PUHEENJOHTAJALTA 11.2.2018

Jussi Ruokonen
10.2.2018

Tänään alkoi olympialaiset kaukana Etelä-Koreassa. Suomi aloitti kisat hienosti Krista Pärmäkosken pronssimitalilla. Siitä on hyvä jatkaa.

Toivottavasti olympialaiset tuovat myös meille suomalaisille lisää intoa harrastaa, jos ei kilpaurheilua, niin kuitenkin liikuntaa tai siihen liittyvää. Vähän niinkuin aikoinaan jo Tahko Pihkala suunnilleen (mukailtuna) sanoi "terve sielu terveessä ruumiissa"  - sitä paremmin työelämässä jaksaa, kun huolehtii itsestään myös työajan ulkopuolella.

Toki iso (työ)asia ratkesi myös tällä viikolla, kun järjestöt ja kuntatyönantaja sai sorvattua tes-sopimuksen seuraaviksi pariksi vuodeksi. Tälläkertaa neuvottelukierrokseen kuului ehkä enemmän intohimoja kuin aikaisemmin, koska takana oli mm. kiky-sopimuksen miinusmerkit ja edessä haastava maakuntauudistus.

Loppujen lopuksi kunta-alalle syntyi suunilleen samantasoiset työehtosopimukset kuin muillekin aikaisemin sovituille tes:eille. Tämähän kyllä tarkoittaa sitä, että mm. tasa-arvoasiat eivät näy juuri mitenkään - meidän ala on edelleenkin "jäljessä" verrattuna moneen muuhun. Vielä liittojen hallinnot eivät ole sopimusta hyväksyneet, mutta ihmettelen, jos ei hyväksymisiä tulisi. Jytyn valtuusto kokoontuu ensi perjantaina 16.2 käsittelemään neuvottelutulosta.

Osa jäsenistöstämme ja niin myös muissa järjestöissä kokevat "pettymyksen" tunteita saavutettuun neuvottelutulokseen, valitettavasti. Se, että jotkut ovat luvanneet isoja korotuksia, eivät ole olleet realisteja vaan ihan jotain muita. Ilman ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja ei välttämättä olisi neuvottelutulosta vielä tullut, mutta "rankemmilla" toimilla eli vaikkapa lakoilla olisi tuskin saavutettu sen enempää. Ja toisekseen lakossa jokainen työntekijä menettää selvää rahaa ja menee pitkä aika ennenkuin palkankorotuksilla ne menetykset tulisivat tilinauhaan euroina takaisin.

Toisaalta olisihan ollut hienoa, jos tänä vuonna satavuotias liittomme, Jyty, olisi mennyt ensimmäistä kertaa todelliseen lakkoon. Onneksi kuitenkaan sitä ei nyt tarvittu, mutta neuvotteluarsenaalissa lakkoase on siis edelleen.

Maakunta- ja soteuudistus on edelleen lähtökuopissa päätösten osalta, mutta pian lähestyy se aika, jolloin eduskunta aloittaa käsittelemään lähes lopullisia ehdotuksia. Maaliskuussa olemme sisällöistä enemmän tietoisia eli odotellaan vaan.

Näillä mennään kevättä kohti..