2019 varhaiskasvatuksen lakimuutoksesta.

Uusi etu jäsenhankkijalle ja uudelle jäsenelle

Haluamme kiittää jäsenhankkijoita ja heidän tuomia uusia jäseniä uudistetulla lahjalla. Jatkossa jäsenhankkija ja uusi jäsen saavat molemmat S-ryhmän 20€ lahjakortit, kun jäsenhankkija ilmoittaa yhdistyksen toimistolle (niina.toivonen@jytyliitto.fi) hankkimastaan jäsenestä. Nyt jos koskaan jäsenhankinta kannattaa! 

ps. muistattehan myös Ammattiliitto Jytyn jäsenhankintakampanjan.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Ammattiosastojen vuosikokousterveiset

Ammattiosastot ovat pitäneet sääntömääräiset vuosikokoukset lokakuun aikana. Vuosikokouksissa päätettiin mm. esitykset yhdistyksen hallituksen paikoista, ammattiosastojen puheenjohtaja-valinnat, johtokuntien erovuoroisten tilalle uudet jäsenet, hyväksyttiin toimintakertomukset ja -suunnitelmat sekä tilinpäätökset ja uuden kauden budjetit. 

Kiitos osallistuneille ja onnea uusille toimijoille sekä vanhoille uudelleen valituille! 

HELKO-ammattiosaston vuosikokous
HAL, KASKO, KUVA, KYMPPI, SOTEPE -ammattiosastojen vuosikokous
HUS-ammattiosaston vuosikokous

KUVA JA KASKO ON NYT KASKU

Yhdistys tarkastelee vuosittain ammattiosastorakennettaan vastaamaan paremmin jäsenistön ja toiminnan tarpeisiin. KUVA ja KASKO yhdistyivät uudeksi KASKU-ammattiosastoksi.

Yhdistymisellä haluttiin varmistaa aktiivitoiminnan jatkuminen sekä vahvistaa synergioita ja kehittää jäsentoimintoja. Uuden ammattiosaston johtokunta on aloittanut innolla työnsä!

KUVA ja KASKO pitivät 24.10.2023 ensin omat vuosikokouksensa ja loppukokous vietettiin yhdistystetyn uuden ammattiosaston porukkana. Tässä kokouksessa käsiteltiin mm. toimintasuunnitelma ja talousarvion uudelle kaudelle. 
Uuden ammattiosaston puheenjohtaksi valittiin ammattiyhdistyskonkari Arja Eloranta Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialalta. Onnea Arjalle!

Pääluottamusmiehinä jatkavat omilla toimialoillaan tutut Kaskon Kirsi Jaakkola ja Kuvan Antti Pajala.

Kaikki KUVAn ja KASKOn jäsenet on siirretty uuden ammattiosaston alle liiton jäsenrekisterin toimesta, joten jäsenistön ei tarvitse reagoida asiaan. 

Onnea uudesta ammattiosastosta ja johtokunnasta! 

----------------------------------------------------------

Pääluottamusmiehet Kirsi ja Antti kokevat uuden ammattiosaston antavan heidän työhönsä lisää mukavia yhteistyö- mahdollisuuksia.

KYSY MITÄ VAIN &
VASTAUKSET KYSYMYKSIIN

Viime tiedotteella pyysimme kysymään meiltä mitä vain yhdistystoiminnasta tai edunvalvonnasta. Tässä pari kysymystä ja niihin vastaukset:

1. kysymys: Milloin toimistohenkilöstön palkkoja saadaan tasolle, jossa oikeesti maksetaan suorituksesta, osaamisesta ja huomioidaan edes jossain määrin koulutus. Tällä hetkellä työtä on enemmän kuin siitä maksetaan.

1. vastaus: Palkat määrittyvät tehtävän vaativuuden arvioinnin (TVA) perusteella, joka on määritelty kussakin organisaatiossa yhteistoiminnallisesti. Mikäli tehtävien vaativuus kasvaa, on palkkaakin nostettava. Mikäli yksittäinen tai työntekijäryhmä kokee ettei palkka vastaa tehtävän vaativuutta ja määrää on tärkeää ottaa asia puheeksi esihenkilön kanssa. Mikäli esihenkilön kanssa käydyssä keskustelussa ei päästä yhteiseen näkemykseen, työntekijä voi ottaa yhteyttä pääluottamusmieheensä. Hän vie asiaa eteenpäin työnantajalle ensin keskustellen ja tarvittaessa neuvotellen, mikäli palkka on määritelty liian alhaiseksi. 

2. kysymys: Pitääkö työnantajan maksaa palkkaa työntekijälle lähihoitajaopiskelijan ohjaamisesta (opiskelijan harjoitteluajalta)? Oppisopimusopiskelijoista ainakin pitää.

2. vastaus: Jokaisella organisaatiolla on omat ohjeensa ohjaajapalkkioista. Ne on käyty läpi yhteistoiminnallisesti henkilöstön edustajien kanssa (luottamusmiehet/pääluottamusmiehet). Näiden ohjeiden pitäisi olla kaikille työntekijöille nähtävissä organisaation sisäisessä viestintäkanavassa esim. intrassa. Ohjetta voi myös kysyä suoraan esihenkilöltä.
Isoista työnantajista esim. Helsingin kaupungilla oppilaitoksen kautta tulevan tutkinto-opiskelijan tai oppisopimusopiskelijan ohjaamisesta maksetaan työssäoppimista nimetylle ohjaajalle palkkio eli Helsingin kaupunki maksaa lähihoitajaopiskelijan ohjaamisesta palkkion. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

AMMATTIOSASTOISSA TAPAHTUU

Loppuvuoden tapahtumia mm. :
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

22.11. KYMPPI-ammattiosasto järjestää illallisen ja teatterin "Hätäinen hääpäivä"
28.11. SOTEPE-ammattiosaston afterwork
2.12. HUS-ammattiosastolla ja KYMPPI-ammattiosastolla omat risteilyt
8.12. HAL-ammattiosaston pikkujoulut Juttutuvassa + teatteri "Hiirenloukku" (TÄYNNÄ)

Tapahtumat löytyvät nettisivujemme "Tapahtumat"-välilehdeltä ja ammattiosastot viestivät tapahtumistaan myös sähköpostitse suoraan jäsenistölleen. 

Osallistu tapahtumiin, ne tuottavat mukavia jäsenkokemuksia!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Muistutus liittyen jäsentietoihisi

1. Jäsenmaksuperinnän valtakirjan tarkastaminen:

Tarkistathan aina palkkakuitistasi, että ay-jäsenmaksu on peritty palkastasi! 
Mikäli huomaat, että valtakirja ei ole kirjautunut palkkoihin otathan yhteyttä 
yhdistyksen toimistoon niina.toivonen@jytyliitto.fi. 

2. yhteystietojen ja työnantajatietojen tarkistaminen:

Tarkistathan, että Jytyn jäsenrekisterissä tietosi ovat ajantasalla; 
sähköposti, puhelinnumero ja työnantajatiedot, ammattinimike sekä sopimusala. 
Pääset tarkistamaan tietosi suoraan Jässärissä 
(https://jytyliitto.fi/ --> "kirjaudu asiointipalveluihin".

-------------------------------------------------------------------------------------------

Jyty Espoon seutu ry:n Saariselän mökkien Hoppu ja Hippu hakuaika on alkanut!

Yhteistyömme Jyty Espoon seutu ry:n kanssa jatkuu. 
Sinulla on mahdollisuus varata itsellesi edulliseen jäsenhintaan mökkivuoro kahdesta Saariselän Hoppu- ja Hippu -Lapinmökistä (käytössä ympärivuoden). 

Molemmissa mökeissä on perusvarustetaso astioineen ja vuodevaatteineen (ei liinavaatteita). Mökkien pihapiirissä sijaitsee liiteri, jossa esim. polttopuita sekä vaja, jossa pientä välineistöä. Molemmissa mökeissä autonlämmityskaapeli, Hopussa kahdelle autolle.

Viikon varaukset ovat lauantaista klo 12 lauantaihin klo 12.

HUOM! Viikoilla 8-18 mökkejä vuokrataan vain kokonaisiksi viikoiksi.

Mikäli kiinnostuit käy lukemassa lisätietoa ja katso hinnasto tästä linkistä tai kysy lisää mökkivastaavalta Johanna Puskalta (johanna.puska@hel.fi).

Yhdistyksen yhteystiedot

                                                       
Puheenjohtaja                                   Yhdistyskoordinaattori
Kaisa Soininen                                  Niina Toivonen
050 324 2340                                   050 342 3217
kaisa.soininen@hel.fi                        niina.toivonen@jytyliitto.fi

Sinua palvelee myös oma ammattiosastosi ja luottamusmiehesi

Tarkista oman ammattiosastosi puheenjohtaja ja sihteeri: https://www.jytymetropoli.fi/ammattiosastot/ 

Luottamusmiesten tiedot löytyvät: https://www.jytymetropoli.fi/luottamusmiehet/

Liiton yhteystiedot:

Jäsenrekisteri: jasenrekisteri@jytyliitto.fi, p. 020 789 3720 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Jäsenmaksut: jasenmaksut@jytyliitto.fi, p. 020 789 3730 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Työttömyyskassa Aaria: asiakaspalvelu@aariakassa.fi, p. 020 7655 900 (ma, ke, to klo 9-12, ti klo 12-14)

Muistathan käyttää kaikkia palveluita hyödyksi!