PUHEENJOHTAJALTA 28.10.2019

Jussi Ruokonen
28.10.2019

Eilen satoi räntää myös pääkaupungissa, toki tarkkana sai olla, että ilmiön havaitsi. Uutisissa kerrottiin illalla, että pohjoisessa oli ollut jo yli 20 astetta pakkasta. Tämä kertoo hyvin osuvasti sen, kuinka pitkä maa Suomi on.

Siitä pääsenkin aasinsiltana pääsääntöisesti meidän työnantajien ahdinkoon. Aika moni kunta ja sitä kautta myös kuntayhtymät ja sitten vielä ne palveluntuottajat, jotka tuottavat palveluja näille ovat sen valitettavan yhtälön edessä, että yhteistoiminta-asioita käsitellään taloudellis/tuotanollisten syiden takia eikä työelämän ja työn kehittämisestä lähtien.

Jos ja kun tämä positiivinen yhteistoiminta ei ole toiminut eri paikoissa, niin voi vain ihmetellä, miten nämä toiset sitten osattaisiin - eikä osatakaan, valitettavasti.

Tämä asia olkoon tulevan ajan yksi tärkeimmistä asioista - miten saadaan asioita kehitettyä yhdessä niin hyvin, ettei "radikaaleja" ja hyvin kovaa yksilöön vaikuttavia päätöksiä tarvitsisi tehdä..

Tähän tarvitaan Jytyltä ja toki Jyty Metropoliltakin koulutuksen ja tuen kehittämistä - irtisanomis- ja lomautusneuvottelut saati päätökset eivät ole koskaan helppoja neuvottelijoille.

Tämän "kurjimuksen" aikaan neuvotellaan tulevista tes-sopimuksista ja niihin liittyvistä palkankorotuksista. Osa Jytyn sopimusaloista on jo aloittanut ja isot ryhmät tulevat sitten vuodenvaihten jälkeen - ei tule olemaan helppoa..

Tähänkun lisää vielä työnantajien harrastaman tes-shoppailun mm. Arkea oy:ssa Turussa, niin edunvalvonta-asioita riittää..

Näitä asioita kun kirjoittelee, niin ei auta kuin toivoa pakkasia ja lunta koko Suomeen - näissä työmarkkinaasioissa, kun toiveita olisi liikaa ja jopa jo kohta  liikkeelle lähtevälle Joulupukillekin mahdottomia toteuttaa..

Tälläistä tänään, jussi