Jyty Metropolin jäsentiedote

METROPOLISTA

1/2022

Puheenjohtajalta 27.1.2022

Hyvää alkanutta vuotta! Tämä on ensimmäinen Jyty Metropolin sähköinen jäsentiedote, ja se on saanut nimekseen Jyty Metropolin jäsentiedote METROPOLISTA. Lähetämme sinulle säännöllisesti s-postitse linkin uusimpaan tiedotteeseen. Linkkiä näppäämällä pääset lukemaan ajankohtaisia yhdistyksen edunvalvonnallisia ja jäsenistöämme koskevia artikkeleita ja tietoiskuja. Vanhoja tiedotteita voit lukea nettisivuiltamme. Teemme kevään aikana sinulle kyselyn tiedotteen toimivuudesta, sen sisällöstä ja sisältötoiveistasi. 

Jyty Metropolin edunvalvontavuosi on alkanut vauhdikkaasti. Korona-tilanne vaikuttaa edelleen suuresti osassa työpaikoissa, vaikka viitteitä sen laantumisesta ja rajoitteiden purkamisesta onkin ollut viime päivinä ilmassa. 

Etätyöskentelyn ja toimipaikkojen sulkemisten lisäksi hoitohenkilöstön krooninen työvoimapula vaikuttaa arkeemme. Valtiovallan toimet, kuten väliaikainen lainmuutos työantajan oikeudesta saada tietoonsa sote-alan hoito- ja asiakaspuolen työntekijöiden terveystietoja korona-rokotusten osalta, astuu voimaan helmikuun alussa. Mikäli työntekijä ei syystä tai toisesta ole ottanut rokotteita, tai kieltäytyy antamasta tietoja, työnantajan lakisääteinen velvollisuus on suojella potilaita/asiakkaita ja muuta työyhteisöä ja osoittaa rokottamattomalle työntekijälle muita tehtäviä. Mikäli niitä ei ole, voidaan työntekijän palkanmaksu keskeyttää. Työnantajat valmistelevat omia ohjeistuksia asiaan, mutta yhteistoiminnan toteuttaminen työpaikkakeskusteluineen ja yhteisten pelinsääntöjen luominen ovat valmistelussa erityisen tärkeässä osassa.

Työnantajarakenteen muutokset puhaltavat kuntasektorilla. Helsinki teki juuri päätöksen selvitystyön aloittamisesta Palmia Oy:n yhtiöittämiseksi ja budjettisovun saavuttamiseksi päätettiin perustaa ICT-in-house-yhtiö sekä asettaa työterveydestä laatukilpailutus. HKL:n yhtiöittäminen on edennyt jo pitkälle. Vantaa on aloittanut oman kartoituksensa oman in-house -yhtiönsä Vantin tulevaisuudesta. Kaikilla näillä toimilla on vaikutuksensa henkilöstön asemaan ja työehtoihin. Jäsenten edunvalvontatyötä piisaa koko vuodeksi!

Ammattiliitto Jyty käy tällä hetkellä niin kunta- ja sote-alan kuin yksityissektorin tes-neuvotteluja. Toivokaamme, että saamme neuvottelutulokset, joilla taataan jytyläisten ammattiryhmien ostovoima.

Uskon, että pääsemme tapaamaan kevään aikana jäsentilaisuuksissamme, joten seuraathan niin ammattiosastosi kuin yhdistyksen viestintää!

Terveisin, Kaisa

Hallituksen ajankohtaiset

Yhdistyksen hallitus kokoontui järjestäytymiskokokukseen torstaina 18.1.2022.

Kokouksessa käsiteltiin mm. henkilövalintoja eri toimikuntiin. Kokous valitsi I puheenjohtajaksi  Olli-Pekka Kuljun (YKSI) ja II varapuheenjohtajaksi Tuuli Urpelan (HUS).

Lisäksi todettiin eri työnantajien kanssa tehdyt paikalliset sopimukset.

Ylärivi vasemmalta: Tuija Hakkarainen (SOTE), Kirsi Jaakkola (KASKO) Kaisa Soininen ja Leea Järvinen (Toimisto) Olli-Pekka Kulju (YKSI)

2. rivi ylhäältä: Tuuli Urpela (HUS) , Päivi Bragge (YKSI), Arja Helsten (KYMPPI)

3. rivi ylhäältä: Arja Eloranta (KUVA), Hans Heikkilä (HELKO, Ilkka Konola (Valtuuston pj), Jaakko Perttunen (VANTAA)

4. rivi ylhäältä Maija Isola (KASKO), Airi Vahvaselkä (HELKO), Kaarina Salminen (HAL)

Alarivi: Sari Kuosku (SOTE), Anne Vartio (HUS)

Luottamusmies tutuksi

Kuka olet, mitä teet työksesi ja mikä on roolisi ammattiosastossasi? 

Olen Päivi Bragge. Toimin ohjaajana Step-koulutuksen Ruokolahden kampuksella, Etelä-Karjalassa. Asun perheeni kanssa Imatralla. Koulutamme nuoria ja aikuisia kasvatusalan sekä sosiaali- ja terveysalan osaajiksi. Oppilaitokseemme kuuluu seitsemän kampusta eri puolilla Suomea.  Toimin jytyläisenä pääluottamusmiehenä kaikkien kampusten jytyläisille jäsenille. Noudatamme Yksityisen opetusalan työehtosopimusta ja kuulumme YKSI Ammattiosastoon. Olen myös YKSI Ammattiosaston johtokunnan jäsen ja Metropolin hallituksen jäsen. Metropoli on yhdistyksemme.

On ollut ihanaa, kun on saanut tutustua lukuisiin uusiin ihmisiin ammattiyhdistystoiminnassa.

Mikä on parasta luottamusmiestehtävässäsi? 

Olin toiminut kymmenen vuotta luottamusmiehenä ja sitten tulin valituksi pääluottamusmieheksi v. 2019. Olin jo luottamus-miehenä ollessani huomannut kasvaneeni tehtävässäni ja pääluottamusmiehen tehtävä on antanut edelleen lisää osaamista ja varmuutta. Olen kokenut hyvin tyydyttäväksi sen, jos olen voinut viedä työtoverini asiaa eteenpäin ja jos olen pystynyt auttamaan häntä asiassaan. Se onkin parasta luottamusmiehenä olemisessa, toisen ihmisen ja oman työtoverin auttaminen. Olen saanut nauttia työtovereitteni luottamusta ja he lähestyvät minua. 

Olen perusluonteeltani rauhallinen ja ihan tavallinen ihminen. Mutta annas olla, kun ”puen” luottamusmiehen roolin päälleni, siinä ryhtikin suoristuu. Kannan tehtävääni ylpeydellä.
Yleensä ottaen hyvät käytöstavat ja vuorovaikutustaidot ovat suureksi avuksi luottamusmiehenä olemisessa. Samat taidot ovat avuksi muillakin elämänalueilla. Monenlaisia tilanteita ja asioita on yli kymmenen vuoden aikana tullut eteen ja aina on johonkin ratkaisuun päästy. Tärkeätä on, että päätökset ja ratkaisut ovat työehtosopimuksen mukaisia. Jos työnantajapuolen päätöstä ei ala kuulua, sitä täytyy kysyä ja asiaan täytyy palata.

Olen sitä mieltä, että luottamusmiehet ovat erilaisia ihmisiä. Meillä on jokin sellainen luonteenpiirre, jota ei kaikilla ole. Olisiko se rohkeus? Voisin jopa sanoa, että luottamusmiehen tehtävä on elämäntehtäväni.

Kuka olet, mitä teet työksesi ja mikä on roolisi ammattiosastossasi? 

Olen Pasi Niinikoski ja toimin HSL:llä suunnittelijana matkalippujen tarkastusyksikössä. Vastaan yksikössä raportoinnista, tilastoinnista sekä niiden kehittämisestä. Tämän lisäksi työhöni kuuluu yksikön riskienhallinta ja turvallisuuteen liittyvät operatiiviset asiat sekä turvallisuusasioiden kouluttaminen uusille työntekijöille. Osallistun HSL:ssä erilaisiin projekteihin tarkastustoiminnan asiantuntijana. Näitä ovat mm. mobiililipun kehittäminen, lippulajitutkimus ja lähimaksaminen.

Vapaa-aika menee vaimon kanssa golfin ja 1.5-vuotiaan bordercolliepennun, Hipun kanssa. Olen lisäksi aktiivinen reserviläinen ja tämän lisäksi kirjoittelen ns. ”pöytälaatikkoon”. Unelma olisi saada ainakin yksi TV-käsikirjoitus aina tuotantoon asti. 

Mikä on parasta luottamusmiestehtävässäsi? 

Olen toiminut Jytyn pääluottamusmiehenä noin kolme vuotta ja sitä kautta olen myös ammattiosasto Helkon hallituksen jäsenenä. Pidän siitä, että pääsen ennalta vaikuttamaan henkilöstöön liittyviin asioihin mm. henkilöstötoimikunnan jäsenenä sekä säännöllisissä, hieman epävirallisimmissa tapaamisissa henkilöstöpäällikön ja muiden liittojen (Juko ja JHL) pääluottamusmiesten kanssa.

Uusi vapaa-ajan jäsenetu

Olemme tehneet yhteistyösopimuksen Jyty Espoon seutu ry:n omistamista vapaa-ajan mökkien käytöstä. Mökeistä kaksi sijaitsee Saariselällä ja ne ovat ympärivuotisessa käytössä.  Kolmas, Väransbyn mökki sijaitsee Kirkkonummella ja se on käytössä touko-lokakuun ajan.

HUOM. Sinulla on juuri nyt mahdollisuus hakea Lapinmökkeihin vuoroja ja huhtikuusta alkaen Väransbyn mökkiin.

Tarkempia tietoja mökeistä ja varauksesta löydät tästä linkistä 

Jyty Metropolin toimisto palvelee

Jyty Metropolin toimiston yhteystiedot:

Jyty Metropoli ry
Asemamiehenkatu 4, 9 krs
00520 Helsinki

Puheenjohtaja
Kaisa Soininen
050 324 2340
kaisa.soininen@hel.fi

Talousasiantuntija/jäsenpalvelusihteeri
Leea Järvinen
040 730 7277 (klo 10 - 15)
leea.jarvinen@jytyliitto.fi

Sinua palvelee myös oma ammattiosastosi ja luottamusmiehesi

Tarkista oman ammattiosastosi puheenjohtaja ja sihteeri: https://www.jytymetropoli.fi/ammattiosastot/ 

Luottamusmiesten tiedot löytyvät: https://www.jytymetropoli.fi/luottamusmiehet/

Liiton yhteystiedot:

Jäsenrekisteri: jasenrekisteri@jytyliitto.fi, p. 020 789 3720 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Jäsenmaksut: jasenmaksut@jytyliitto.fi, p. 020 789 3730 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Työttömyyskassa Aaria: asiakaspalvelu@aariakassa.fi, p. 020 7655 900 (ma, ke, to klo 9-12, ti klo 12-14)

Muistathan käyttää kaikkia palveluita hyödyksi!