PUHEENJOHTAJALTA 4.10.2019

Jussi Ruokonen
4.10.2019

Hyvää alkanutta lokakuuta.

Viime päivinä on tapahtunut niin Suomessa kuin ulkomaillakin monia väkivaltaisia asioita ja se tuo väkisilläkin hivenen surullisuutta päivittäiseen  toimintaan. Lisäksi tuloillaan oleva tai ainakin ennustettu lama luo varjon tulevaisuuden suunnitteluun.

Näistä asioista huolimatta on suunnattava tulevaisuuteen positiivisin mielin, vaikka kuinka vaikealta tuntuisi.

Meillä ay-rintamalla se tarkoittaa vaikkapa sitä, että liittomme valmistautuu tulevan talven tes-neuvotteluihin. Jo valmiiksi hankalan asian tiimoilla tapahtuu koko ajan myös järjestöjen puolelta vaikeuskertoimien lisäämistä esimerkkinä vaikkapa neuvottelujärjestö Kohon (Tehy, Super, Spal) pääsopimuksen irtisanominen. Miksi he sen tekivät on vielä arvoitus, mutta liittynee edelleenkin heidän tavoitteeseen omasta tes:stä.

Varsinaisesti neuvottelut alkavat todenteolla keväällä, umpeutuuhan nykyiset sopimuksemme vasta maaliskuun lopulla.

Toisena tulevaisuusasiana on varmasti monen työnantajan heikko taloudellinen tilanne. Se saattaa johtaa vielä monta kertaa lomautuksien ja irtisanomisten tielle ja se taas on erityisen haastavaa niille, jotka näiden toimenpiteiden kohteeksi joutuvat. Minusta meidän pitää varautua siihen, ettei näitä "kovia" toimenpiteitä tarvitsisi tehdä. Se taas saattaa tarkoittaa jopa miinus-merkkisten asioiden pöydälle nostamista ja se ei ole helppoa sekään.

Tämä siis yhteenvedettynä on se, että tarve olisi palkankorotuksille mutta myös työpaikkojen säilymiselle - siinäpä sitä vaikeuskerrointa on kerrakseen.

Oma yhdistyksemme valmistautuu ammattiosastojen vuosikokouksiin. Niihin toivotaan mahdollisimman monen osallistuvan, sillä vain osallistumalla voit vaikuttaa. Näistä kokouksista enemmän viimeisessä tiedotteessamme ja myöskin ammattiosastojen sihteerien sähköpostiviesteissä.

Vuodenvaihteessa meillä aloittaa uusi TYST-ammattiosasto ja se on erittäin mukava asia. Tällä lisäämisellä saamme omaan joukkoomme erityisesti yksityisen sosiaali- ja terveysalan tes-väen osaajat yhteen.

Tälläistä tänään, Jussi