Ajankohtaista

Puheenjohtajan palstaPääluottamusmiehen palsta

Elokuu 2023

Hei Kuvan jytyläinen! 

Kesä jää taakse, toivottavasti itse kukin on saanut rentoutua loman merkeissä. Syksy haasteineen on edessä, voimia tarvitaan.

Oma syyskauteni alkoi toimialan talousarvioehdotusta tehden. En sitä sentään yksin tee, kolmisen tusinaa toimialan johtohenkilöitä oli mukana. Maan taloustilanne oli yhteinen huoli. Onko asiakkailla varaa edes meidän maksullisiin palveluihimme? Tukehtuvatko maksuttomat palvelumme kasvavan kysynnän edessä? Muistutin meidän työntekijöiden laskevasta elintasosta, palkat kun nousevat selvästi hitaammin kuin elinkustannukset. Jos palkka ei riitä elämiseen, on pakko keksiä jotakin muuta. Uusien työntekijöiden houkuttelu näillä ehdoilla on vaikeaa. Kaupungin ryvettynyt työnantajamaine ei auta asiaa. Palvelujemme arvo myönnetään, mutta palkanmaksuhalukkuuden kanssa on niin ja näin. Jos ei ole duunareita tuottamassa palveluita, niitä ei ole.

Olin mukana kaupungin henkilöstöneuvottelukunnan seminaarissa Kulosaaren kartanossa äskettäin. Pormestari Vartiainen oli myös paikalla. Kiitin häntä, kun meidän toimialamme nuoriso-ohjaajat ovat pormestarin palkkakehitysohjelmasta saaneet korotusta palkkoihinsa. Tarkoitukseni oli kannustaa häntä jatkamaan tällä uralla ja pitämään meidän toimialamme ammatit mukana palkkakehitysohjelmassa. Näytti siltä, että pormestari otti kiitokseni tyytyväisenä vastaan.

Toimialan taloustilanne tässä vaiheessa vuotta on parempi kuin aikoihin. Uusia mustia joutsenia ei ole tänä vuonna ilmestynyt, ja sen takia talous on ollut paremmin ennustettavissa. On mahdollista, että pääsemme tänä vuonna kiinni kertapalkitsemisen lisäosaan. Talousarvioon on varattu yksi prosentti palkkasummasta kertapalkitsemiseen, ja jos rahaa jää, lisäosaa voi maksaa 1,5 % palkkasummasta. Monena vuotena olemme tässä vaiheessa olleet miljoonia euroja takamatkalla, nyt takamatkaa on ”vain” muutama satatuhatta euroa.

Olen kysellyt kertapalkkioiden maksamisesta työnantajalta tämän tästä, mutta vastauksia on vaikea saada. Vasta tilinpäätöksen jälkeen näen, kuinka kertapalkkioita on maksettu. Mielelläni kuulen teidän kokemuksianne kertapalkkioiden maksamisesta. Onko palkitseminen avointa ja läpinäkyvää? Kerrotaanko palkitsemisen perustelut kaikille? Onko kaikilla mahdollisuus tulla palkituksi? Tulen myös mieluusti paikalle palkitsemistilaisuuksiin, jos vain suinkin pääsen, mutta tarvitsen kutsun. Olkaa siis aktiivisia!

Järjestelyeräneuvottelut katkesivat kaupungin tasolla keväällä, kun työnantaja halusi ohjata leijonanosan poikkeuksellisen suurista rahoista henkilökohtaisiin lisiin. Työntekijäjärjestöjen näkemyksen mukaan tehtäväkohtaisten palkkojen tarkistaminen olisi tähdellisempää. Toimialoilla ei siis neuvoteltu, mutta keskusteltiin kyllä. Me toimialan pääluottamusmiehet saimme työnantajan päätä käännettyä sen verran, että hieman yli puolet käytettävästä olleesta rahasta ohjattiin tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Saimme myös lausua käsityksemme tärkeistä palkankorotuskohteista, mutta päätökset jäivät täysin työnantajan tehtäviksi. Jouduinkin toimialan henkilöstötoimikunnassa toteamaan käydyn kierroksen huonoimmaksi, jossa olen melkein 20-vuotisen luottamusmiesurani aikana ollut.

Hyvä uutinen sen sijaan on, että vuodenvaihteessa toimialallamme johtavana henkilöstöasiantuntijana aloittanut Sari Kuutamo suhtautuu vakavasti työn vaativuuden arviointi -prosessin parantamiseen. Tehtävän vaativuuden ja siitä maksettavan palkan suhteen arvioimiseksi tämä on välttämätöntä. Ilman TVA:ta päätökset palkasta perustuvat mutuun, teki sen kuka tahansa. Ensi keväänä on tulossa jakoon uudet järjestelyerät, ja toivon, että siihen mennessä TVA:t olisi meillä kunnossa.

Olen nyt luetellut tuossa epäkohtia, joista kaikki eivät yhteen kirjeeseen mahdu. Niiden tunnistaminen on ensimmäinen askel asioiden tilan parantamiseksi. Sitä haluan tehdä teidän kanssanne, yhdistyksen, liiton ja muidenkin liittojen aktiivien avulla.

Hyvä duuni, parempi liksa!

Terveisin Antti Pajala, Kuva-toimialan jytyläinen pääluottamusmies


Kesäkuu 2023

Hei Kuvan jytyläinen!

Keskikesän juhla on käsillä, ja lomalaitumet kutsuvat. Vielä kuitenkin ehtii ajatella myös työasioita.

Järjestelyeräneuvottelut katkesivat keväällä erimielisyyteen kaupungin tasolla, kun työnantaja halusi suunnata käytettävissä olevat rahat poikkeuksellisen suurelta osalta henkilökohtaisiin lisiin. Järjestöt halusivat suunnata rahat enimmäkseen tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Meidänkään toimialallamme ei siis neuvoteltu, mutta keskusteltiin kyllä, ja minäkin tein oman esitykseni työnantajalle. Työnantajan päätöksessä on hyviä asioita, mutta kokonaisuuteen en voi olla tyytyväinen. Vaikka järjestelyerien voimaantulon päivämäärä 1.6.2023 oli tiedossa melkein vuoden, faktapohjan saaminen meni tolkuttoman myöhään, pitkälle toukokuuhun. Ennen näkemättömän suuret rahat jaettiin parin kolmen keskustelun pohjalta. Jouduin antamaan työnantajalle palautetta, että liki 20 vuotta kestäneen pääluottamusmiesurani aikana en ole heikompaa prosessia nähnyt. Ainoa hyvä puoli tässä on, että en joutunut allekirjoittamaan mitään pöytäkirjaa, koska päätökset ovat yksinomaan työnantajan. On epävarmaa, milloin lisät ehtivät maksuun, mutta ne tulevat kuitenkin takautuvasti, jos eivät vielä ole tulleet tilille.

Johtava HR-asiantuntija Sari Kuutamo aloitti toimialallamme vuoden vaihteessa. Pitkään seisahduksissa ollut työ tehtävien vaativuuden arvioimiseksi on hänen johdollaan alkamassa syksyllä. Tavoitteena on saada vaativuusarviot käyttöön viimeistään ensi keväänä, koska seuraavat järjestelyerät ovat tulossa maksuun 1.6.2024. Olisi tärkeää, että järjestelyerät saataisiin kunnolla siihen käyttöön mihin ne on tarkoitettu, eli korjaamaan tehtävästä maksettavan palkan ja tehtävän vaativuuden välisiä epäsuhtia.

Sitä ennen on kuitenkin tulossa 30.6. maksettava 467 €:n kertaerä niille, jotka ovat olleet yhtäjaksoisesti työsuhteessa 2.–31.5. Ja lomarahathan maksetaan heinäkuun palkan yhteydessä.

Uusi hallitus aloittaa taipaleensa. Uutiset hallitusohjelmasta eivät anna hyvää odottaa. Ensimmäinen sairaslomapäivä palkatta, lakko-oikeuden rajoittaminen, valtakunnansovittelijan käsien sitominen ja vaikkapa aikuisopintotuen leikkaaminen antavat merkkejä tulevasta. Nämä ovat vasta ajatuksia, eivät esityksiä Eduskunnalle, mutta tällä suunnalla aivot askaroivat. Onneksi sairasloma-asiat on työehtosopimuksissa turvattu, ihan helppoa niihin puuttuminen ei ole.

Alla vielä linkki ajankohtaiseen aiheeseen:

Palkanmaksun ongelmista aiheutuneet viivästyskorot ja -maksut maksetaan kesällä (sharepoint.com)

Lämmintä ja rentouttavaa kesää kaikille!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Toukokuu 2023

Hei Kuvan jytyläinen!


Kevät alkaa kääntyä jo kesäksi, kun lämpö parhaimmillaan mukavasti kutkuttelee jäsenissä. Lomakausi on jo alkanut, ja lomasuunnitelmat selkiytyvät.

Järjestelyeräneuvottelut päättyivät kaupungin tasolla erimielisinä. Neuvottelut päättyivät, mutta keskustelut jatkuvat. Viime vuonna työehtosopimusneuvottelujen palkkaratkaisussa sovittiin, että järjestelyerissä jaetaan lähes yhtä paljon rahaa kuin yleiskorotuksissa. Yleensä järjestelyerät ovat olleet murto-osa, kolmanneksen tai puolen luokkaa yleiskorotuksista, mutta tällä kertaa näin. Neuvottelujen päättyminen erimielisyyteen johtuu siitä, työnantaja halusi suunnata järjestelyerät suurimmalta osalta henkilökohtaisiin lisiin, ammattijärjestöt halusivat ne suunnattaviksi tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Pormestarin palkkaohjelma tekee työtä tähän suuntaan omalta osaltaan, ja olisi ollut suotavaa, että järjestelyerät olisivat jatkaneet siitä. Sen verran kuitenkin tiedetään, että 1.6. yleiskorotuksena jaetaan 2,35 %:n yleiskorotus ja järjestelyerissä 1,75 %. Sarastian ongelmista johtuen faktapohjan selvittely on myöhässä, ja keskustelut ovat edenneet hitaasti. Se tarkoittaa, että järjestelyeriä tuskin näkyy vielä kesäkuun palkoissa, mutta yleiskorotus sentään saataneen maksuun. Järjestelyerät tulevat todennäköisesti maksuun takautuvasti loppukesästä.

467 €:n kertaerä maksetaan niille, joiden työsuhde on ollut katkoitta voimassa 2.5.–31.5. Maksupäivä on 30.6.

Kuvassa työnantajan edustajat ovat olleet halukkaita kuulemaan ammattijärjestöjen edustajien esityksiä, mutta päätökset tulevat olemaan työnantajan päätöksiä, eivät neuvotteluissa saavutettuja tuloksia.

Kuvan jytyläisistä ylivoimaisen suuri osa kuuluu Kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTES:n piiriin. Siellä järjestelyerä jakaantuu kahteen osaan. Tehtäväkohtaisiin palkkoihin suunnataan 55 % käytettävissä olevasta rahasta, henkilökohtaisiin lisiin suunnataan 45 %. Teknisten sopimus TS koskee pienempää osaa Kuvan jytyläisiä, ja siellä 30 % suunnataan tehtäväkohtaisiin palkkoihin ja 70 % henkilökohtaisiin lisiin. Yleensä jakoprosentit ovat olleet sellaiset, että selvästi suurempi osa suunnataan tehtäväkohtaisiin palkkoihin ja pienempi henkilökohtaisiin lisiin. Tällaista ovat ammattijärjestöt ajaneet pitkään, ja nyt neuvottelujärjestelmä nitiseekin liitoksissaan, kun työnantaja on halunnut suunnata valtavan paljon enemmän rahaa henkilökohtaisiin lisiin.

Rahaa on kuitenkin jaettavissa huomattavan paljon näinkin. Jyty toimii siten, että jytyläiset ryhmät tulevat otetuksi huomioon. Yhdistyksemme Jyty Metropolin puheenjohtaja Kaisa Soininen neuvottelee kaupungin tasolla hallinnon alan järjestelyeristä sekä yleisistä periaatteista, pääluottamusmiehet neuvottelevat toimialoilla ja liikelaitoksissa. Minulla on hyvä yhteys JHL:n pääluottamusmiesten kanssa, ja uskon sen tuovan jytyläisille hyvän tuloksen Kuvassa.

Sarastia on petrannut toimintaansa, mutta ei se vieläkään herätä suurta luottamusta. Ikäviä yllätyksiä tulee edelleen, mutta positiivista on se, että virheet pystytään nyt korjaamaan nopeammin kuin vuosi sitten. Kesäksi tulee kaupungille tuhansia kausityöntekijöitä, Kuvaankin satoja, ja kun samaan aikaan tulee erilaisia palkankorotuseriä jaettavaksi, ongelmia on odotettavissa. En kuitenkaan odota samanlaista kaaosta kuin viime kesänä.

Ulkopuolinen konsultti teki selvityksen Sarastian hankinnasta, ja selvityksen tulokset olivat henkilöstön edustajille kovin tuttuja. Järjestelmän tulevia käyttäjiä ei otettu mukaan käyttöönoton valmisteluun, eikä Talpaa resursoitu kunnolla ongelmien korjaamiseen. Emme kuitenkaan osanneet vaatia prosessille vahvaa johtajaa, jolla olisi ollut valtaa hankkia uuden järjestelmän käyttöönotolle riittävää huomiota kaikilta asianosaisilta.

Hyvää loman odotusta kaikille Kuvan jytyläisille!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat mukana Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä


Maaliskuu 2023

Hei Kuvan jytyläinen!

Kevään edetessä jäät ovat lähteneet liikkeelle työmarkkinoillakin, kun merkittäviä työehtosopimuksia on saatu solmittua. KVTES:n osalta neuvottelut menivät hämmästyttävän nopeasti, kunhan vientiteollisuus oli saanut omat sopimuksensa tehtyä. Kaikki saavat 2,2 % palkankorotuksen kesäkuussa. Tyypillisessä Jyty-palkassa eli 2500 €/kk se tarkoittaa 55 € korotusta kuukausipalkkaan. Lisäksi kaikki saavat 467 € kertapalkkion, joka maksetaan 30.6.

Lähes yhtä paljon palkankorotusvaraa suunnataan järjestelyeriin, eli 1,9 € palkkasummasta. Kuinka se suunnataan, on neuvottelukysymys. Työnantajalla on epäilemättä tahto suunnata se työvoimapula-aloille, joita kunta-alalla edustaa varsinkin varhaiskasvatus. Meidän toimialallamme se koskettaa eniten nuoriso- ja liikuntaohjaajia. Ammattijärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota myös kulttuurialan palkkojen kehnouteen. Löytyykö kirjastoon ja hallintoon järjestelyerärahaa, jää nähtäväksi. Yksittäisiin tehtäviin ja tehtäväryhmiin voi löytyä, jos ne osataan perustella. Jyty toimii kaikilla tasoilla, jotta jytyläiset tulevat huomioiduiksi. Jos järjestelyeräneuvottelut saadaan ajoissa käytyä, palkat nousevat niiden perusteella myös 1.6.

Ensi vuoden kesäkuussa on tulossa prosentteina samaa luokkaa olevat palkankorotukset, mutta mitään kertaerää ei ole tulossa.

Toimialajohtaja Laura Aalto siirtyy elokuussa Aalto-yliopiston viestintäjohtajaksi. Hän tuli Kuvaan Tommi Laition jäljellä olevan toimikauden ajaksi, mutta lähtee pois muutamaa kuukautta aiemmin. Hallintojohtajamme Kirsti ”Titti” Laine-Hendolin palaa toimialalle kesäksi Sarastia-sotkun selvittäjän paikalta, ja hän toimii toimialajohtajan sijaisena nykyisen kauden loppuun eli joulukuuhun saakka.

Myös henkilöstöpäällikkö Manna Torvinen jättää Kuvan, kun hän ryhtyy Kierrätyskeskuksen henkilöstöpäälliköksi pääsiäiseltä.

Olin mukana toimialan johdon seminaarissa, jossa tutkailtiin tulevaa aikaa. Toin esiin huoleni työelämän laadun rapistumisesta. Vaikeudet on helpompi kestää, jos työnteko itsessään on palkitsevaa. Se vaatii kuitenkin sitä, että vaatimukset ovat oikeassa suhteessa mahdollisuuksiin. Silloin työssä säilyy ilo, eikä mennä riiston puolelle. Palkan on riitettävä elämiseen, ja palkitsemisen laajemminkin on oltava oikeudenmukaista ja läpinäkyvää.

Työhyvinvointikyselyiden tulokset ovat tässä suhteessa hälyttäviä, kun iso osa kokee johtamisen epäoikeudenmukaiseksi, eikä työhön uskota voitavan vaikuttaa. Kokemus ei tuulesta temmattu. Työnantaja valmistelee muutoksia usein pienessä piirissä, ja valmiit esitykset tuodaan henkilöstön tietoon kovin myöhään. Olen toimialan muiden pääluottamusmiesten kanssa kritisoinut tällaista toimintatapaa. Kun havaitaan, että muutoksella on henkilöstövaikutuksia, se on tuotava yhteiseen käsittelyyn mahdollisimman pian. Kaikki viisaus ei asu ylimmissä päättäjissä, työntekijöiden kokemus on otettava huomioon muutoksia valmisteltaessa. Vakiokysymykseni onkin ”Kuinka tämä käsitellään yhdessä henkilöstön kanssa?”, kun kuulen jostain tulevasta muutoksesta.

Aurinkoista kevättä toivottaen

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

Helmikuu 2023

Hei Kuvan jytyläinen!

Uusi vuosi alkoi, toivottavasti saitte kerättyä voimia jouluna ja loppiaisena. Itse elvyttelen varovasti vanhaa kuntosaliharrastustani, kun ostin epassirahoilla kymmenen kerran sarjalipun Urheiluhalleihin. Olen käynyt salilla jo kolmesti, ja se on tehnyt hyvää paljon etätyötä tekevän keholle.

Aloitin toimialan johtoryhmässä henkilöstön edustajana kolmen vuoden tauon jälkeen. Heti ensimmäisessä kokouksessa esillä oli kaupungin brändityö. Henkilöstö on eräs brändäyksen pääkohderyhmistä. Jouduin huomauttamaan, että kaupungin brändi työnantajana on ottanut pahasti osumaa kuluneen vuoden aikana. Monet toiminnat ovat vaikeuksissa, kun vanhat työntekijät ovat jättäneet työpaikkansa ja uusia ei saada rekrytoitua. Tämä koskee niin suorittavan työn tekijöitä kuin asiantuntijoitakin. Myös korkeita viranhaltijoita turhauttaa kaupungin jäykät toimintatavat. Edellisen valtuustokauden iskulause ”Maailman toimivin kaupunki” tuntuu nyt lähinnä kornilta vitsiltä. Nykyinen ”Kasvun paikka” ei myöskään tunnu kuvaavan todellisuutta.

Svenska nätverket kävi johtoryhmässä esittämässä huolensa ruotsinkielisistä palveluista. Ei riitä, että esitteet käännetään ruotsiksi, vaan ruotsinkieliset asukkaat kaipaavat omanlaistaan palvelukirjoa. Tähän tarjosin lääkkeeksi jo olemassa olevan ruotsin taidon aktivointia palkitsemispolitiikalla. Nyt on helppo pitää osaamisensa piilossa, kun sen paljastaminen johtaa vain lisähommiin ilman palkkiota.

Kaupungin taidemuseo HAM siirtyi pois kaupungin organisaatiosta, kun se siirtyi yksityisen säätiön hoidettavaksi. Samalla sinne lähti jytyläisiäkin. Säätiöiminen herätti kovasti huolta henkilökunnassa, mikä on ymmärrettävää. Kehotuksestani toimialajohtaja Laura Aalto järjesti säätiön hallituksen puheenjohtajan käymään taidemuseon henkilökuntakokouksessa, ja se tuntui hälventävän huolia aika lailla. Minkälaista henkilöstöpolitiikkaa säätiö jatkossa harjoittaa, jää nähtäväksi. Kaupunki rahoittaa toimintaa vahvasti, mutta kuinka aktiivinen se on säätiön suuntaan? Uusi johtaja Arja Miller aloittaa maaliskuussa.

Savoy-teatteri on ollut kaupungin hienoimpia valtavirrasta poikkeavaa musiikkia esittäviä areenoita. Se toimii vuokralaisena Ahlström Capitalin omistamissa tiloissa. Vuokrasopimus tulee ensi kesänä katkolle, ja nyt harkitaan yksityisen toimijan tulevan kaupungin sijaan pyörittämään toimintaa. Olin joulukuussa mukana Savoy-teatterissa järjestetyssä tilaisuudessa, johon osallistui runsaasti talon käyttäjiä. Yksityistäminen ei saanut sympatiaa osakseen. Talon toiminnan pienet puutteet on korjattavissa pienemmälläkin säädöllä. Uhkana on talon ytimen eli kulttuurituottajien yhteisön hajoaminen. Heille järjestyy kyllä työtä kaupungin muista kulttuurikeskuksista, mutta Savoyn omaleimaisuus saattaa hävitä. Kaupunki rahoittaa toimintaa edelleenkin, mutta ei siis ole aktiivinen toimija.

Toimialamme uudistustyötä tuntuu edelleen vaivaavan yhteisvalmistelun heikkous. Kun johto havaitsee ongelman, se alkaa ratkomaan sitä omassa pienessä porukassaan, ja henkilökunnalle esitetään kovin valmiin tuntuinen paketti, jota kommentoinnin ei uskota enää muuttavan. Hyvä huono esimerkki tästä on Annantalon vakanssien uudelleen järjestely, kun 42 osa-aikaista taidekasvattajan toimea esitettiin korvattavaksi 12 täysiaikaisella taidekasvattajan toimella. Asiasta saatiin lukea ensin mediasta, siten vasta pidettiin henkilökunnan kokous, jossa taidekasvattajat olivat kauhuissaan suunnitelmasta. Olin kokouksessa läsnä, ja ohjasin keskustelua siihen suuntaan, että valoa alkoi jo näkyä.  Toisaalta henkilöstöfoorumien käyttö on laajenemassa, kun liikuntapalvelutkin pitivät äsken sellaisen. Keskeneräisiäkin asioita voidaan makustella ja miettiä yhdessä, mikä on oikea suunta. Meidän kaikkien aktiivisuus työyksikkökokouksista lähtien on tärkeää, kun työntekoa kehitetään. Jytyläinen linja on tuoda epäkohdat ja kehittämisehdotukset esille asiallisesti ja ketään morkkaamatta.

Sarastian osalta on nähtävissä pieniä valopilkkuja. Uusi virheitä ei enää synny samaa tahtia kuin ennen, ja ne pystytään ratkomaan melko nopeasti. Viime vuonna syntyneitä virheitä on edelleen oikaisematta, ja tällä hetkellä tavoitteena on, että kaikki vanhat sotkut olisi selvitetty maaliskuun loppuun mennessä. Silloin päättyy näillä näkymin toimialamme hallintojohtaja Titti Laine-Hendolinin määräaikainen tehtävä Sarastian selvitystyössä. Helsinkikanava näyttää ensi keskiviikkona taas uusimman tilannekatsauksen.

Tästä linkistä pääset katsomaan yhdistyksemme puheenjohtaja Kaisa Soinisen terveiset:

Jäsentiedote 1/2023 | Jyty Metropoli ry

Terveisin Antti Pajala, Kuva-toimialan jytyläinen pääluottamusmies

P. 050 402 5809

Sillä sinun työsi on tärkeä


Joulukuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Vuosi 2022 lähestyy loppuaan lumisissa, joskin märissä merkeissä. Korona on leimannut tätäkin vuotta, mutta rinnalle on tullut myös muita akuutteja kriisejä. Ukrainan sota on aiheuttanut hyödykkeiden tarjontapuolelle ongelmia, joka näkyy kohoavina hintoina, joiden perässä palkat eivät pysy. Korkeat ja vahvasti heiluvat energianhinnat ja nousevat korot nostavat yhden jos toisen elinkustannuksia. Sijoittajavetoinen asuntopolitiikka on vaikeuksissa, ja se saattaa tuoda asumiskuluihin alennusta, kun vuokralaiset pystyvät kilpailuttamaan vuokranantajia, ja kenties asuntoja tulee myyntiin alenevilla hinnoilla.

Keväällä moni meistä oli ensimmäistä kertaa lakossa, kun Jyty yhdessä JHL:n ja Jukon kanssa painosti työantajapuolta työehtosopimusneuvottelujen ratkaisuun. Sopimuksessa on sellainen uutuus, että meidän palkkamme nousevat useita vuosia yhden prosenttiyksikön enemmän kuin yksityispuolen. Tätä ei yksityispuolella ole katsottu hyvällä, vaan tuntuu siltä, että siellä sopimukset pyritään saamaan sellaisiksi, että niistä olisi meille mahdollisimman vähän iloa. Sopimustilanne on teollisuudessa edelleen auki.

Helsingin kaupungilla Sarastia-palkanmaksujärjestelmä on aiheuttanut ennen näkemättömän sekasotkun palkanmaksussa. Henkilöstöjohtaja Nina Gros siirrettiin selvitystyöstä syrjään, ja tilalle nimettiin meidän toimialamme hallintojohtaja Kirsti ”Titti” Laine-Hendolin. Hänen johdollaan tilanne on saatu jonkinlaiseen hallintaan, vaikka tekemistä vielä riittää.

Sotku on ollut kaupungille äärimmäisen nolo, ja luottamus työnantajaan on ollut koetuksella. Ammattijärjestöt ovat painostaneet työnantajaa luottamusta lisääviin toimiin, ja jotain on tapahtunutkin. Viivästyskorkoa maksetaan vähintään 50 € kaikille, joiden palkat ovat olleet myöhässä. 200 euron liikunta- ja kulttuurisetelit tulivat epassille joulukuun alussa, ja joukkoliikennelippujen summa nousee 160 eurosta 240 euroon. Pormestarin palkkakehitysrahaa nostettiin viidestä miljoonasta seitsemään miljoonaan euroon, ja meidän toimialallamme ne suunnataan AMK-nuoriso-ohjaajille. Askeleet ovat pieniä, mutta oikeansuuntaisia.

Paheneva työvoimapula Kaskossa saa aikaan irvokkaita ilmiöitä. Kun leikkipuistojen henkilökuntaa siirrettiin päiväkoteihin paikkaamaan Soteen siirrettäviä työntekijöitä, osa on irtisanoutunut. Käskyttämällä johtaminen ei johda kestäviin ratkaisuihin. Meiltä on etsitty osaajapankkiin työntekijöitä, toivottavasti sellaiset löytyvät ilman pakkoa ja direktio-oikeuteen vetoamista. Osaajapankki aktivoituu, jos Herttoniemen varasairaala avataan koronapotilaille.

Kuntakymppi-kyselyn tulokset ovat nyt luettavissa. Oma huomioni kiinnittyi siihen, että koko kaupungin henkilöstöstä 42 % ei koe voivansa vaikuttaa työhönsä. Kuvassa vastaava osuus vaihtelee neljänneksen ja kolmanneksen tietämillä. Johtamista ei myöskään koeta järin oikeudenmukaisena. Kun oma toimintani perustuu uskoon, että yhteistoiminnalla vaikeudet ovat voitettavissa, luvut ovat tyrmäävän huonoja. Luvut täytyy perata kunnolla ja löytää syyt tähän ja keinot asioiden surullisen tolan kääntämiseksi.

Kaupungin ensi vuoden budjetti on nyt valmis, ja vaikka se elokuussa näytti synkältä, syksyn aikana budjetti on saatu rakennettua sellaiseksi, että se mahdollistaa toimialamme hyvän toiminnan myös vuonna 2023. Toimialajohtaja Aalto on päässyt hyvin kiinni kaupungin toimintatapaan, ja yhdessä apulaispormestari Arhinmäen kanssa he ovat saaneet kaupungin päättäjät vakuuttumaan, että kulttuuri ja vapaa-aika on eurojensa väärti.

Yhdistyksen ajankohtaistiedotteen löydät, kun kopioit alla olevan rimpsun hakukoneeseen:

https://www.jytymetropoli.fi/ajankohtaista/vuosi-2022/jasentiedote-6-2022/

Kiitän kaikkia jytyläisiä kuluneesta vuodesta, ja toivotan kaikille hyvää joulua. Työ paremman työelämän puolesta jatkuu ensi vuonna!

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Marraskuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen! 

Syksyn värikylläisyys alkaa jäädä jo taakse, kun lehdet putoavat maahan talvea valmistellen. Tartuntataudit koettelevat ihmisten ja työyhteisöjen jaksamista koronan jatkaessa myllerrystään ja syksyn flunssat painavat päälle. Edelleen on viisautta pysyä kipeänä kotona, ja jos mahdollista, käyttää etätyömahdollisuuksia hyväkseen.

Toimialamme hallintojohtaja Kirsti ”Titti” Laine-Hendolin on nyt johtanut Sarastia-sotkun selvittämistä muutaman viikon. Hän olikin isossa roolissa, kun Helsinkikanavalla esitettiin Sarastian ajankohtaiskatsaus. Hän esitteli tilanteen selkeästi ja rauhallisesti. Olen saanut tehdä työtä hänen kanssaan toimialan asioiden parissa jo puolen vuosikymmentä, ja uskon hänen kykyynsä selvittää tämäkin sotku. Erityisesti pidin hänen tavastaan painottaa sitä, että paneudutaan juurisyihin, se on paras tie päästä selville vesille. Ongelmien parasta hallintaa on niiden ennalta ehkäisy. Sarastiainfoja jatketaan joka toinen viikko toistaiseksi.

Kaupunki on luvannut kompensoida sotkusta aiheutunutta ahdistusta siten, että minimimyöhästymiskorko on 50 €. Sitä aletaan maksaa, kunhan kiireisimmät asiat on saatu alta pois. Mitä kaikkea vahinkoa tässä on työntekijöille tullut, selviää varmaan lähiaikoina. Kaupunki on luvannut, että saamme joulukuussa 200 € kulttuuri- ja liikuntasetelit käyttöömme, mikä on vähemmän kuin ammattijärjestöt esittivät. Kaupunki lisää työmatkatukea kolmella miljoonalla eurolla. Summa on merkittävä. Se voi tarkoittaa sitä, että saamme 300 000 kympin arvoista työmatkaseteliä enemmän jakoon. Nehän jaetaan nyt sote-uudistuksen jälkeen kuntakaupungin noin 20 000 työntekijän kesken. Viitisentoista seteliä olisi tulossa lisää itse kullekin, eli niiden määrä tuplaantuu. Mutta katsotaan, miten tämä etenee.

Palkkakehitysohjelmaan on ensi vuodelle tulossa mojova lisäys. Tähän asti on ollut viisi miljoonaa euroa jaettavaksi rekryongelmista kärsiville palveluille. Nyt summa on seitsemän miljoonaa euroa, ja jakajia on vain puolet Sotepen (sosiaali-, terveys- ja pelastustoimet) siirtyessä pois kaupungin rahoituksen piiristä. Kuvassa AMK-nuoriso-ohjaajat ovat saamassa 70 € korotukset kuukausipalkkoihinsa.

Ja rahantuloa ei voi estää, saimmehan viime kuunvaihteessa 0,5 prosentin korotukset itse kukin, kun järjestelyerä päätettiin jakaa tasaeränä kaikille. Yleensä on pyritty löytämään jokin ryhmä, joka tarvitsee erityisesti lisää palkkaa, nyt sellaisesta ei valtakunnan tasolla päästy yhteisymmärrykseen.

Sotealalle saatiin loppujen lopuksi sopimus aikaan, kun Tehy ja Super pääsivät sopuun työnantajan kanssa. Tosin heti alkoi riitä siitä, mistä oli sovittu. Näyttää siltä, että sotealan ammattijärjestöt laskevat hyvinvointialueiden palkkojen harmonisointiin tarkoitetut rahat mukaan tähän pottiin, mutta jos niin ei tehdä, korotukset ovat kutakuinkin samat kuin meilläkin. Palkkaharmonisointi tarkoittaa sitä, että kun useammalta työnantajalta siirrytään uuden yhteisen työnantajan palvelukseen, vanhojen palkkojen perusteettomat erot on korotettava korkeimpaan olemassa olevaan palkkaan. Tämä on lakisääteistä, joten ne rahat ovat olleet tulossa joka tapauksessa. Palkankorotukset tulevat kaikille samalla prosentilla, palkkaharmonisointi tuo lisää palkkaa vain niille, joiden palkat ovat huippupalkkoja pienempiä.

Yksityisen puolen verrokkialojen neuvotteluista on kuulunut sen verran, että siellä mietitään, kuinka palkankorotukset voitaisiin tehdä niin, että niistä olisi meille mahdollisimman vähän iloa. Meidän osaltamme kun kesäkuussa sovittiin, että saamme yhden prosenttiyksikön enemmän kuin vientialat, ja siitä ne eivät pitäneet. Meillä seuraava palkankorotuspäivä on 1.6.2023.

Loppuun vielä muistutus eräästä henkilöstöetuudestamme Henkilöstökassasta:

Henkilöstöetu tutuksi: Henkilöstökassa on kuin kaupungin työntekijöiden oma pankki (sharepoint.com)

Hyvää syksyn jatkoa kaikille!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Syyskuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Maailma ja Suomi siinä ohessa näkyy ajautuvan mullistuksesta toiseen. Juuri kun korona näytti lähtevän loppuliukuunsa, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja aloitti kehityskulun, jonka loppua ei voi kuin aavistella. Sen ensi oireina ovat olleet energian ja elintarvikkeiden hintojen nopea nousu, johon verraten meidän kesällä saamamme palkankorotukset ovat vaatimattomia. Palkalla saa entistä vähemmän hyödykkeitä, se on pakko todeta.

Sote ry:n eli SuPerin ja Tehyn muodostaman hoitajaliittojen liiton sinänsä oikeutetut palkankorotusvaatimukset horjuttavat niin hallitusta kuin työmarkkinajärjestelmääkin. Kun keväällä olin muiden toimialan pääluottamusmiesten kanssa miettimässä suojatyön rajoja, oli selvää, että emme halunneet vaarantaa elämää emmekä terveyttä, vaan sellaiset tehtävät rajattiin lakon ulkopuolelle. Nyt Sote ry vetäytyy tällaisista lakoista vain tuomioistuimen määräyksellä. Suojatyölain käsittely Eduskunnassa on repinyt hajalle niin hallitusta kuin oppositiotakin.

Jyty-liitossa on tiedossa henkilövaihdoksia. Pitkäaikainen edunvalvontajohtajamme Malla Lounasmaa on jäämässä eläkkeelle. Liiton puheenjohtaja Jonna Voima etsii uutta edunvalvontajohtajaa, jonka tärkein tehtävä on olla sorvaamassa uutta työehtosopimusta. Kun nykyinen sopimus on voimassa vappuaattoon 2025 saakka, uusi johtaja ehtii perehtyä asioihin kunnolla. Ja liiton viestintäjohtaja Kari Hietamäki on myös siirtynyt pois liiton palveluksesta. Hän on ollut mm. Jyty-lehden päätoimittaja, sillä tavalla muutos näkyy jokaiselle jytyläiselle. Uusi viestintäjohtaja Jaana Parkkola aloitti 1.9.

Teollisuuden palkkaneuvottelut ovat alkamassa. Niillä on vaikutuksensa meillekin, kun meidän seuraavat yleiskorotukset on sidottu niihin. Meidänhän pitäisi saada prosenttiyksikkö teollisuuden palkankorotusten päälle. Jos siis teollisuuden palkkoja nostetaan kolme prosenttia, me saisimme neljä prosenttia. Seuraavan yleiskorotuksen ajankohta meillä on 1.6.2023. Tästäpä jännitystä syksyyn 😊

Ja terveisiä Kaupungintalolta! Olin tänään pormestarin Sarastia-infossa Kaupungintalon aulassa.  Tilaisuuden avasi pormestari Vartiainen, ja Talouspalvelukeskuksen eli Talpan va. toimitusjohtaja Päivi Turpeinen oli haastateltavana. Näitä infoja on nyt järjestetty joka toinen keskiviikko. Tilaisuuksien järjestäminen osoittaa, että johto on sitoutunut selvitystyöhön ja ratkaisujen etsimiseen. Luottamus kaupunkiin velvoitteensa täyttävänä työnantajana on kärsinyt pahasti, ja kunhan järjestelmät taas toimivat, on keskityttävä luottamuksen palauttamiseen. Ensi askeleita siihen suuntaan on jo otettu, kun viivästyskorot maksetaan sentään moninkertaisina lain vaatimuksiin nähden, mutta se ei riitä. Viime vuonna saimme 200 euron liikunta- ja kulttuuriedun Eazybreakin muodossa. Sille on pohdittu jatkoa.

Kaupungin ensi vuoden talousarvio etenee kaupungin hallinnossa. Olin mukana, kun toimiala laati oman esityksensä lautakunnassa käsiteltäväksi, ja synkältähän se näytti. Toimiala oli saamassa useita miljoonia lisää toimintaansa, mutta pakolliset menot olivat nousemassa tuplasti sen. Reaaliarvoltaan toimialan budjetti oli pienenemässä selvästi. Se tarkoittaa sitä, että jostakin olisi pakko tinkiä. Ryhtyvätkö poliitikot oikeasti leikkaamaan tuottamiamme palveluita, jää nähtäväksi. Energian hinnan nouseminen näkyy erityisen selvästi talvisten ulkoliikuntapaikkojen hoidossa. Tekojääradat ja keinolumella tehtävät hiihtoladut tulevat koko ajan kalliimmiksi ylläpitää.

Olen ollut innostamassa työnantajaa henkilöstöfoorumeiden järjestämiseen. Niitä on kirjastossa järjestetty jo pitkään. Nyt toimialajohtaja Laura Aalto on ottanut ne omaan työkalupakkiinsa, ja äskettäin olikin koko toimialan henkilöstöfoorumi. Keväällä näytti siltä, että Kuva saisi Sotesta aika paljon tehtäviä hoidettavakseen, kun hyvinvointialueelle ei voitu siirtää kuin lakisääteisiä tehtäviä. Kaupunki on kuitenkin halunnut tehdä sosiaalityötä laajemminkin. Vasemmistolaisen apulaispormestarin vetämää toimialaa ei kuitenkaan haluttu kasvattaa, joten Kuvaan on näillä näkymin siirtymässä vain ehkäisevä päihdetyö.

Kuulaita syyspäiviä!

Hyvä duuni, parempi liksa

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Elokuu 2022

 Hei Kuvan jytyläinen!

Tänään oli jo toinen työnantajan Helsinkikanavalla järjestämä infotilaisuus Sarastia-sotkun selvittämisestä. Työnantaja on kovasti pahoillaan, ettei siirtymää resursoitu kunnolla ja lupaa ottaa vastuuta myös niistä taloudellisista tappioista, joita palkkojen maksaminen liian pieninä tai myöhässä on aiheuttanut. Tätä Jyty on ollut vaatimassa koko sen ajan, kun ongelmat alkoivat tulla esiin keväällä.

Palkanlaskijoiden työhyvinvointi on myös ollut koetuksella, kun pienillä resursseilla selvitetään päälle kaatuvaa valtavaa ongelmavyyhtiä. Jyty vaatii työnantajalta konkreettisia tekoja palkanlaskijoiden työhyvinvoinnin ja jaksamisen turvaamiseksi. Pormestari Vartiainen pitää reiluna todeta, että palkkasotkut eivät ole ihan äkkiä loppumassa. Realismia se voi olla, tuskin reilua.

Helsingin kaupunginvaltuusto on tänään kokoontumassa käsitelläkseen asiaa. OAJ ja JHL ovat järjestämässä mielenilmaisua Kaupungintalon liepeille ilmaistakseen kantansa. Ikävä kyllä järjestäjätaho halusi järjestää tapahtuman ilman muita toimijoita, mukaan lukien Jyty. Jyty toimii edelleen muilla tavoilla edistääkseen palkkojen maksamista oikea-aikaisesti ja oikein summin

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

Kesäkuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Kesä on kuumimmillaan, ja moni on jo lomalla, lopuillakin se on tuloillaan. Sekava työmarkkinakevät sai jonkinlaisen pisteen, kun Jyty, JHL ja JUKO hyväksyivät uuden työehtosopimuksen. Palkat nousevat kaksi prosenttia kesäkuun alusta laskien, eli saamme heinäkuussa lomarahojen lisäksi kesäkuun osalta korotetun palkan. Tyypillisessä Jyty-palkassa korotus on 50 € luokkaa. Sote-alan järjestöt eivät ole allekirjoittaneet sopimusta uskoen, että parempaa olisi saatavissa. Teollisuusliitot kummeksuvat linjausta, että me saamme nyt usean vuoden ajan isommat korotukset kuin nämä kansakunnan selkärankana itseään pitävät vientiteollisuuden duunarit.

Ukrainan sota on saanut liikkeelle hurjan hintojenkorotusvyöryn. Tuoreet palkankorotukset ovat selvästi pienemmät kuin mitä elinkustannukset nousevat, ja se tarkoittaa ostovoimamme kutistumista. Kun pullonkaula on tarjontapuolella, rahan lisääminen systeemiin ei auta. Se vain lisäisi hintojen nousua. Korot ovat pitkään olleet hyvin matalat, ja niiden nousu tuntuu velkaisten kukkarossa.

Pääsiäisen alla käyttöön otettu Sarastia piiputtaa edelleen. Pormestari Vartiainen on pyytänyt sotkua anteeksi, kun tuhannet palkat ovat tulleet väärin. Joillakin palkka on jäänyt kokonaan tulematta, useimmilla puutteet koskevat pienehköjä palkan lisiä. Jopa Helsingin Sanomat on pääkirjoituksessaan kiinnittänyt huomiota meidän palkkoihin. Yleensä meille ei sellaista suoda. Ammattijärjestöt vaativat jo viime vuoden keväällä paneutumista uuden järjestelmän käyttöönottoon, koska ongelmia oli muuallakin. Kaikista lupauksista huolimatta ongelmat ovat kaatuneet päälle ennennäkemättömällä tavalla.

Taidemuseo HAMin säätiöiminen etenee kaupungin päätöksenteossa. Minisäätiön hallitus kävi kehotuksestani esittäytymässä taidemuseon henkilökunnalle. Toivottavasti muutokseen liittyvät pelot asettuvat paremmin mittasuhteisiinsa sen jälkeen.

Työterveyshuollon yksityistämishanke on saanut järjestelmän romahduksen partaalle, kun iso osa henkilökunnasta on lähtenyt muualle töihin. Uutta väkeä toki rekrytoidaan, mutta epävarmassa tilanteessa se ei ole aivan helppoa. Työntekijät siirtyvät liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen uuden työnantajan palvelukseen, eli välitöntä syytä huoleen ei ole. Luultavasti tärkein syy irtisanoutumisaallolle on uudistuksen perustelu tavalla, jonka moni Työterveys Helsingin työntekijä koki loukkaavaksi. Täytyy nyt toivoa, että uusi työterveyshuolto saadaan toimimaan, ensi vuonna tai pian sen jälkeen.

Sote-uudistus näkyy meilläkin, kun ei-lakisääteisiä toimintoja siirretään pois uudelta Sotepe (sosiaali-, terveys- ja pelastus) toimialalta. Ehkäisevää päihdetyötä jo sovitellaan nuorisopalveluihin, vaikka ne eivät mitenkään rajaudu nuorisoon. Toimialajohtaja Laura Aalto pitää pyynnöstäni koko toimialan henkilökunnalle infotilaisuuden elokuussa. Toivottavasti silloin tiedämme tarkemmin. Uudistus astuu voimaan jo vuoden vaihteessa.

Olen kesätöissä Oodissa, ja lomailen heinäkuun sekä elokuun ensimmäisen viikon. Toivotan kaikille mukavaa ja rentouttavaa kesää!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Toukokuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Ongelmien täyttämä kevät saa jatkoa, kun Sarastian käyttöönotossa on ollut runsaasti vaikeuksia. Osa on jäänyt kokonaan ilman palkkaa, vielä useammalta lisät ovat jääneet tulematta. Jotkut ovat saaneet palkkansa tuplana, ja ne peritään tietenkin takaisin.

Sarastian käyttöönoton valmistelu alkoi noin vuosi sitten. Espoo oli ottanut Sarastian käyttöön vuodenvaihteessa, ja ensi tiedot Espoosta kertoivat, että uusi järjestelmä ei toiminut kunnolla. Minä ja muut ammattijärjestöjen edustajat olimme painostamassa työnantajaa, että uuden järjestelmän käyttöönotto valmisteltaisiin huolellisesti. Vaikka talouspalvelukeskukseen Talpaan on palkattu lisähenkilöstöä, ongelmia on ollut niin paljon, että Talpa on ruuhkautunut. Pahimpia virheitä on saatu paikattua melko nopeasti, mutta kokonaisuus on silti ollut luvattoman heikko.

Uusi järjestelmä otettiin käyttöön pääsiäisen alla, joka minusta tuntui siltä, että mahdollisia ongelmatilanteita vähäteltiin ja nopean reagoinnin mahdollisuuksia heikennettiin. Pian sen jälkeen alkanut lakko oli ikävä yhteensattuma, joka osaltaan hidasti virheiden korjaamista

Ammattijärjestöt ovat yhdessä vaatineet työnantajalta nopeita toimia, joilla akuutti ongelma saadaan hoidettua nopeasti ja kattavasti. Työnantajan on myös tultava apuun muin keinoin, jos työntekijät ovat joutuneet ahdinkoon palkan puuttuessa.

Tarkastakaa siis palkkalaskelmanne Sarastiassa, jos sinne suinkin pääsette. Maksettu nettopalkka näkyy tietysti myös pankkitilillä, mutta yksityiskohtia sieltä ei näe.

Ole minuun yhteydessä, jos olet saanut väärin maksetun palkan. Autan omalta osaltani, jos sitä tarvitaan. Välitän myös tiedot eteenpäin, niin työnantaja tietää, missä mennään.

Vaikka Sarastian käyttöönotto on sujunut osin tahmeasti, siihen on syytä tutustua. Uskon sen lunastavan lupauksensa, kunhan sitä opitaan käyttämään kunnolla.

Kesää kohti mennään, loma-aika alkaa tuota pikaa.

Vielä muistutus Eazybreakista: se on käytettävissä 30.6. saakka. Käy siis lataamassa jotain virkistävää itsellesi jos saldoa on vielä käyttämättä, vaikkapa lippu loman aikana toteutuvaan tapahtumaanJ

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Huhtikuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Lakonuhka on edelleen olemassa. Meidän lakkomme on alkamassa tiistaina 3.5. ja se kestää maanantaihin 9.5. saakka. Samaan aikaan on alkamassa Jytyn lakko kasvatuksen ja koulutuksen puolella muutamissa isossa kaupungissa. Tätä lakkoa voidaan siirtää, meidän kertaalleen siirrettyä lakkoamme ei enää siirretä.

Jos sovintoesitys saadaan aikaan, liittojen korkeimmat elimet päättävät sen kohtalosta. Jytyn puolelta mahdollisen sovintoesityksen hyväksyy tai hylkää liittovaltuusto, joka on kokoontumisvalmiudessa. Emme tahdo lakkoja, mutta nykyinen linja, joka rapauttaa kuntapalveluita pikkuhiljaa, ei voi jatkua.

Liitto maksaa lakkoavustusta 160 € jokaiselta lakkopäivältä.

Lakkovahdiksi ehtii vielä ilmoittautua. Suunnitelmana on, että tärkeimpänä lakkovahtipaikkana olisi Kansalaistori Oodin vieressä. Muita mahdollisia paikkoja voisivat olla esimerkiksi Stoan edusta Itäkeskuksessa ja Ala-Malmin tori Malmi-talon vieressä. Ajatuksena on, että lakkovahdit näkyvät ja kuuluvat siellä missä heitä on, ei ole syytä jakaantua kovin moneen paikkaan.

Alustava aikataulu on sellainen, että olisimme Kansalaistorilla tiistaina 3.5. klo alkaen iltapäivään saakka. Seuraavina aamupäivinä jatkaisimme Kansalaistorilla, iltapäiviksi siirrymme Malmille ja Itäkeskukseen.

Ammattijärjestöt tekevät lakkovahtityötä yhdessä. Niin saadaan vaikuttavuus maksimoitua.

Ilmoittautukaa siis vastaamalla vaikka tähän viestiin.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Hei Kuvan jytyläinen!

 Työehtosopimuksemme voimassaolo päättyi 28.2. Nyt olemme sopimuksettomassa tilassa, jossa työtaistelut ovat mahdollisia. Julkisen alan unioni eli meidän liittomme Jyty yhdessä JHL:n kanssa sekä Juko ovat antaneet lakkovaroituksen pääkaupunkiseudulle. Lakko on näillä näkymin alkamassa pääsiäisen jälkeisenä tiistaina 19.4., ja se kestää viikon, seuraavan viikon maanantaille 25.4. saakka. Työ- ja elinkeinoministeriö voi siirtää lakon alkua yhden kerran ja korkeintaan kaksi viikkoa. Lakon siirrosta täytyy tehdä päätös viimeistään kolme vuorokautta aikaisemmin, tässä tapauksessa siis pääsiäislauantaina.

Jos esihenkilösi tiedustelee lakkoaikeistasi, sinun ei tarvitse vastata mitään. Ilmoituksen lakkoon osallistumisesta voi tehdä ensimmäisenä lakkoaamuna.

Lakon aikana tarvitaan lakkovahteja. Se tarkoittaa, että olemme Jyty-liiveissä banderollien kanssa työpaikkojemme vieressä kertomassa, miksi olemme lakossa. Hoitajien huonot palkat ovat olleet puheissa jo pitkään, mutta ei meidän palkat ole sen kummempia, ja samat laskut meidän on hoidettava. Perinteisesti lakkovahdit ovat olleet vaikeuttamassa lakkoon kuulumattomien pääsyä työpaikoille, mutta sellainen ei ole ajankohtaista. Vaikka asiamme on vakava, meidän ei tarvitse olla liian tiukan näköisiä. Emme halua lakkoilla, vaan siedettävät työehdot.

Lakkoviikko ei ole lomaviikko. Liitto maksaa lakkoavustusta 160 € lakkopäivää kohti. Sinulla on siis erinomainen mahdollisuus tulla mukaan osoittamaan, että haluamme turvata kuntapalvelujen tulevaisuuden riittävien palkkojen osalta.

Liitto ja yhdistys järjestävät varusteet. Kaikkia Kuvan toimipisteitä ei tarvitse piirittää, on hauskempaa ja tehokkaampaa keskittää lakkovartiointi muutamaan paikkaan. Lakkovartiointipaikat ovat alustavasti Kansalaistori Oodin vieressä, Stoan aukio Itäkeskuksessa toinen ja kenties Ala-Malmin tori kolmas. Muitakin paikkoja voi ottaa mukaan, jos siltä tuntuu. Pidän tärkeänä sitä, että viestimme nähdään ja kuullaan.

Ilmoita minulle, milloin Sinulle olisi mahdollista osallistua lakkovahtitoimintaan. Tarvitset mukaan säänmukaisen varustuksen ja positiivista mieltä, että lakollamme on merkitystä kuntatyön kehittämiselle.

Lakko on kaikkien ammattiliittojen yhteinen. Kehotankin keskustelemaan työyhteisöissä siitä, kuinka lakkoon osallistutaan. Ja jos joku työkaveri ei vielä kuulu liittoon, viikkoa ennen lakon alkua voi vielä liittyä, jotta lakkoavustuksen voi saada.

Työtaisteluterveisin

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies
Maaliskuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Ajan riento on rajua, ja maailmanhistoria on nyt uudessa asennossa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Vaikka merkit olivat ilmassa, en halunnut uskoa sotaan. Arvelin Putinia kiinnostavan ensisijaisesti vallassa pysymisen varmistaminen, mutta geopoliittisten tavoitteiden takia hän on valmis vaarantamaan kaiken, mukaan lukien oman valtansa.

Ukrainasta on tullut jo tuhansia pakolaisia, ja Helsingin kaupunki on mukana heitä vastaanottamassa. Tilanne on pysynyt hyvin hallinnassa, mutta osaajapankkia pidetään yllä. Sitä kautta siirretään kaupungin työntekijöitä toisiin tehtäviin, jos pakolaistilanne kärjistyy.

Helsingin kaupungilla on oma kriisiorganisaationsa. Olen kysynyt toimialan HR-päällikkö Manna Torviselta, mikä sellainen on ja mikä kaupungin työntekijöiden -meidänkin- rooli on siinä.

Lähempänäkin kuohuu. Työehtosopimuksemme voimassaolo päättyi 28.2. eli olemme nyt sopimuksettomassa tilassa, ja silloin työtaistelut ovat mahdollisia. Ammattiliitto Jyty on yhdessä JHL:n ja JUKOn kanssa antanut lakkovaroituksen, ja Rovaniemellä ja Jyväskylässä onkin jo ollut lakkoja. Jos sopimusta ei synny, meidän vuoromme mennä lakkoon alkaa tiistaina 19.4. eli heti pääsiäisen jälkeen. Lakon on ilmoitettu jatkuvan ma 25.4. saakka. Työministeri voi siirtää lakon alkamista enintään 14 vuorokaudella, jos lakko vahingoittaa yleistä etua huomattavasti. Liitto antaa lakkoavustusta 160 € / päivä. Siitä maksetaan veroa 50 % osuudesta, joka ylittää 16 €. Yhdistyksemme puheenjohtajan Kaisa Soinisen johdolla luottamusmiehet muodostavat lakkokomitean, johon minäkin kuulun.

Ammattijärjestöt ovat järjestämässä mielenilmausta Senaatintorille tiistaina 5.4. klo 17-19. Tule ilmaisemaan kantasi kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyydestä, ja ota kaveri mukaan! Jos saamme Senaatintorin täyteen, sillä on vaikutusta päättäjiin. Liitot eivät halua lakkoa, vaan työehtosopimuksen, jolla työntekijöiden ostovoima turvataan. Lisätietoja löytyy Facebookista haulla Palkkapäivä

Ja kuten yhdistyksen kirjeessä jo mainittiin, työnantajan edustajilla ei ole oikeutta udella lakkoaikeistasi. Liitot miettivät nyt lakkorajoja, eli mitkä tehtävät ovat sellaisia, jotka täytyy hoitaa myös lakon aikana kohtuuttomien vahinkojen välttämiseksi. Mietin muiden toimialan pääluottamusmiesten kanssa, mitä ne olisivat Kuvassa.

Kunpa työnantaja muistaisi meidän työmme merkityksen myös palkoista neuvotellessa, eikä vain lakon uhatessa.

HR-järjestelmä on muuttumassa ensi viikolla. Hijat jää historiaan, uusi aika sarastaa, kun käyttöön otetaan Sarastia. Se on ollut jo käytössä muilla työnantajilla, ja kaikki mahdollinen on tehty, jotta kaikki sujuisi meillä hyvin, kun järjestelmä vaihtuu. Helsingin kaupunki on kuitenkin Suomen suurin työnantaja, ja järjestelmän skaalautuminen ei ole täysin varmaa. Tuntipalkkaisten palkat maksetaan ensi viikon perjantaina, ja silloin saamme osviittaa, kuinka hyvin järjestelmänvaihto on onnistunut. KVTES:n piiriin kuuluvilla palkkapäivä on kiirastorstai 14.4. Ammattijärjestöt vaativat työnantajaa tekemään kaikkensa, jotta kaikki saavat palkkansa ajallaan. Kehotan jokaista tarkistamaan oman palkkakuittinsa heti kun se on mahdollista.


Helmikuu 2022

Hyvää ystävänpäivää Kuvan jytyläinen!

Terveiset hankien keskeltä! Talvi on parhaimmillaan, vaikka nollan molemmin puolin sahaava lämpö vähän rassaakin.

Uusi toimialajohtaja Laura Aalto aloitti pari viikkoa sitten. Hän oli esittäytymässä Kuvan johdon kyselytunnilla, ja kysyinkin hänen näkemystään pari vuotta kestävästä pestistä. Hän ei vielä osannut sen kummemmin visioida, mutta ilmeisen vauhdikas perehtymisprosessi on jo alkanut.

Kuvasta on siirretty kuutisenkymmentä työntekijää Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle auttamaan päiväkodeissa ja leikkipuistoissa. Jokunen saattaa olla Sotenkin puolella avustavissa töissä. Siirrot kestävät kahdeksan viikkoa, jos ei ilmene syytä palata jo aikaisemmin. Koronatoimien nopea purku aiheuttaa sen, että Kuvan omien toimintoja käynnistetään vajaamiehityksellä. Kaikkea ei saada varmaankaan heti käyntiin, mutta muihin tehtäviin siirtyneiden työntekijöiden palatessa omiin töihinsä toiminnan volyymi kasvaa kohti normaalia.

Olen muistuttanut työnantajaa muihin tehtäviin siirtyneiden palkitsemisesta. Toimialan HR onkin aloittanut palkitsemisen valmistelun. Muihin tehtäviin siirtyneet saavat kertapalkkion joustavuudestaan. Palkkion suuruus on vielä kysymysmerkki. On syytä selvittää, onko perusteita maksaa eri suuruisia palkkioita eri toimialoilla. Yhdistyksemme Jyty Metropolin puheenjohtaja Kaisa Soininen ottaa asian esille kaupungin henkilöstöjohdon kanssa.

Myös niitä, jotka eivät nyt ole vaihtaneet töitään, on muistettava. Moni on työhönsä hyvin sitoutunut, eikä niihin ole helppo löytää sijaisia. Työnantajalla on erilaisia keinoja huomioida arjen puurtajia, ja niitä voidaan ottaa monipuolisesti käyttöön etätöiden vähentyessä.

Helsingin kaupunki on luopumassa tulospalkkiojärjestelmästä. Se on parhaimmillaan tuottanut huomattavia palkanlisiä, mutta sen merkitys on hiipunut. Saavutettujen tavoitteiden ja maksettujen palkkioiden suhde on ollut liian sattumanvarainen. Tulospalkkiosta luopuminen antaa tilaa kertapalkkiojärjestelmän kehittämiselle. Tähän saakka kertapalkkioihin on varattu yksi prosentti palkkasummasta, joka tekee Kuva-toimialalla noin 700 000 €. Jos toimiala onnistuu säästämään budjettiin varatusta määrärahasta, kertapalkkioina voidaan jakaa jopa 1,5 % lisää palkkasummasta laskettuna. Suurimmillaan kertapalkkioita voitaisiin siis maksaa jopa 1,75 miljoonaa euroa. Pohjalla olevaa 700 000 euron pottia on syytä jakaa tasaisesti pitkin vuotta sitä mukaa kuin palkittavaa toimintaa esiintyy, mutta lisäpotti voi tulla jakoon vasta kun tiedetään, paljonko jaettavaa on. Tilinpäätöshän valmistuu vasta tammi-helmikuun vaihteen tienoilla. Viime vuodelta tulospalkkion maksuvaraa ei syntynyt. Olen korostanut sitä, että palkkioita tulee maksaa samoilla perusteilla kaikille. En ole saanut kunnollisia vastauksia tätä koskeviin kysymyksiini, mutta toivottavasti tähän tulee muutos käyttöön otettavan uuden raportointijärjestelmän myötä.

Työterveys Helsingissä kuohuu. Viime syksynä talousarviossa mainittiin lyhyesti, että työterveyshuolto kilpailutetaan laadun osalta. Chattiin ei ollut vastattu riittävän nopeasti, ja oli huonoa, kun toimipisteitä ei ollut kuin yksi. Tyhen johtaja toimitusjohtaja Tiina Pohjonen on irtisanoutunut tehtävästään, ja myös huomattava osa hoitohenkilökunnasta on irtisanoutunut. Epävarmassa tilanteessa uusia työntekijöitä ei ole helppo rekrytoida. Uutena määräaikaisena toimitusjohtajana aloittaa strategiapäällikkönä toiminut Marko Karvinen. Omasta puolestani totean, että melko hyvin toiminut työterveyshuolto on ajettu ahdinkoon lähinnä ideologista syistä. Havaitut ongelmat olisi voitu ratkaista kevyemminkin keinoin. Jos kilpailutusta jatketaan, kestää kuitenkin aikansa, ennen kuin uusi työterveyshuolto on käytössämme.

Työehtosopimuksemme KVTES on päättymässä tämän kuun lopussa. On hyvin todennäköistä, että uutta sopimusta ei ole valmiina heti maaliskuun alussa. On mahdollista, että ammattijärjestöt joutuvat painostamaan työnantajapuolta edullisempaan sopimukseen työtaisteluilla. Myös Jyty on varautunut tähän virittämällä lakkotoimikunnat toimintavalmiuteen. Jyty ei ole ollut kovin lakkoherkkä, mutta viime vuosina Jytykin on joutunut turvautumaan paikallisiin lakkoihin. Olemme valmiita myös valtakunnallisiin työtaisteluihin, jos jäsentemme edut sellaista vaativat.

Moni ottaa lomaa talvilomaviikoksi, toisille se on työntäyteinen. Hyvää talvilomaviikkoa kuitenkin kaikille! Sehän on jo ensi viikolla.

Terveisin Antti Pajala, pääluottamusmies


Tammikuu 2022

Hei Kuvan jytyläinen!

Hyvää alkanutta vuotta, vaikka korona tätäkin vuotta leimaa. Kamppailemme edelleen erilaisten rajoitusten ja sulkujen suossa, ja tilanteet vaihtelevat tiuhaan. Rokotuksia jaetaan hyvää tahtia, nyt myös työterveydenhuollossa. Siitä huolimatta omikron-muunnos leviää huolestuttavaa vauhtia vasta-aineet kiertäen.

Soten ja Kaskon toimialat tarvitsevat nyt apua muilta kaupungin toimijoilta, ja osaajapankki on taas elvytetty. Ensi vaiheessa tarvitaan apua leikkipuistoihin, niistä kun työntekijöitä on siirretty päiväkoteihin, joista sote-pätevyyden omaavat työntekijät on siirretty Soteen. Myös kuvalaisia ollaan siirtämässä Soteen. Vaatimuksena on kaksi koronarokotusta ja influenssarokotus. Kuvalaiset eivät tee soteammattilaisten tehtäviä, he tekevät avustavia töitä, jotta sotelaiset saavat keskittyä olennaiseen. Jos omat tehtäväsi ovat vähentyneet, osaajapankkiin siirtymistä on hyvä harkita.

Toimialamme palveluverkko on otettu tarkasteluun. Osa toimipisteitä voidaan sulkea tai palvelutuotantoa supistetaan.

Siirtymisten tullessa ajankohtaisiksi tilanne on syytä käydä kussakin työyksikössä läpi. Kun yhdessä todetaan, mitkä tehtävät on hoidettava nytkin ja mistä voidaan luopua toistaiseksi, on helpompi hyväksyä muihin tehtäviin siirtyminen. Pelkällä vapaaehtoisuudella tuskin selvitään, esihenkilöt joutuvat myös ohjaamaan työntekijöitä osaamispankkiin. Olen muistuttanut työnantajaa, että siirtyjiä on syytä palkita joko kertapalkkioin tai tehtävälisin. Raha motivoi tässäkin tapauksessa.

Toimialajohtaja Laitio on matkannut Amerikkaan, jossa hänellä on kaksivuotinen pesti Johns Hopkins –yliopiston julkista palvelutuotantoa tarkastelevana Fellowina. Meikäläisittäin titteli vertautuu työelämäprofessoriin. Tiistaina 18.1.2022 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää, kuka häntä sijaistaa toimikauden loppuun eli 31.12.2023 saakka.

Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat uusista työehtosopimuksista. Alla on linkki Ammattiliitto Jytyn asiaa koskevaan tiedotteeseen:

Ajankohtaista ja tiedotteet (jytyliitto.fi)

Vaikka sisäliikuntapaikat nyt ovatkin kiinni, ulkona talvi on parhaimmillaan. Ulkoliikunta.fi –kartasta löytyy kunnossa olevat hiihtoladut ja luisteluradat.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä

Sillä sinun työsi on tärkeä


Joulukuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Vuosi kääntyy lopuilleen, ja joulun alla ajatukseni kääntyvät palkitsemiseen. Niin kertapalkkioihin, henkilökohtaisiin lisiin, kaupungin palkkakehitysohjelmaan kuin työehtosopimusneuvotteluissa päätettäviin tehtäväkohtaisiin palkkoihinkin.

Kertapalkkioihin on toimialalla varattu yksi prosentti palkkasummasta, joka on noin 70 miljoonaa euroa. Siitä prosentti on 700 000 euroa, ja kun meitä on melkein 2000, siitä tulee keskimäärin 350 €. Ei siis mikään aivan pikkusumma. Kertapalkkio on tarkoitettu jaettavaksi erinomaisista suorituksista arjen työssä tai ennalta asetettujen tavoitteiden toteuttamisessa. Niillä voidaan palkita niin ryhmiä kuin yksilöitäkin. Olen muiden pääluottamusmiesten kanssa painottanut palkitsemisen oikea-aikaisuutta ja sitä, että palkita pitää tasaisesti pitkin vuotta. Nyt palkitseminen painottuu loppuvuoteen. Palkitseminen myös vaihtelee liikaa yksiköittäin ja palveluittain. Joissakin yksiköissä palkitsemiseen käytetään murto-osa verrattuna toisiin. Minulla nousee epäilys, että palkitsemisen perusteissa on eroja. Esihenkilöt ja heidän esihenkilönsä ovat paljon vartijoina tässäkin. Kun olen toimialan johdolta tivannut yksityiskohtia tästä, vastauksia on ollut vaikea saada. Johto on vedonnut selvittelyjen työläyteen. Ensi vuonna käyttöön otetaan järjestelmä, joka lupausten mukaan helpottaa tätä asiaa. Onnittelut kuitenkin kaikille kertapalkkioita saaneille!

Henkilökohtainen lisä on tarkoitettu maksettavaksi, kun työntekijä jatkuvasti osoittaa erinomaista kykyä ottaa vastaan uusia haasteita ja selvitä niistä. Tähänkin on varattu sadan tuhannen euron tietämillä oleva summa kuukausipalkkoihin jaettavaksi. Niitä vapautuu uudelleen jaettavaksi sitä mukaa kuin niitä nauttineet työntekijät lopettavat työnteon meidän toimialallamme. Nyt vuodenvaihteessa on menossa seuraava tarkastelu. Olen pyytänyt selvitystä siitä, mille nimikkeille ja mille palkkatasoille tätä lisää jaetaan.

Kaupungin talousarviossa palkkakehitysohjelmaan on varattu viisi miljoonaa euroa. Se on suunnattu niille aloille, joilla on ollut vaikeuksia saada riittävästi osaajia palkattua. Palkkakehitysohjelmasta on eniten suunnattu sosiaali- ja terveystoimialalle sekä kasvatukseen ja koulutukseen. Viime vuonna kuvalaisista nuoriso-ohjaajat saivat siivun näistä rahoista palkankorotuksiinsa. Nyt korotustarpeita on tarkoitus kartoittaa laaja-alaisesti. Yhdistyksemme Jyty Metropolin puheenjohtaja Kaisa Soininen pitää jytyläisten puolta niissä neuvotteluissa.

Nykyinen työehtosopimuksemme päättyy helmikuun lopussa. Alla olevan linkin kautta pääset lukemaan, mitä ammattiliitto Jyty ajattelee seuraavasta työehtosopimuksesta:

https://www.jytyliitto.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/ammattiliitto-jyty-tavoittelee-reiluja-palkankorotuksia.aspx

Työehtosopimuksessa on usein ollut mukana järjestelyerä. Se tarkoittaa, että osa palkankorotuksista suunnataan erikseen sovittaville ryhmille. Kuvassa minä olen ollut muiden pääluottamusmiesten ja työnantajan edustajien kanssa miettimässä, missä tehtäväkohtaiset palkat ovat erityisen alhaiset suhteessa työn vaativuuteen.

Jyty taistelee siis kaikilla tasoilla jäsentensä etujen puolesta.

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä

Sillä sinun työsi on tärkeä

Marraskuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Vuoden pimein ja monessa mielessä raskain aika on käsillä. Jaksaminen on koetuksella, kun moni asia pitää saada valmiiksi ennen vuoden vaihdetta. Valo on vähissä, eikä nollan vaiheilla keikkuvat lämpötilat aina houkuttele liikkumaan ulkoilmassa. Monella on myös läheisiä hoidettavana, keskusjärjestömme STTK muistuttaa heidän asemastaan alla olevassa kannanotossaan:

https://www.superliitto.fi/viestinta/uutiset/sttk-ruuhkavuodet-eivat-lopu-pikkulapsiaikaan/

Meidät on saavuttanut suru-uutinen: pitkäaikainen nuoriso-ohjaaja ja nuorisopalveluiden luottamusmies Terttu Tepa Ylönen on kuollut. Tepaa jäävät kaipaamaan hänen läheistensä lisäksi kollegat ja ystävät nuorisopalveluissa ja Jyty Metropolissa. Toivotan kaikille Tepan tunteneille voimia menetyksen äärellä.

Toimialamme johtaja Tommi Laitio lähtee alkuvuonna Yhdysvaltoihin kahdeksi vuodeksi. Hänet on nimetty Johns Hopkins -yliopiston Bloomberg Center for Innovations –keskukseen fellowiksi. Mitä tarkoittanee, mutta joka tapauksessa tämä on tunnustus Laition työlle meidän parissa. Olin mukana toimialan johdon seminaaripäivässä, ja muistelin siellä aikaa viisi vuotta sitten, kun Laitio oli nimetty nykyiseen virkaansa. Meillä oli seitsemän toinen toistaan pienempää virastoa lastuina laineilla, joiden painoarvo kaupungilla ei ollut häävi. Kaupungin uutta Kasvun paikka -strategiaa lukiessa minulle tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että meidät tunnistetaan ja tunnustetaan tärkeäksi osaksi kaupunkia. Me kaikki saamme olla iloisia ja ylpeitä siitä, että olemme omalla panoksellamme olleet tekemässä toimialaa sellaiseksi, kuin se nyt on. Laition pestin loppukaudelle etsitään nyt viransijaista.

Talousarvio on nyt viimeistä silausta vaille valmis. Talousarvio on sellainen, että Kuvan tarpeet saadaan tyydyttävästi täytettyä. Alkusyksystä ei siltä vielä näyttänyt. Vaikka korona nakertaa tuloksiamme vielä ensi vuonnakin, pystymme tarjoamaan palveluitamme kaupunkilaisille. Nyt on tärkeätä saada ihmiset tuntemaan, että me olemme turvallinen ja luotettava palveluntarjoaja. Tässä on jokaisella asiakkaiden kanssa työtä tekevillä suuri rooli. Ratkaisevaa luottamuksen synnyttämisessä on, kuinka toimimme ja viestimme asiakkaiden kanssa.

Palvelustrategia on nyt käsiteltävänä työyksiköissä. Mitä teemme itse, mitä muiden kanssa, mitä jätämme kokonaan muille? On tärkeätä, että jokaisella on käsitys työnsä reunaehdoista ja osaa tunnistaa mahdollisen yhteistyökumppanin. Jos tunnistat jonkin palvelutarpeen mutta sinulla ei ole riittävästi keinoja käytössäsi, kumppanin löytäminen voi auttaa. Se voi olla kaupungin jokin muu toimija, jokin järjestö tai yhteisö tai vaikkapa jokin yritys. Silloin emme muserru taakan alla tai kyynisty tekemättömän työn edessä. Saamme hyvää aikaan kohtuullisella ponnistelulla, ja se on minun mielestäni työhyvinvoinnin ja laajemminkin hyvän elämän tärkeä tekijä.

Työsuojeluvaalit käytiin myös meidän toimialallamme. Kirjasto-, kulttuuri- ja hallintopalveluiden työntekijöiden työsuojeluvaltuutetuksi valittiin Johanna Salokoski Pasilan kirjastosta. Nuoriso- ja liikuntapalveluiden työsuojeluvaltuutettuna jatkaa Ilkka Leivo, ja hänen varavaltuutetukseen valittiin Jani Rytkönen. Esihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu on yhteinen Keskushallinnon kanssa, ja siihen tehtävään valittiin Mirja Silajärvi, toiminnanjohtaja nuorisopalveluista. Kaikille työsuojeluvaltuutetuille tarvitaan ensimmäinen ja toinen varavaltuutettu, ja niitä paikkoja on täyttämättä vielä viisi. Täydennysvaalit pidetään tammikuussa, jotta niihin saadaan ihmisiä toimimaan. Jos siis tunnet työsuojelun läheiseksi, ota minuun yhteyttä. Varavaltuutetuillakin on oikeus kouluttautumiseen, jotta he ovat tehtävän tasalla työsuojeluvaltuutetun tehtävän mahdollisesti avautuessa.

Talviliikuntamahdollisuudet ovat Helsingissäkin hyvät. Alla linkki Helsingin tekojäille:

https://www.myhelsinki.fi/fi/n%C3%A4e-ja-koe/aktiviteetit/luistelemaan-helsingiss%C3%A4                                                                                                                                        


Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä

Sillä sinun työsi on tärkeä

Lokakuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

 Syksy on jo pitkällä, ja ruska parhaimmillaan, kun lehdet ovat vielä enimmäkseen puussa. Sienisato on mainio. Toivottavasti saatte viettää mahdollisen syyslomanne rattoisasti.

Koronatilanne tuntuu vievän kahteen suuntaan. Yhtäällä rajoituksista luovutaan, toisaalta tautitilanne ei hellitä. Sairaalahoidon tarve on edelleen korkea, ja jos se vielä nousee, joudutaan taas miettimään, mitä tehdä. Koronapassia on harkittu palveluiden sulkemisen vaihtoehdoksi. Se ei ole ongelmaton yhdenvertaisuuden kannalta. Jos koronapassi otetaan käyttöön vaikkapa meidän palveluissamme, on odotettavissa, että jotkut passia vailla olevat kyseenalaistavat kiellot. Kuinka sellaisista tilanteista selvitään ilman vaurioita? Pitääkö vartiointia lisätä? Mikä meidän tehtävämme siinä tapauksessa on? Olen kysynyt toimialan johdolta, kuinka mahdollisiin kärhämiin varaudutaan.

Yleisötyössä maskipakko muuttuu maskisuositukseksi. Oman kiinteän porukan kanssa työskennellessä maskia saa halutessaan pitää, mutta sellaista suositusta ei enää ole. Tästä on syytä keskustella työyhteisössä, mikä juuri tässä työpaikassa on kohtuullista ja järkevää.

Valtakunnallisen etätyösuosituksen loppuessa myös Helsingin kaupunki alkaa palata lähityöhön siellä, missä etätyö oli normi korona-aikana. Monipaikkaisen työn ohje otetaan käyttöön. Toisissa töissä monipaikkaisuus on luonteva tapa tehdä työtä, mutta niissäkin on mietittävä, missä tapauksissa on syytä tulla työpaikalle. Tässä on vaarana, että osa esihenkilöistä tulkitsee asiaa niin, että työpaikalle on tultava. Toiset esihenkilöt ovat voineet sopeutua etätyöhön niin hyvin, että eivät itse halua tulla työpaikalle kovin usein. Työpaikoilla on mietittävä, milloin työ edellyttää paikalle saapumista ja milloin ei. Olen toimialan johdolle nostanut esille kantani, että nämä päätökset on tehtävä joka paikassa samoista lähtökohdista, ei esihenkilön persoonasta johtuvista syistä.

Isolle osalle monipaikkainen työnteko ei ole aivan luontevaa. Uskon kuitenkin, että useimpiin tehtäviin monipaikkaisuus on tavalla tai toisella nivottavissa. On se sitten kerran viikossa tai kerran kuussa toteutuva etäpäivä, tai vaikkapa kerran vuodessa toteutettava projekti.

Taidemuseo HAMin säätiöittäminen on herättänyt huolta taidemuseon henkilöstön keskuudessa. Olen seurannut prosessia kohta kahden vuoden ajan, ja päätös on lähiaikoina tulossa tehtäväksi kaupunginvaltuustossa. Työntekijöillä työehtosopimus muuttuu KVTES:sta AVAINTES:iin, jota kaupunkien omistamissa yhtiöissä ja säätiöissä noudatetaan. Kuinka tiukasti kaupunki säätiötä jatkossa ohjaa, jää nähtäväksi. Kaupunki on valitsemassa säätiön hallitusta, joka valitsee toimivan johdon, ja siitä riippuu, minkälaista henkilöstöpolitiikkaa säätiö harjoittaa. Taidepoliittiset tavoitteet ovat hienot, mutta on mahdollista, että henkilöstön asema pitemmällä ajanjaksolla heikkenee. Olin itse vastaamassa HAMilaisten kysymyksiin äskettäin järjestetyssä tilaisuudessa, ja Jyty suhtautuu HAMin henkilöstön huoliin vakavuudella myös tulevaisuudessa.

Valtuusto on saanut valmiiksi tulevan nelivuotiskauden strategian. Se on ohjenuora kaikkeen toimintaamme. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäki ja toimialajohtaja Tommi Laitio esittelevät uutta kaupunkistrategiaa perjantaina 15.10. klo 10-11 Teamsissa. Kehotan kaikkia kynnelle kykeneviä seuraamaan tilaisuutta, ja sen annista on hyvä keskustella kollegoiden kanssa.

Toimiala valmistelee puolestaan palvelustrategiaa. Sen ytimessä on kysymys, mitä teemme itse, mitä muiden kanssa ja mitä jätämme tekemättä. Onko kumppanina jokin muu kaupungin taho vai kenties kaupunkiorganisaatioon kuulumaton toimija, vaikkapa kaupunginosaseura tai jokin muu järjestö, kenties yritys. Kun pyrimme palvelemaan asukkaita mahdollisimman hyvin, on tunnistettava mahdollinen yhteistyökumppani. Niin saamme lisättyä vaikuttavuuttamme.

Työsuojeluvaalit ovat käynnissä. Olen toimialan työsuojeluvaalitoimikunnan sihteeri. Nyt ei ikävä kyllä ole tarjolla jytyläisiä ehdokkaita. Esihenkilöiden osalta varsinaisen työsojeluvaltuutetun vaalissa ehdokkaita tuli vain yksi, ja Mirja Silajärvi toimii seuraavat neljä vuotta esihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna. Esihenkilöpuolella ei nyt ole ehdokkaita varavaltuutettujen vaalissa, ja heidän osaltaan joudutaan käymään täydennysvaali.

Työntekijöiden puolella vaalit käydään. Ensisijainen tapa on sähköinen äänestys, johon olette saaneet linkin. Nuoriso- ja liikuntapalvelukokonaisuuksille valitaan yksi työsuojeluvaltuutettu ja kirjasto- ja kulttuuripalvelukokonaisuuksille sekä hallinnolle toinen. Omasta puolestani kehotan äänestämään istuvia valtuutettuja Ilkka Leivoa ja Freddy Ekholmia jatkokaudelle. Varavaltuutettujen osalta joudutaan täydennysvaaleihin myös työntekijöiden osalta

Sähköisen vaalin jälkeen ne, jotka eivät ole vielä äänestäneet, saavat mahdollisuuden vaikuttaa uurnavaaleissa.

Ja kohtapuoleen on myös ammattiosastomme vuosikokous. Perjantaina tuli kokouskutsu osastomme puheenjohtajalta Arja Elorannalta. Varaa tiistai-ilta 26.10. kalenteristasi jo nyt.

Aurinkoisin ja lämpimin syysterveisin

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä

Sillä sinun työsi on tärkeä

Elokuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Kesä kääntyy lopuilleen, toivottavasti olette saaneet viettää kesälomanne miellyttävissä merkeissä.

Korona näytti jo olevan hiipumassa, mutta kesän kuluessa tartuntamäärät ovat kääntyneet taas hurjaan nousuun. Vaikka rokotukset etenevät, kattavuus ei vielä ole riittävän korkealla tasolla. Palveluita avattiin alkukesästä toiveikkaissa tunnelmissa, nyt ovat rajoitukset nousseet jälleen keskusteluun.

Helsingissä tilanne on pahin, mutta kaupunki tekee parhaansa pitääkseen palvelut auki. Esille on nostettu koronapassi, jolla rokotetut pääsisivät nauttimaan palveluista. Viime talvena kaupungin johdon ja Valtioneuvoston välit vaikuttivat kiperiltä, uusi pormestari Juhana Vartiainen otti yhteistyöhakuisen otteen tarjotessaan Helsinkiä pilotoimaan koronapassia. Toimialamme johto on puolestaan aktiivisesti tarjoamassa meidän toimintojamme pilottikohteiksi kaupungilla. On siis syytä toiveikkuuteen siinä suhteessa, että me olisimme eturintamassa, kun etsitään mahdollisuuksia toimia koronaturvallisesti. Kaupungin työntekijät, kuvalaiset siinä mukana, saisivat olla tekemässä sitä työtä johon ovat tulleet ja jonka parhaiten osaavat. Kaupunginvaltuuston tuoreen puheenjohtajan Fatim Diarran mukaan kaupunki kärsii riemuvajeesta, ja meillä on tärkeä osa sen paikkaamisessa.

Tartunnanjäljitys on suurissa vaikeuksissa kasvavien tautimäärien kanssa. Kuvalaisia on jälleen siirtynyt niihin tehtäviin, ja on mahdollista, että meidän panostamme kaivataan silläkin puolella. Jos siis oma tilanteesi sallii ja esihenkilö siirtymisestä kysyy, on hyvä suhtautua tarjoukseen avoimesti.

Uusi valtuusto aloitti toimintansa tämän kuun alussa. Paitsi pormestari, myös melkein koko apulaispormestaristo vaihtui. Meidän entinen apulaispormestarimme Nasima Razmyar siirtyi Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, tilalle tuli Paavo Arhinmäki. Hän toimii Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana ja on siis keskeinen henkilö, kun toimialamme asioita käsitellään kaupungin päätöksenteossa. Valtuusto tekee uuden strategian lähiviikkoina, ja siitä johdetaan meidänkin toimialan strategia. Olin seuraamassa lautakunnan aloitusseminaaria, ja lautakunnan ja jaostojen väki vaikutti tuntui ottavan tehtävänsä vakavasti. Henki valtuutettujen välillä tuntui hyvältä, kaikki pitivät näitä palveluita tärkeinä eikä puoluepoliittisten kiistojen välineenä.

Talousarvion valmistelu alkaa nyt, ja minä olen siinä prosessissa mukana muiden pääluottamusmiesten kanssa henkilöstön edustajana. Vaikka kaupungin talous vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, eurot ovat tiukassa jatkossakin. Omasta puolestani pidän huolta, että henkilöstön näkökulma tulee käsitellyksi kaikissa tarpeellisissa kohdissa.

Palkanmaksussa on taas ollut ongelmia. Työnantaja ja Talpa selvittelevät ongelmakohtia. Selväksi on tullut, että nykyinen järjestelmä on virheherkkä erilaisine manuaalisine vaiheineen. Uusi järjestelmä Sarastia otetaan käyttöön ensi vuodenvaihteessa. Tavoitteena on, että palkanmaksun täsmällisyys paranee, onhan se koko työsopimusjärjestelmän perusta.

Parhain syyskesän toivotuksin

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Toukokuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Kesän vehreys on jo täällä, ja korona laantuu hiljakseen. Palveluita on avattu liikunnassa ja nuorisossa, ja nyt on kirjaston ja kulttuurin vuoro.  Kirjastotilat avataan peruskäyttöön rajatuin käyttäjämäärin, lukusalit ovat edelleen kiinni eikä omatoimikäyttöä sallita. Kulttuuripuolella näyttely- ja galleriatilat avataan pienille asiakasmäärille. Etätyösuositus on edelleen vahva, mutta lähityöhön palaamisen ehtoja mietitään jo. Esitin toimialajohtajalle, että mietitään, kuinka tuotamme palveluita turvallisesti, ja nyt siihen suuntaan ollaan etenemässä. Rokotusten etenemisen  myötä koronan leviämisherkkyys vähenee, mutta saamme olla tarkkana vielä tovin.

Pari sataa kuvalaista on ollut talvella ja keväällä muissa töissä, kun omassa työssä on ollut hiljaista. On erittäin arvokasta, että muuta työtä on ollut tarjolla, eikä lomautuksia tai irtisanomisia ole meillä ollut. Muihin tehtäviin siirtyneet ovat saaneet vaihtelevia kokemuksia. Yhtäällä vastaanotto on ollut hyvä ja tehtävät mielekkäitä, toisaalla ei kaikki ole mennyt ihan putkeen. Silloin paluu omiin tehtäviin on ollut suuri helpotus. Nyt osaajapankissa on enää kymmenkunta kuvalaista, enimmäkseen kirjastosta ja kulttuurista. Olen ollut viikoittain muiden pääluottamusmiesten kanssa toimialan johdon kanssa pohtimassa siirtymisiä ja palaamisia.

Työnantaja haluaa palkita muihin tehtäviin siirtyneitä kertapalkkiolla. Palkitseminen on kuitenkin yksittäisten esimiehen aloitteellisuuden varassa, eikä palkitsemista seurata systemaattisesti. Tässä on vaara, että työntekijöitä ei kohdella yhdenvertaisesti. Seuranta on kuulemma vaikeaa, mutta yhdenvertaisuus on kuitenkin niin tärkeä periaate, ettei sitä voi jättää systeemin tämän tai tuon ominaisuuden takia syrjään. Pidän aihetta esillä niin jatkossakin.

Tulospalkkio jäi viime vuodelta maksamatta, koska rahoitusehto ei täyttynyt. Rahaa täytyy jäädä säästöön toimialojen ja Kanslian budjeteista. Kaupungin muista lähteistä saamia tuloja ei tässä oteta huomioon, kuten liikelaitosten tuloja tai valtionapuja. Tulospalkkiojärjestelmää oltiin jo romuttamassa viime syksynä, mutta se jatkuu edelleen. Johdolla on oma tulospalkkiojärjestelmänsä, työntekijöillä omansa. Se on yhteinen esihenkilöille ja duunareille. Siinä on toiminnan taloudellisuuteen ja vaikuttavuuteen liittyvät elementtinsä. Jo nyt on erittäin todennäköistä, että meidän toimialamme ei pysty viivan alle jättämään mitään, kun tulot ovat olemattomat. Kuinka muiden toimialojen käy, jää nähtäväksi.

Tulospalkkiojärjestelmän tavoitteet jäävät helposti niin ylätasolle, että niistä on vaikea saada johdettua arkista tekemistä ohjaavia elementtejä. Olen nyt viidentoista vuoden ajan pitänyt tätä näkökulmaa esillä.

Saamme kesäkuussa 200 €:n liikunta- ja kulttuurisetelit. Niitä on pitkään toivottu, vihdoinkin niitä saamme. Ne ovat näillä näkymin kertaluonteinen palkitsemisen muoto, mutta pyrin muiden ammattijärjestöjen edustajien kanssa siihen, että ne jäisivät pysyviksi. Päätöksen perusteluissa mainitaan, että näin mekin tuemme koronasta kärsineitä toimialoja. Ja onkin hyvä, että meidän kulutuskysyntämme nähdään voimavarana, eikä vain kulueränä.

Palkankorotukset ovat viime vuosina olleet vaatimattomia, niukin naukin on päästy inflaation yläpuolelle. Nyt ennustetaan inflaation pitkästä aikaa nousevan, ja se laittaa tietenkin myös syksyllä alkavat työehtosopimusneuvottelut tiukkaan paikkaan. Hintojen nousu on kompensoitava palkansaajille, ja valtion on pidettävä huoli siitä, että kunnat selviävät velvoitteistaan. Helsingissä asumisen hinta on oma kysymyksensä, jota ei ole ratkaistu, vaikka se on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä. On turha ihmetellä rekrytointiongelmia näissä oloissa. Yhdistyksemme Jyty Metropolin kautta vien näitä näkemyksiä niin liiton neuvottelijoiden tietoon valtakunnan tasolle kuin kaupunginkin pöytään.

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys on jo käynnissä, ja kymmenet kuvalaiset osallistuvat siihen vaalivirkailijoiden varahenkilöinä, minä yhtenä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.6., ja uusi valtuusto aloittaa 1.8. Sen on ensi töikseen laadittava strategia seuraavalle nelivuotiselle valtuustokaudelle. Siinä on oltava mukana työntekijöiden työkyvyn ylläpito ja kehittäminen. Haluaa valtuusto kaupunkilaisille mitä tahansa, työntekijöiden on se saatava aikaan. Korona jättää jälkeensä kaikenlaista, ja sen perintö on selvitettävä. Työhyvinvointikyselyissä jaksaminen ja mielenterveyden ongelmat nousevat vahvasti esille, ja olen perännyt työnantajalta toimenpiteitä niiden suhteen.

Nyt on kesäsuunnitelmien tekemisen aika. Loma-ajat on jo varattu, mutta on vielä epäselvää, kuinka auki Suomi ja muu maailma on lähiaikoina. Itse olen osan kesää mökillä Itä-Suomessa, loput lähimatkailen Helsingistä käsin. Olen Oodissa töissä muutaman kesäviikon.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

Huhtikuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Kevät etenee nyt vauhdilla, ja koronatilannekin on menossa hyvään suuntaan. Muutama viikko sitten varauduttiin varasairaalan perustamiseen laatimalla palveluiden priorisointilistoja. Mitkä palvelut pitää turvata joka tapauksessa, mistä voidaan tinkiä? Listat eivät nyt tulleet käyttöön, mutta hyvä, että ne on tehty. Korona voi vielä yllättää ikävästi, tai jokin muu asia voi vaatia vastaavaa huomiota joskus myöhemmin.

Kaupunki on maksamassa 300-500 euron kertapalkkioita niille, jotka korona-aikana ovat osoittaneet joustavuutta ja siirtyneet muihin tehtäviin oman työn vähetessä. Esihenkilöt esittävät palkkioita oman harkintansa mukaan kriteerien täyttyessä. Siirron on täytynyt kestää vähintään kaksi viikkoa, ja muiden tehtävien tekemiseen on mennyt vähintään 40 % työajasta. Jos kriteerit kohdaltasi täyttyvät etkä ole vielä saanut kertapalkkiota, voit kysyä esihenkilöltäsi, onko hän sellaista esittänyt. Ota yhteyttä minuun, jos et ole saamassa palkkiota, vaikka sellainen sinulle kuuluisi. Kuulen mieluusti myös maksetuista palkkioistaJ Olen esittänyt työnantajalle, että palkitsemiskriteereiden yhdenmukaisuutta seurattaisiin, jotta yhdenvertaisuus toteutuisi. ”Oma harkinta” jättää aika lailla pelivaraa.

Palvelut ovat nyt aukeamassa, ja hyvä niin. Ulkoliikuntapaikat on avattu 20-vuotiaille ja sitä nuoremmille, ja kirjasto valmistelee palveluiden avaamista kohti normaalia. Samaan aikaan ollaan järjestämässä kuntavaaleja, joiden ennakkoäänestysaika alkaa 26.5. Moni Kuvan toimipaikka on ennakkoäänestyspaikkana, erityisesti kirjastot. Myös kotiäänestykseen tarvitaan henkilöstöä, samaten varsinaisena vaalipäivänä 13.6. Kuvalaisia tarvitaan vaalivirkailijoiden varahenkilöiksi. Niihin tehtäviin halutaan esihenkilöitä ja asiantuntijoita, jotka voivat helpommin muokata työaikaansa kuin suorassa asiakaspalvelutyössä olevat. Huomautin maaliskuussa toimialan johdolle ristiriidasta, kun yhtä aikaa oltiin avaamassa Kuvan palveluita ja henkilökuntaa siirtämässä muihin tehtäviin. Alkuperäinen esitys muuttuikin.

Jyty Metropoli teetti jäsenkyselyn pääluottamusmiesten, ammattiosastojen ja yhdistyksen palvelun tasosta. Omalta osaltani palaute oli enimmäkseen kiittävää, varsinkin tiedotuksen osalta. Kriittisiä äänenpainoja oli myös, ja kiitän niistä. Tulen parantamaan läsnäoloani, kunhan pandemia hellittää. Myös ammattiosasto ja yhdistys pyrkivät parantamaan omaa toimintaansa palautteen perusteella. Yhdessä teemme Jytystä entistäkin paremman!

Työttömyyskassasta en ole ennen kirjoittanut mitään, mutta nyt on aihetta. Jytyn työttömyyskassa ja kaksi muuta pienempää työttömyyskassaa yhdistyivät vuodenvaihteessa työttömyyskassa Aariaksi. Jyty Metropolin ehdokas Ilkka Konola valittiin kassan hallitukseen, ja minut viiden muun jytymetropolilaisen kanssa valittiin kassan edustajistoon. Työttömyyskassa on muutakin kuin työttömyyskorvauksia varten, sieltä maksetaan myös esimerkiksi vuorotteluvapaan korvaukset. Lisätietoja https://www.aariakassa.fi/

Maaliskuu 2021

Hei Kuvan jytyläinen!

Talvi kääntyy jo kevääksi, kun päivä on yötä pidempi. Toivottavasti ehditte nauttia talven riemuista, viime talvena ei lunta ollut juuri nimeksikään. Minä ehdin suksille kymmenkunta kertaa.

Koronatilanne ei vieläkään ole helpottamassa. Rokotukset etenevät odotettua hitaammin. Kunnallisvaalit siirrettiin pari kuukautta myöhemmin pidettäviksi siinä toivossa, että kesällä vaalit voidaan järjestää turvallisesti.

Kuvan palvelut ovat edelleen vahvasti rajattuja, ja siksi meidän työntekijöitä on siirretty Soten palvelukseen koronajäljitystehtäviin ja Kaskoon eli Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle lähinnä varhaiskasvatukseen. Kuvalaisia on nyt ollut siirrettynä puolentoista sataa, mutta tarve saattaa kasvaa. Jos nykyinen sairaalakapasiteetti ei riitä, joudutaan avaamaan varasairaala, johon siirretään sote-tutkinnon suorittaneita, ja se aiheuttaa entistäkin suuremman tarpeen kuvalaisten avulle varhaiskasvatuksessa.

Näillä näkymin vaalit järjestetään kesäkuussa. Osa äänioikeutetuista on silloinkin karanteenissa, jolloin he eivät saa liikkua myöskään  äänestyspaikoille. Silloin vaalivirkailijat tulevat kotiin hakemaan äänioikeutetun äänen. Tähän tehtävään on kaupunki kaavaillut nimenomaan kuvalaisia. Kenties jopa 200 Kuvan työntekijää siirtyisi tähän tehtävään. Heidän työturvallisuudestaan on huolehdittava, joten heidät on rokotettava ennen vaaleja.

Jos koronatilanne on niin hyvä, että vaalit voidaan järjestää, on myös paine avata Kuvan palvelut. Ei kuitenkaan voi olla niin, että yhtä aikaa avataan meidän paikat ja iso osa työntekijöistä on muissa hommissa. Toimialan johdon on selkeästi priorisoitava mitä avataan ja missä aikataulussa, jotta työntekijät eivät joudu kohtuuttomaan paikkaan.

Toimiala valmistelee palvelustrategiaa, jossa käydään läpi, mitä teemme itse, missä avustamme ja mitä jätämme muiden tehtäväksi. Toimiala avustaa miljoonilla euroilla esimerkiksi nuorisojärjestöjä ja kulttuuritoimijoita. Milloin toimintamme on välttämätöntä yhdenvertaisuuden edistämiseksi, milloin astumme markkinatoimijoiden varpaille?

Järjestelyeriin tuli jaettavaksi 0,8 % toimialan palkkasummasta, ja se jakaantui jaettavaksi osin tehtäväkohtaisiin palkkoihin, osin henkilökohtaisiin lisiin. Toimistotehtävät käsiteltiin keskitetysti kaupungin pöydässä, ja siellä meitä edusti yhdistyksemme Jyty Metropolin puheenjohtaja Kaisa Soininen. Minä olin mukana palvelutehtävien palkkoja pohdittaessa, ja tarpeita ja näkökulmia on riittävästi. Puutteita jäi edelleen, mutta parempaan päin mennään. Kaksi vuotta sitten iso osa järjestelyeristä meni kirjastoon, ja kun työnantajan esitys nyt oli liikuntapainotteinen, pidin esillä erityisesti kulttuurin ja nuorison tehtäviä. Ammattijärjestöjen yhteistyöllä saimme pienimmät tehtäväkohtaiset palkat hilattua yli 2000 euron, mistä olin tyytyväinen. Työnantaja päättää henkilökohtaisista lisistä, ja ne ovat juuri olleet palvelukokonaisuuksien johtajien allekirjoitettavina. Korotukset astuvat voimaan 1.4., jolloin kaikilla muillakin palkka nousee yhdellä prosentilla.

Pormestari Vapaavuori otti käyttöön palkkakehitysohjelman valtuustokauden alussa. Siinä palkankorotusvaroja on suunnattu erityisesti rekrytointiongelmista kärsiviin tehtäviin. Tähän saakka rahaa ei meidän toimialalle herunut, mutta nyt 150 nuoriso-ohjaajaa ja 27 liikunnanohjaaja on saamassa keskimäärin 50 euron korotukset kuukausipalkkoihinsa ensi toukokuussa. Tämä on ilahduttava askel oikeaan suuntaan. Nostin nuorisoalan palkat keskusteluun viime syksynä, kun nuorisotyön keskeisyys korona-aikana oli käynyt ilmeiseksi.

Maaliskuun alussa tuli voimaan kielilisää koskeva ohje. Jos käytät vierasta kieltä työssäsi säännöllisesti eikä sitä huomioida tehtäväkohtaisessa palkassasi, sinun kannattaa lukaista sitä koskeva ohje http://helmi.hel.fi/paatoksenteko/Pysyvaispaatokset/PysyPtkset/Palkat/21HeosKi1502.pdf

Onnistumiskeskustelut ovat käynnistymässä. Siinä käydään läpi nykytehtävät ja luodataan tulevaa. Kaikki, mikä haittaa onnistumistasi työssä, on syytä nostaa esille.

Kaupunki teki viime vuonna ällistyttävät liki puoli miljardia euroa voittoa. Tulospalkkioita ei kuitenkaan makseta, koska toimialojen ja kanslian yhteenlaskettu tulos on miinuksella. Liikelaitosten tulosta ei oteta huomioon  tulospalkkiovaraa laskettaessa. Kuvassakin alijäämää tuli lähes kaksi miljoonaa euroa. Kaupunki kuitenkin antaa digitaalisia kulttuuri- ja liikuntaseteleitä ensi kesänä max 200 euron edestä, ja sillä toivotaan edistettävän työntekijöiden virkistäytymistä ja näiden alojen toipumista. Idea on hyvä, täytyy toivoa, että käytännöstä tulisi pysyvä. Isommassa kuvassa on hienoa, että kaupunki tunnustaa meidän ostovoimamme merkityksen kaupungin menestykselle. Vaatimattomat palkankorotuksemme pysyvät hädin tuskin inflaation tasalla, eivätkä huomioi mitenkään helsinkiläisten asumiskustannusten kasvua. Vuosi vuodelta käy yhä selvemmäksi, että isolla osalla kaupungin työntekijöitä on varaa vain välttämättömään. On meidän ammattijärjestöjen edustajien tehtävä saada päätöksentekijät huomaamaan tämä.

Helmikuu 2021

Osaajapankkiin on siirtynyt puolentoista sataa kuvalaista, joukossa myös runsaasti jytyläisiä. Työnantaja voi siirtää työntekijän kahdeksaksi viikoksi työnjohto-oikeutta hyväksikäyttäen, mutta jos pestin halutaan jatkuvan, on täytettävä suostumuslomake. Jos siirron aikana on ollut päivänkin lomalla, kahdeksan viikon siirtoajan laskeminen alkaa nollasta. Ensimmäiset siirrot tehtiin marras-joulukuun vaihteessa, ja siitä on nyt kulunut kahdeksan viikkoa. Moni on varmaan ollut lomalla joulun maissa, ja silloin tämä asia ajankohtaistuu. Loman päätyttyä on siis alkanut uusi kahdeksan viikon ajanjakso, joka kestää nyt jonnekin helmi-maaliskuun vaihteeseen. Ja jos ottaa lomaa vaikkapa koulujen hiihtoloman aikoihin, niin taas ollaan alussa.


Onko sinun mahdollinen siirtosi pitkittynyt loman vuoksi? Kerään nyt tietoa yhdistykselle, jotta voimme puuttua mahdollisiin epäkohtiin. Siirrot muihin tehtäviin kun oma työ on vähentynyt on lähtökohtaisesti hyvä asia, mutta ehdoista on hyvä olla tietoinen kun tekee ratkaisuja.


Eli kerro minulle kokemuksistasi, niin mietimme yhdistyksessä, onko tässä ongelmaa.


Tammikuu 2021

Vuosi vaihtui, mutta koronatilanteessa ei tunnu tulevan käännettä parempaan, ainakaan kovin pian. Rokottaminen edistyy hitaasti, ja entistäkin herkemmin tarttuva virusvariantti leviää monessa maassa, myös Suomessa. Kuvan palvelut on nyt taas suljettu, kirjasto toimii rajoitetusti. Rajoitukset ovat nyt voimassa tammikuun loppuun, mutta täytyy varautua siihen, että ne jatkuvat sen jälkeenkin.

Kaupunkityönantaja pitää edelleen kiinni siitä, että se ei lomauta työntekijöitänsä. Jos työnteko omassa työssä ei nyt onnistu, tarjolla on muuta työtä. Työnjohdollisin toimenpitein uusiin tehtäviin voidaan määrätä kahdeksaksi viikoksi, sen jälkeen tarvitaan työntekijän suostumus. Jos pidät päivänkin lomaa, alkaa uusi kahdeksan viikon jakso. Hyvin pian ollaan siinä, että tämä kahdeksan viikkoa alkaa ensimmäisillä muihin tehtäviin siirretyillä täyttyä, ja silloin tulee täytettäväksi suostumuslomake. Tehtäviä on tarjolla koronajäljityksessä ja päiväkodeissa. On erittäin arvokasta, että työnantajalla on tarjota muita tehtäviä. Jos halukkuudesta siirtyä muihin tehtäviin kysytään, siihen on syytä suhtautua vakavasti. Koronan vaikutuksista on hyvä keskustella niin koko työyhteisössä kuin itse kunkin esihenkilönsä kanssa.

Vaikka korona on iskenyt talouteenkin, siitä on vastannut pitkälti valtio. Valtio on korvannut melko runsaskätisesti kunnille koronasta tulleet tappiot. Helsingille valtionavuilla on pienempi merkitys kuin muille kunnille, mutta valtio raha kelpaa taatusti Helsingillekin. Kuinka paljon Helsinki koronan takia velkaantuu, jää vielä nähtäväksi.

1.4.2021 saamme yhden prosentin palkankorotukset. Lisäksi jaetaan 0,8 % järjestelyeränä, jonka tarkoitus on korjata syystä tai toisesta syntyneitä palkkavääristymiä. Samassa tehtävässä toimivilla työntekijöillä voi olla erilaisia palkkoja jostain syystä, joka ei enää päde. Pari vuotta sitten edellisessä kierroksella rahaa suunnattiin erityisesti kaupunginkirjastoon, saa nähdä löytyykö jokin erityisen painava kohde tällä kertaa. Neuvottelut pääluottamusmiesten ja työnantajan kesken ovat juuri alkamassa. Toimistotyötä tekevien järjestelyerät käsitellään keskitetysti kaupunkitasolla, ja siellä Jytyä edustaa puheenjohtajamme Kaisa Soininen. Minä edustan Jytyä toimialan neuvotteluissa, joissa käsitellään substanssin työntekijöitä, eli kirjasto-, nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalveluissa työskenteleviä.

Etätyö on leimannut monen työvuotta. Siinä on hyvät puolensa, mutta tilanteen pitkittyminen tuo varjopuolet esiin. Työn yhteisöllisyys kärsii, kun ihmisiä näkee vain läppärin näytöltä, ja työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Työn tauotus voi olla vaikeaa, jos Teams-palavereja on putkeen useampia. Arkiaktiivisuus vähenee työmatkan jäädessä pois. Työn psyykkinen rasittavuus lisääntyy, kun palauttavat elementit häviävät. Tuskin oli toimialauudistuksen aiheuttamasta rasituksesta selvitty, kun tuli toinen vielä isompi mullistus. Erityisen kovilla ovat esihenkilöt, jotka kärsivät samoista ongelmista kuin työntekijätkin, mutta joiden tulee huolehtia myös työntekijöistään. Mitään viisastenkiveä ei minulla ole, säännöllinen yhteydenpito ja arkisista asioista keskustelu viikkopalavereissa tuonee helpotusta ahdistukseen.

Vuodenvaihteessa alkoi uusi nelivuotinen luottamusmieskausi. Meillä muutokset olivat pieniä, minä jatkan pääluottamusmiehenä ja varapääluottamusmiehenä hallintopalvelujen luottamusmies Arja Eloranta. Arjan varaluottamusmiehenä jatkaa Pirjo Palamaa. Kirjastopalvelukokonaisuudessa luottamusmiehenä on nyt Linnea Lindman ja varaluottamusmiehenä Ville Martikainen. Liikuntapalvelukonaisuudessa luottamusmiehenä jatkaa Maria Nyström, ja hänen varaluottamusmiehenään aloittaa uutena Tanja Kautiainen. Nuorisopalvelukokonaisuudessa luottamusmiehenä jatkaa Terttu Ylönen, mutta hänellä ei ole varaluottamusmiestä. Kulttuuripalvelukokonaisuudessa ei ole luottamusmiestä lainkaan. Jos tunnet vetoa palvelukokonaisuutesi työn kehittämiseen, näissä nuoriso- ja kulttuuripalveluissa on vielä hyvin tilaa. Ota yhteyttä minuun, niin keskustellaan asiasta.

Ystävällisin terveisin Antti

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­16.12.2020

Jyty-lehti haluaa haastatella jytyläistä koronjäljittäjää. Jos olet siirtynyt koronajäljitykseen, voit ilmoittaa mulle niin järjestetään haastattelutuokio


Siirto muihin tehtäviin voi kestää kahdeksan viikkoa. Jos kuitenkin otat lomaa siirron aikana, alkaa kahdeksan viikon periodi uudestaan loman jälkeen. Näillä näkymin Kuvan palvelujen sulku jatkuu 10.1. saakka, pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ilmoittanee jatkosta pian uudenvuoden jälkeen.


4.12.2020


Rajua on ajan riento, taas on uutta asiaa.


Jytyn uusi liittovaltuusto piti järjestäytymiskokouksen marraskuun lopussa. Liittovaltuustossa on kolme Jyty Metropolin jäsentä, Kirsi Jaakkola Kaskosta, Ilkka Konola Sote-ammattiosastosta ja Kaarina Salminen Keskushallinnon ammattiosastosta. Minä ja Tuuli Urpela HUS:sta olemme varalla. Liittohallituksessa Jyty Metropolilla on kaksi edustajaa, puheenjohtajamme Kaisa Soininen ja yksityisalojen ammattialaa edustava Olli-Pekka Kulju.  Liitto vaihtoi nimeä, olemme nyt Ammattiliitto Jyty. Visuaalista ilmettä uudistettiin, logossa on vihreällä pohjalla valkoisia kuvioita.

Liittoon saatiin uusi puheenjohtaja. Liitossa pitkään juristina toiminut Jonna Voima haastoi istuvan puheenjohtajan Maija Pihlajamäen ja voitti tiukan äänestyksen jälkeen äänin 19-18. Jyty Metropoli oli Jonnan valinnan takana.

Koronan vastatoimet iskivät jälleen Kuvan toimintoihin. Kirjasto toimii rajoitetusti, nuoriso-, liikunta- ja kulttuuritilat ovat kiinni. Päätös tehtiin nyt kolmeksi viikoksi, nähtäväksi jää, kuinka rajoitukset tepsivät.

Kaupunki ei edelleenkään lomauta tai irtisano taloudellisista tai tuotannollisista syistä. Osalla työtehtävät ovat kuitenkin rajusti vähentyneet. Sotessa on tarjolla työtä koronajäljityksessä, Kasko kaipaa työntekijöitä päiväkoteihin. Kaikissa Kuvan yksiköissä käydään tilanne läpi, miten työ on vähentynyt ja millaisilla voimilla se voidaan hoitaa. Esihenkilö keskustelee kanssasi ensin mahdollisesta siirrosta, sitten ilmoittaa nimesi osaajapankkiin.

Siirto toteutuu näillä näkymin kolmeksi viikoksi. Jos Kuvan palvelut avataan joulun alla, kuvalaiset palaavat omiin tehtäviinsä. Jos Kuvan tilojen aukiolorajoitukset jatkuvat, väliaikaista siirtoa palkkaan koskematta voidaan jatkaa kahdeksaan viikkoon saakka.

Työhyvinvointikyselyissä yhteistyö kaupungin yksiköiden välillä on koettu heikoksi. Siirto toisiin tehtäviin väliaikaisesti voi luoda uudenlaisia yhteistyökuvioita, kun opitaan tuntemaan muiden toimialojen työntekijöitä. Uusia yhteyksiä voi käyttää hyväksi myöhemminkin, ja työtehtävät muuttuvat mielekkäämmiksi ja vaihtelevammiksi.

Tätä kirjoittaessa näyttää siltä, että koronarokote saataisiin ensi vuoden alussa käyttöön. Sen myötä voimme päästä tilanteeseen, jossa korona ei enää määrää tekemisiämme.

26.11. 2020

Helsingin kaupungin talousarvio on valmistumaisillaan. Se vahvistetaan vielä kaupunginvaltuustossa. Vaikka korona on kurittanut myös Helsingin kaupunkia, mihinkään paniikkireaktioon ei ole ollut aihetta. Kaupunki investoi edelleen vahvasti infraansa, ja palveluita kehitetään. Kaupungin lainakanta tulee tuplaantumaan lähivuosina, joten rahat on käytettävä hyvin. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan talousarvio on valmistunut, ja vaikka se on tiukka, se on silti plusmerkkinen.


Keväällä palvelumme olivat poikkeuslain ja annettujen määräysten sekä suositusten vuoksi kiinni osittain liki 2,5 kuukautta, ja tätä kirjoitettaessa koronatilanne on valitettavasti kääntymässä huonompaan suuntaan. Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut pyritään pitämään auki, mutta erilaiset turvatoimet tulevat olemaan keskiössä. Henkilökunnan terveystilanne on ollut kuluneena vuonna hyvä, eikä korona ole laajemmin levinnyt työntekijöiden keskuudessa. Pleksit, maskit, käsihygienia ja turvaetäisyydet ovat olleet tässä tärkeässä roolissa. Valitettavasti Uudellamaalla koronaepidemian siirryttyä leviämisasteeseen Kuvassa joudutaan supistamaan palveluita, perumaan tilaisuuksia sekä vähentämään asiakaspaikkoja, jotta korona ei meidän palveluidemme kautta leviäisi asiakkaisiin ja henkilökuntaan.


Asiakasmäärät ovat olleet alhaisia monissa palveluissa, ja sen vuoksi osalla on työt vähentyneet. Keväällä työntekijöitä siirtyi laajasti Helsinki-apuun, mutta nyt meitä tarvitaan koronapuheluiden soittajina. Koronatestejä tehdään runsaasti, mutta valitettavasti sotelaisilla ei riitä aikaa ja resursseja ilmoittaa tuloksista asiakkaille riittävän nopeasti. Nyt on suunnitteilla, että 30-40 kuvalaista työntekijää siirtyisi soittamaan näitä puheluita. Mitään terveysalan osaamista ei tarvita. Jos sinulla on työt vähentyneet, niin kehotan harkitsemaan tätä mahdollisuutta. Tämä on myös mahdollisuus riskiryhmäläisille tehdä etätyötä ja välttyä altistumisilta. Meillä on jälleen tilaisuus osoittaa arvomme joustavina työntekijöinä ja solidaarisina kaupunkilaisina. Tilapäinen siirto toisiin tehtäviin palkkaan koskematta on työehtosopimuksen mukaan mahdollinen kahdeksaksi viikoksi. Sovi esihenkilösi kanssa yksityiskohdista.


Kaupungin digiohjelma tähtää palvelujen kehittämiseen. Hankkeita riittää Kuvassakin joka palvelukokonaisuuteen. En käy niitä tässä läpi, sillä ne tullaan esittelemään henkilöstölle lähiaikoina. Jotkin uudet palvelut eivät kenties liippaa kovin läheltä, mutta niistäkin on hyvä olla tietoinen. Toiset tulevat lähemmäksi, ja niitä on opittava paitsi käyttämään myös markkinoimaan asiakkaille ja opastamaan heitä niiden käytössä. Näistä tullaan järjestämään koulutuksia, ja esihenkilön kanssa on Onni-keskustelussa syytä käydä läpi, mikä koulutus sopii juuri sinulle. Näin pystymme palvelemaan asiakkaita ajanmukaisesti ja työtehtävämme pysyvät mielekkäinä.


Toimialalla on käynnissä tehtävän vaativuuden arviointi. Ajantasainen tehtävänkuvaus on sen pohjana, esihenkilö arvioi vaativuuden. Palvelukokonaisuudet tekevät arviointikartan, johon tehtävänimikkeet sijoitetaan vaativuuden mukaan. Me pääluottamusmiehet seuraamme yhdessä toimialan henkilöstöpalvelujen kanssa työn edistymistä. Ensi keväänä 1.4. palkankorotusten yhteydessä jaetaan 0,8 % palkkasummasta palkkavääristymien korjaamiseen. Jos jollakin ryhmällä palkka on jäänyt tehtävien vaativuuden suhteen jälkeen, niin tällä rahalla sitä pyritään korjaamaan. Tehtävien vaativuuden arvioinnin eli TVA:n on oltava kunnossa, kun näitä rahoja jaetaan, jotta korjaukset osuvat oikeaan paikkaan. Esitys teknisten sopimuksessa olevien arviointikartasta saatiin jo syksyllä, pian alkaa suuremman ryhmän eli KVTES:n TVA-työn kartoitus toimialatasolla.


Kaupungilla on tulossa uusi uudelleensijoittamisohje. Jos syystä tai toisesta et voi jatkaa nykyisessä työssäsi, työnantajan velvollisuutena on tarjota muuta vaativuudeltaan saman tasoista työtä. Jos esihenkilösi mainitsee uudelleensijoittamisen, ole pikaisesti yhteydessä minuun. Uudelleensijoittamisessa ei sinänsä ole mitään pelkäämistä, mutta se on syytä tehdä huolella, jotta lopputulos on työntekijän kannalta paras mahdollinen.

Käykää katsomassa liiton nettisivuja www.jytyliitto.fi ja yhdistyksen nettisivuja www.jytymetropoli.fi. Yhdistyksen sivuilla on myös ammattiosaston sivut, joita alamme nyt aktiivisemmin päivittämään.

Sekä liitto että yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa.

PS. Jyty-kasvomaskit ovat menneet mukavasti kaupaksi Kuvan jytyläisille. Ne ovat kankaisia ja pestäviä. Saan niitä lähiaikoina lisää, joten jos olet halukas saamaan sellaisen, vastaa tähän viestiin tai ota yhteyttä muuten


Elokuu 2020

Ankaran koronakevään jälkeen kesä oli koronan suhteen lievempi, mutta nyt ovat tartunnat taas nousussa. Koronan talousvaikutukset näyttivät keväällä järisyttäviltä, mutta ilmeisen oikea-aikaiset toimenpiteet ovat onnistuneet estämään pahimman. Mahdollinen toinen aalto voi kuitenkin muuttaa tilanteen.

Helsingin kaupungille korona aiheuttaa satojen miljoonien eurojen laskun. Kaupungin tase on vahva, eikä tuollainenkaan takaisku saa kaupunkia polvilleen. Kaupungin ensi vuoden talousarviota valmistellaan parhaillaan, ja myös meidän toimialamme budjetti on tekeillä. Kuva-toimialalla tulot ovat pudonneet voin kymmenellä miljoonalla eurolla ja kulut kuudella miljoonalla, joten kuilu on neljän miljoonan euron suuruinen. Ammattijärjestöt ovat mukana valmistelutyössä, ja tarkoituksenamme on varmistaa, että ensi vuosi on henkilöstön kannalta niin hyvä kuin mahdollista. Moni kunta on lomauttamassa henkilökuntaansa, Helsinki ei ole sellaiseen menossa. Tarkalla taloudenpidolla velkaantuminen pysyy kurissa.

Keväällä meidän palvelut suljettiin kokonaan, kesällä niitä avattiin turvallisuus huomioiden. Tilaisuuksien osanottajamääriä on rajoitettu, ja turvavälejä on pyritty noudattamaan. Meille on tärkeää, että palvelut pysyvät auki vaikka rajoitettuinakin. Mahdolliset uhat on keskusteltava työyhteisöissä, ja esihenkilön on niistä raportoitava eteenpäin, jotta johto osaa niihin reagoida.

Korona on tuonut monipaikkaisen työn keskuuteemme aivan uudella tavalla. Lyhyessä ajassa toimistotyöt siirtyivät työpaikoilta koteihin. Nyt toimistoihin saa taas palata turvallisuuden huomioon ottaen, mutta nähtäväksi jää, kuinka moni työpaikalle palaa. Toimialalle on juuri valmistunut monitilatoimistorakennus Fredi Vallilaan. Iso kysymys on, kuinka se otetaan vastaan. Toisaalta monipaikkaisuus saattaa tuoda mahdollisuuksia verovähennyksiin, kun työntekijä käyttää omia tilojaan ja tietoliikenneyhteyksiään työn tekoon.

1.8. tehtäväkohtaista palkkaa korotettiin 1,22 % tai vähintään 26 €/kk. Seuraavan kerran tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 1.4.2021 yhdellä prosentilla, jolloin myös henkilökohtaisia lisiä korotetaan saman verran.

Kiky-sopimuksen mukainen työajan pidennys on päättymässä kuun vaihteessa. Työaikamme siis lyhenee puoli tuntia viikossa. Sopimus tehtiin viisi vuotta sitten melkoisessa pakkoraossa, ja se leikkasi lomarahoja ja pidensi työaikaa. Kun valuuttakurssi ei jousta, tällaiset sisäisen devalvaation keinot voivat olla hyväksi vientiteollisuudelle, mutta ne pitää toteuttaa oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, jotta ne voisi hyväksyä. Kiky-sopimus ei todellakaan ollut sellainen.

Työsuojeluvaltuutetuille tarvitaan varahenkilöitä toimikauden loppuun eli vielä reiluksi vuodeksi. Jos tunnet vetoa työsuojelutoimintaan, nyt on hyvä hetki lähteä mukaan. Varavaltuutetuilla on koulutusoikeus, jotta he ovat tehtäviensä tasalla, jos joutuvat tositilanteeseen. Tämä on täydennysvaali, jotta puuttuville varapaikoille saadaan ihmiset, ensi vuoden syksyllä on täysmittainen vaali seuraavalle nelivuotiskaudelle. Esihenkilöiden työsuojeluvaltuutettu on kaupunkiympäristön toimialan kanssa yhteinen, kirjasto-, kulttuuri- ja hatu-palveluilla on yksi työntekijöiden valtuutettu ja nuoriso- ja liikuntapalveluilla toinen.

Tulossa on myös jytyläinen vaalisyksy. Toimialalle tarvitaan pääluottamusmies ja palvelukokonaisuuksiin luottamusmiehet ja heille varaluottamusmiehet. Palvelukokonaisuuksia Kuvassa on kirjasto-, nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalvelukokonaisuudet. Lisäksi hallinto- ja tukipalveluihin tarvitaan oma luottamusmiehensä ja hänelle vara. Pääluottamusmies edustaa Jytyä toimialatason elimissä ja hoitaa riita-asiat ja edunvalvonnan yhdessä yhdistyksen ja liiton kanssa. Luottamusmies on palvelukokonaisuuden henkilöstötoimikunnassa ja mahdollisesti johtoryhmässä. Kenellä tahansa Kuvan jytyläisellä on oikeus asettua pääluottamusmiesehdokkaaksi, luottamusmiehen tulee olla töissä kyseisessä palvelukokonaisuudessa. Olen itse asettumassa pääluottamusmiesehdokkaaksi.

Ja lopuksi meillä on Jytyn liittovaltuustovaalit. Maa on jaettu neljään vaalipiiriin, ja me kuulumme Etelä-Suomen vaalipiiriin. Minut on asettanut ehdolle sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala että kaupunkiympäristön toimiala. Vaalit pidetään syksyllä, tarkempaa tietoa tulee myöhemmin.

Jos osoitteesi on muuttunut viime aikoina, käy päivittämässä tietosi liiton rekisterissä Jässärin kautta. Jos se ei onnistu, jäsenpalvelusihteeri Niina Karonen auttaa. Hänen s-postinsa on niina.karonen@jytyliitto.fi. Ja jos sekään ei auta, ilmoita minulle uusi osoitteesi, niin saadaan yhteys kuntoon.

29.5.2020

Kevät kääntyy kesäksi, ja koronatilanne on muuttunut siten, että pari kuukautta kiinni olleita palveluita voidaan avata kaupunkilaisten käyttöön. Vaikka tautitilanne onkin tasaantunut, on syytä olla varuillaan. Kuluneina toukokuun viikkoina on mietitty, kuinka palvelut voidaan tuottaa turvallisesti niin asiakkaille kuin henkilökunnalle, ja ohjeita on syytä noudattaa. Menettelytavat on hyvä käydä läpi työyhteisöissä nyt ja jatkossakin, jotta kaikilla on yhtäläinen käsitys oikeista toimintatavoista.

Toimialan uusi hallintorakennus Fredriksbergissä otetaan käyttöön ensi kuussa. Hallinto- ja tukipalveluiden työntekijät ovat olleet enimmäkseen etätöissä, ja paluu toimistolle on tehtävä varovasti. Vaikka Fredin tilat ovat hyvät, niissäkin on noudatettava turvaohjeita. Siellä ei saa olla liikaa ihmisiä paikalla yhtä aikaa. Nyt on noussut esiin ilmanvaihdon merkitys koronaa torjuttaessa. Jos työpäivän aikana lukuisat ihmiset hengittävät samaa ilmaa, tartuntariski kasvaa. On oltava riittävä kuutiomäärä vaihtuvaa hengitysilmaa, jotta riski pysyy hallittavana. Sovi siis esihenkilösi kanssa toimistolla työskentelystä.

Kertapalkkioina maksetaan toimialan palkkasummasta vähintään yksi prosentti. Sen halutaan jakaantuvan mahdollisimman tasaisesti palvelukokonaisuuksittain. Palkitsemisen on oltava myös oikea-aikaista. Nyt on oikea hetki palkita niitä, jotka korona-aikana ovat olleet innovatiivisia ja joustavia. Palvelukokonaisuuksien johtajat ovatkin kertoneet, että heillä on runsaasti palkitsemisesityksiä hyväksyttävinä.

Helsinki-avussa oli parhaimmillaan parisataa kuvalaista. Alussa oli soitettavana tuhansia puheluita ja vastattavanakin runsaasti. Ruoka- ja lääketilausten jakamisessa riitti työtä. Nyt toiminta on tasaantunut, eikä Hki-avussa enää tarvita massiivisesti työntekijöitä. Palveluiden avautuessa suurin osa palaa omiin tehtäviinsä, mutta parikymmentä jää Helsinki-apuun toistaiseksi. He ovat siellä kokoaikaisesti.

Korona on syössyt talouden melkoiseen kurimukseen maailmanlaajuisesti, niin myös Helsingissä. Vaikka talous nyt alkaisikin avautumisen myötä nousta kohti normaalia, on kaupungin talouteen tullut iso lommo. Ensi vuoden talousarviota tehdään suurissa paineissa, ja osa esille nousseista talouden sopeutuskeinoista on henkilöstön kannalta huonoja. Ammattijärjestöt, Jyty Metropoli mukaan lukien, ovat vaikuttamassa keinovalikoimaan siten, että tulos on työntekijöiden kannalta paras mahdollinen. Helsingin tase on vahva, yksi huono vuosi ei vie kaupunkia perikatoon.

Työehtosopimuksemme umpeutui maaliskuun lopussa, eikä ensimmäinen yritys saada uusi sopimus voimaan vappuaattona tuottanut tulosta. Sopimuksen kaatuminen aiheutti neuvotteluosapuolten välille ikävää julkista suukopua. Neuvotteluja kutenkin onnistuttiin jatkamaan, ja nyt meillä on uusi hyväksytty Kunnallinen yleinen virka- ja työehtopimus eli KVTES. Sopimus on voimassa 28.2.2022 saakka, ja palkankorotuslinja on maltillinen, yleisen linja mukainen. Kikyminuutteja ei enää ole maanantaista 31.8. alkaen. Ensimmäinen palkankorotus tulee 1.8.2020, ja se on 26 €, vähintään kuitenkin 1,22 %. Toinen korotus tulee 1.4. 2021, ja se on 1 %. Silloin tulee myös 0,8 %:n järjestelyerä. Sillä on tarkoitus paikata pahimpia palkkaepäkohtia eli perusteettomia palkkaeroja eri ryhmien sisällä. Se jaetaan eri toimialojen kesken mahdollisimman tasaisesti, ja meillä se tarkoittaa noin 560 000 €:n pottia kuukausipalkkoihin jaettavaksi.

 11.5.2020

Koronakevät alkaa kääntyä siihen suuntaan, että palveluita voidaan varovaisesti avata parin kuukauden tauon jälkeen. Ensimmäisenä on avautumassa kirjastojen uloslainaus osin jo huomenna, ja ensi kuussa palveluita avataan laajemmin. Tauon aikana on tehty töitä, jotta avaaminen voidaan tehdä niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin kannalta turvallisesti. Toimialajohtaja Laition eilisessä kirjeessä olikin selostettu yksityiskohtaisesti, kuinka toimitaan.

Isompi muutos tulee 1.6. kun kirjastot, museot ja seurojen ulkoliikuntatoiminnot voidaan avata. Nuorisotiloja annetaan lasten ja nuorten päiväleiritoiminnan käyttöön. Aluehallintovirastolta on tulossa tarkempia ohjeita siitä, kuinka turvallinen palvelu käytännössä toteutetaan. Kaupunki ja palvelut sovittavat ohjeet jokaiseen työpisteeseen.

Kuvalaiset ovat ottaneet Helsinki-avun hyvin hoitaakseen, eikä sen tarve ole loppumassa. Sikäli kuin palvelut nyt ensi kuussa täysimääräisesti avataan, monille tulee runsaasti muuta tekemistä. HKI-apu kuitenkin toivoo 100-prosenttista sitoutumista niiltä, jotka ovat siinä mukana. On siis tehtävä realistinen arvio siitä, mitkä ovat meidän mahdollisuutemme olla apua antamassa ja kuinka apu resursoidaan.

Lomasuunnitelma pitää olla tehtynä 8.5. mennessä. Lomat on edelleen syytä suunnitella mahdollisimman tasaisesti koko lomakaudelle 1.5.-30.9., jotta kukaan ei missään vaiheessa kuormitu liikaa.

Työehtosopimusehdotus kaatui vappuaattona. Sote-alan järjestöt Tehy ja Super eivät sitä hyväksyneet, ja niin jatkamme sopimuksettomassa tilassa. Käytännössä se tarkoittaa, että jatkamme vanhalla sopimuksella. Työtaisteluita ei tähän tilanteeseen oikein pysty kuvittelemaan.

Neuvottelujärjestöt ovat julkisuudessa käyneet ikävänsävyistä keskinäisen syyttelyn sävyttämää keskustelua siitä, kenen syytä sopimuksen kaatuminen on. Se ei luo uskoa, että neuvotteluja aloitettaisiin uudestaan kovinkaan pian, jos ei pääsopimusta sitten rukata niin, että Kunnallinen virka- ja työehtosopimus KVTES koskisi jatkossa vain muita kuin sote-aloja.

Hyvää kevään jatkoa ja loman odotusta!

28.4.2020

Kevät on kulunut koronan merkeissä, eikä sille näy loppua. Kesä on kuitenkin tulossa, ja kesäloma myös. On vielä epäselvää, milloin ja miten saamme palvelumme avattua kansalaisten käyttöön, mutta lomasuunnitelmat on silti tehtävä. Monet ovat jo käyttäneet vanhoja lomiansa, mikä onkin hyvä. Uudet lomat alkavat pyöriä vapusta alkaen, ja lomakautta kestää syyskuun loppuun asti. Lomat on hyvä jakaa tälle ajalle mahdollisimman tasaisesti, jotta palvelut avautuessaan toimivat, eivätkä silloin töissä olevat rasitu liikaa.

Joitakin toimintoja päästään avaamaan rajoitetusti kenties jo piankin, mutta perinteiseen palveluun ei ihan heti päästä, jos paluuta vanhaan on koskaan. Moni on oppinut tekemään etätöitä sujuvasti, ja uudet käytännöt alkavat jo sujua. Digitaaliset palvelut ovat ottaneet aimo loikan koronan myötä, eivätkä ne enää ole ”varsinaisen” palvelun hauska lisä, vaan vakavasti otettava ja vakiintuva palvelumuoto.

Valtioneuvoston odotetaan antavan maanantaina 4.5. koronalinjauksen, jonka perusteella kaupunki voi tehdä päätöksiä palveluiden avaamisen suhteen.

Kuvan hallinnon viimeisetkin työntekijät muuttavat Fredriksbergiin ensi kesänä. Muuttoryhmä koordinoi muuttoja siten, ettei pakkaajia ole yhtä aikaa liikaa siivoamassa työpisteitä. Nähtäväksi jää, kuinka hatulaiset ottavat uuden työtilan vastaan. Jos etätyö jää kovin monilla vallitsevaksi työtavaksi niin että toimistolla käydään vain harvoin, uusi hieno tila jää melkein tyhjäksi.

ICT-palveluita ollaan keskittämässä Kansliaan ensi vuoden vaihteessa. Moni muistaa vielä virastoajan, kun ICT-tuki oli joku tuttu kaveri, joka pystyi auttamaan eteentulleissa ongelmissa ketterästi. Jo toimialalle siirtäminen tuntui oudolle, kun vikailmoitus jätetään vain helpdeskiin, josta joku ongelman hoitaa. Kansliaan keskittäminen vie palvelut entistä kauemmaksi, mutta tavoitteena tietenkin on, että ne ovat entistäkin laadukkaampia. Ja kun 5G on tuloillaan, vaativaa kehittämistyötä on epäilemättä parempi tehdä isolla porukalla.

Kuvalaiset ovat ottaneet Helsinki-avun omakseen, ja siellä meitä on parisataa. Osaajapankkiin on ilmoitettu saman verran kuvalaisia, ja he siirtyvät enimmäkseen Staran tehtäviin. Tämä koskee tässä vaiheessa 17 liikuntatyöntekijää ja 25 kirjastolaista. Jos Kuvan palveluita avataan, siirrytään takaisin Kuvaan. Palkka säilyy ennallaan, paitsi jos uusi tehtävä on vaativampi kuin oma tehtävä. Mahdolliset vuorolisien menetykset voivat laskea ansiotasoa. On äärimmäisen tärkeää, että osoitamme aktiivisuutta tässä suhteessa, jotta vältymme lomautuksilta. Monissa isoissakin kaupungeissa niihin on menty, mutta pääkaupunkiseudulla ei tällaisia suunnitelmia ole.

Nyt ollaan paljolti etätöissä, mutta jos kollegan kanssa tulee puheeksi aikojen epävarmuus, Jytyn jäsenyyttä voi ja kannattaakin suositella. Ohessa linkki liton sivuille:

https://www.jytyliitto.fi/fi/jasenyys/suosittele/Sivut/default.aspx

Olen muistuttanut työnantajaa palkitsemisen tärkeydestä tänäkin aikana. Kertapalkitsemiseen on varattu yksi prosentti palkkasummasta, ja se on meidän toimialallamme noin 700 000 euroa. Sitä voi jokainen ehdottaa kollegalleen, joka on osoittanut innovatiivisuutta uudessa tilanteessa, tai vaikkapa pitänyt yllä hyvää henkeä. Keskustelkaa tästä työyhteisössänne, tapaatte sitten Teamsissa tai livenä. Myös ryhmiä voi palkita.

Ennakoin työmarkkinakeväästä vaikeaa, kun työehtosopimuksemme päättyi maaliskuun lopussa, eikä uutta olekaan saatu vielä aikaan. Kuntien taloudellinen tilanne on kireä, ja työntekijöiden odotukset olivat päättyvän kikykyykytyksen jälkeen kovat. Korona laittoi tämänkin asetelman uusiksi, mutta nyt meillä on näköpiirissä uusi työehtosopimus. Valtakunnansovittelija Piekkala on kutsunut kunta-alan neuvottelijat luokseen tarkastelemaan sopimusehdotusta vappuaaton aamuna. Jytyn liittovaltuusto on kutsuttu etäkokoukseen kuulemaan esityksen sisältöä ja tekemään ratkaisua sen suhteen. Parhaassa tapauksessa pääsemme siis nostelemaan vappumaljoja tuoreen työehtosopimuksen kunniaksi. Odotan konservatiivista esitystä ja lyhyttä sopimuskautta.

Muistutan vielä, että kaupunkipyörät ovat käytössämme pikkurahalla. Ohjeet löytyvät Helmistä.

Hauskaa Vappua ja hyvää kesän odotusta!


Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809. Jätä viesti, jos en heti pääse vastaamaan

www.jytylitto.fi, www.jytymetropoli.fi

9.4.2020

Pääsiäistä vietetään nyt hyvin toisenlaisissa merkeissä, kun kaikki kulttuuririennot on peruttu, eikä mökeillekään ole pääsyä Uudenmaan ulkopuolelle. Ulkoilu on mahdollista, mutta turvaohjeet on siinäkin muistettava. Pääsiäisherkut on sentään sallittu, mutta vain lähimpien seurassa. Nyt on levinnyt tapa kahvitella yhdessä televälineiden välityksellä, ehkä niiden avulla voi lievittää kaipuuta muiden seuraan pääsiäisateriallakin.

 Pääsiäinen tuo tauon korona-arkeen, kun ei ole etäpalavereita eikä etäkoulua, ja Helsinki-apu vetää henkeä ensimmäisen toimintaviikon jälkeen. Se on lähtenyt hyvin käyntiin, ja tavoitteena ollut soitto jokaiselle yli 80-vuotiaalle saavutettaneen suurimmalta osin. Helsinki-apuun ei nyt tarvita lisää ihmisiä, mutta jos oma työ alkaa vähetä, voi ilmoittaa itsensä Osaajapankkiin. Keskustele asiasta esimiehesi kanssa.

 Tässä linkki yhdistyksemme puheenjohtaja Kaisa Soinisen terveisiin: https://www.jytymetropoli.fi/

 Hyvää Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää sekä rentouttavaa pääsiäistä!

24.3.2020

Koronan leviämisen vastatoimet ovat iskeneet rajusti juuri meidän palveluihimme. Kuvan kaikki asiakaspalvelutoimipisteet on kiinni, niin kirjastot, nuorisotalot, sisäliikuntapaikat, kulttuuritalot, museot kuin Musiikkitalokin. Hallinto- ja tukipalveluissa on siirrytty etätöihin niin paljon kuin mahdollista. Palveluja tuotetaan nyt digitaalisesti niin paljon kuin kyetään, kokoukset ovat etäkokouksia.

 Nuorisotyö on jalkautunut kauppakeskuksiin ja muualle, missä nuoriso kerääntyy yhteen varoituksista piittaamatta. Tarkoituksena on ohjata nuoret turvallisempiin ajankäyttömuotoihin. Siinä työssä on muistettava myös oma terveys.

 Kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntatyöntekijöiden työpanosta  aletaan ottaa käyttöön Helsinki-avussa. Tarjolla on puhelinpalvelua yli 70-vuotiaille ja ruokapakettien kuljettamista kotioville. Palvelu tuotetaan yhdessä seurakuntien ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. Kaupungin tavoitteena on saada 250 työntekijäänsä siirrettyä tähän palveluun.

 Esimiehiin otetaan yhteyttä lähiaikoina, ja heidän tehtävänään on miettiä, kuka tai ketkä hänen työntekijöistään voisivat olla käytettävissä tällaiseen. Toimialajohtaja Laition mukaan tehtävään ei voi pakottaa, työntekijän täytyy olla myös itse motivoitunut auttamistyöhön.

 Kukaan ei tiedä, kuinka kauan korona on vaivanamme, mutta useamman viikon pestistä on kysymys. Jos katsotaan, että uusi työ on vaativampaa kuin nykyinen työsi, siitä maksetaan korkeampaa palkkaa.

 Kun esimies tulee kysymään halukkuuttasi, kehotan vakavasti harkitsemaan, mitä mahdollisuuksia sinulla on osallistua tähän.

31.1.2020

Viime vuosi meni talouden osalta toimialalla niin hyvin, että tulospalkkio voidaan maksaa. Jaettava summa on 820 000 €, ja kun meitä kuvalaisia on noin 1800, siitä tulee keskimäärin suunnilleen 450 €. Puolet rahasta jaetaan kaikille tasasuuruisena, toinen puoli suhteessa palkkaan. Tämä jakoperuste on päätetty kaupunkitasolla, toimiala ei ole voinut siihen vaikuttaa. Poissaolot vaikuttavat myös maksettavan tulospalkkion suuruuteen. Työsuhteen on täytynyt tulla voimaan viimeistään 1.9., ja sen oltava voimassa 31.3., jolloin tulospalkkio maksetaan. Ei suuren suuri raha, mutta parempi kuin ei mitään. Niinhän kävi viime vuonna.

Tämän vuoden tulospalkkio-ohjelmaa valmistellaan parhaillaan. Olen mukana valmisteluryhmässä, ja olen pyrkinyt vaikuttamaan ohjelmaan siten, että se aukeaisi jokaiselle työntekijälle. Olisi tärkeää, että joka ikinen ymmärtäisi, mitä voi itse tehdä, jotta tavoitteet saavutetaan. Tavoitteena kuitenkin on, että pystyisimme tulospalkkiojärjestelmän myötä tekemään työtämme paremmin kuntalaisten parhaaksi.

Tulospalkkion taloudellisen perustan laskemistapa muuttuu tälle vuodelle. Tähän asti pohjalla on ollut kunkin toimialan tulos, jatkossa se on toimialojen ja virastojen yhteenlaskettu tulos, joka jaetaan samalla tavalla kaikille työntekijöille. Kaupungin liikelaitosten tulosta ei kuitenkaan oteta tässä huomioon myöskään jatkossa. Kaupunki on juuri niiden avulla tehnyt hyvää tulosta, mutta tulospalkkiona niitä ei makseta. Perusteluna tälle muutokselle on se, että eri toimialojen mahdollisuudet tehdä tulosta vaihtelevat, ja se asettaa kaupungin työntekijät eriarvoiseen asemaan.

Työehtosopimusneuvottelut jatkuvat, ja ne tuntuvat menevän koko ajan tiukempaan solmuun. Minulla oli ilo ja kunnia päästä kommentoimaan niitä Ylen uutisiin viime viikon tiistaina. Jutun pointtina oli muistuttaa ihmisiä, että kunnassa on töissä muitakin kuin hoitajia, joiden asiat ovat nyt olleet tapetilla. Melkein kaikkien kuntien talous on huonolla tolalla, nähtäväksi jää, tuleeko valtio apuun jollakin tavalla. Työtaisteluita on odotettavissa ennen kuin kunta-alalla saadaan sopimus aikaan. Juuri meidän tuottamamme palvelut eivät ole välttämättä ensimmäisenä lakossa, mutta myräkkä lie edessä.

Aurinkoista kevään odotusta!

19.12.2019

 Kulunut vuosi on ollut monenlaisten muutosten leimaama. Oodi aukeni vuosi sitten, ja sen asettuminen palveluverkkoomme ei ole ollut aivan helppoa. Fredriksbergin hallintokeskus on nyt toiminut reilun vuoden, ja ensi vuonna saadaan käyttöön loput kokonaisuudesta. Siinä yhteydessä luovutaan Kisahallista ja Pasilan kirjaston hallintotiloista isolta osalta. Pirkkolan jäähalli on ollut pois käytöstä, Bunkkeri odottaa hallinnollisten ongelmien ratkaisemista. Nuorisotila Hapesta luovutaan. Kulttuuripalvelut organisoidaan uudestaan, kun avustustoiminta ja oma kulttuurituotanto organisoidaan omiin yksiköihinsä. Uusi kulttuurijohtaja Mari Männistö aloitti syksyllä, ja uusi henkilöstöpäällikkö Pia Huttunen aloittaa työnsä ensi kuussa. Kaupungin uusi henkilöstöjohtaja Nina Gros aloitti kesällä. Toimialauudistuksen alkuhässäkästä aletaan päästä eroon, mutta uutta siis pukkaa.

Kaupungin talous on vahva, ja toimialan budjetti ensi vuodelle on siedettävä. Emme joudu tinkimään mistään oleellisesta, toisin kuin melkein kaikkialla muualla Suomessa. Suomen talous on kasvanut vahvasti, mutta kuntien taloudessa se ei juuri näy. Työsopimusneuvottelut ovat jumissa, kun osapuolten näkemykset ovat kaukana toisistaan. Kuntapuolen neuvottelut saavat konkretiaa vasta, kun teollisuuden sopimukset on tehty, vaikka neuvotteluyhteys on koko ajan olemassa.

Ensi vuonna luovutaan tulos- ja kehityskeskusteluista, tilalle tulee onnistumiskeskustelut. Henkilöstöjohtaja Gros on tätä vahvasti ajanut. Asiat evät sinänsä hirveästi muutu, mutta tulossa oleva Onni-järjestelmä tekee hajanaiset järjestelmät yhtenäisemmiksi ja läpinäkyvämmiksi. Työntekijöiden osaaminen ja sen kehittäminen tulee samaan paikkaan kuin tehtävänkuvat ja niiden vaativuuden arviointi, ja työsuorituksen arviointi näkyy samassa paikassa. Jokaisella on oikeus nähdä omat tietonsa, ja esimies näkee työntekijöidensä tiedot helposti. Tämä tuo pohjan työssä kehittymiselle ja oikeudenmukaiselle ja yhdenvertaiselle palkitsemiselle. Tällaista järjestelmää toivoin jo toissa keväänä, kun yritin tutustua toimialan TVA-papereihin, ja huomasin niiden hyväksikäyttämisen tolkuttoman vaikeaksi.

Yhdistyksessämme Jyty Metropolissa on muutoksen tuulia, kun pitkäaikainen puheenjohtaja Jussi Ruokonen alkaa siirtyä eläkkeelle, ja Kaisa Soininen ottaa varapuheenjohtajana ensi vuoden puheenjohtajuuden hoitaakseen. Kaisa on monelle kuvalaiselle tuttu, sillä hän toimi meidänkin pääluottamusmiehenämme OSV:n aikana. Opetusvirastolaisena hän siirtyi Kaskoon eli Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Ammattiosastomme tuki Kaisan valintaa ensi vuoden puheenjohtajaksi syysvaltuustossa.

Kaisa on mahdollista nähdä livenä tiistaina 28.1. klo 17 Kinopalatsissa, kun yhdistyksemme tarjoaa Teräsleidit-leffan jäsenille. Ohessa tarkemmat tiedot:

 Tervetuloa yhteiseen leffahetkeen tiistaina 28.1.2020. Olemme varanneet oman Teräsleidit-leffanäytöksen Kinopalatsista.

Tapahtuma on 28.1. alkaen klo 17.00 siten, että pidämme alkuun pienen ay-ajankohtaispläjäyksen ja itse leffa alkaa klo 17.30. Tapahtumaan sisältyy popcornit limsalla.

Ilmoittaudu mahdollisimman nopeasti! 203 ensimmäistä mahtuu mukaan.
Tapahtuma on maksuton!
Huom. tapahtuma on suunnattu vain jäsenille.

Linkki ilmoittautumiseen: https://tapahtumat.jytyliitto.fi/jytymetropolinleffa

Tällainen lyhyt katsaus menneeseen ja tulevaan tähän vuoden vaihteeseen. Toivotan kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Huonoja uutisia tulee nyt koko ajan. Vaikka Helsingin taloustilanne onkin hyvä, muiden kuntien kireä talous ei voi olla näkymättä myös meillä.

18.11.2019

Teollisuusliittojen päänavausta saa edelleen odottaa. Jos matalapalkkaisille julkisen palvelujen aloille tulee mitään, ensi sijalla lienee sosiaali- ja terveyspalvelut, niiden tuottaminen nykyisellä palkkatasolla on jo vaarantunut.

Seuraavassa on Jytyn kannanotot Porin kaupungin rakentamistuotannon ulkoistamisiin ja laajenevaan palkkojen halpuuttamiseen:

Ammattiliitto Jytyn jäsenet toteuttavat ulosmarssin Porin kaupungin teknisellä toimialueella maanantaina 18. marraskuuta (16.11.2019)

 Lue lisää: https://www.jytyliitto.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/ammattiliitto-jytyn-jasenet-toteuttavat-ulosmarssin-porin-kaupungin-teknisella-toimialueella-maanantaina-18-marraskuuta.aspx

 Jyty tuomitsee yhä laajenevan palkkojen halpuuttamisen (16.11.2019)

 Lue lisää: https://www.jytyliitto.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/jyty-tuomitsee-yha-laajenevan-palkkojen-halpuuttamisen.aspx

11.11.2019

Työmarkkinasyksy on ollut levoton, kun työnantaja pyrkii heikentämään työehtoja. Raumalla oli lakko viime viikon lopulla, kun JHL:n jäsenet vastustivat sosiaali- ja terveystoimen ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista. Kaikki raumalaiset JHL:n jäsenet marssivat ulos työpaikoista pariksi tunniksi torstaina. Jyty ei osallistunut lakkoon, mutta tuki lakkoa siten, että jytyläiset eivät tehneet lakonalaista työtä.

Turun Arkeassa työnantaja pyrkii alentamaan jo alun perin pieniä palkkoja vaihtamalla kuntien liikelaitoksille tehdystä AVAIN- työehtosopimuksesta yksityisaloille tehtyyn PAM:n sopimukseen. Palkat alenisivat 15-30 %. Lakko kesti kolme päivää viime viikolla, ja tässä lakossa jytyläiset olivat mukana. Liittohallitus on päättänyt maksaa lakossa olleille 60 €:n lakkoavustuksen kustakin lakkopäivästä.

Samanlaista temppua työnantaja yrittää Postin kanssa. Kymmenien prosenttien palkanalennukset ovat työntekijöille tietysti mahdottomia hyväksyä. Lakosta ennustetaan viikkojen mittaista.

Kemianteollisuudessa neuvottelut katkesivat, kun työnantaja ilmoitti, ettei se enää tilitä liittojen jäsenmaksuja. Kovin paljon selvemmin ei työnantaja voi osoittaa, ettei se arvosta työntekijöiden pyrkimystä kehittää työntekoa yhdessä. Koko neuvottelutoiminnalta putoaa pohja pois.

Kuntien taloustilanne on heikko, Helsinkiä ja paria muuta kuntaa lukuun ottamatta. Nyt nähtävillä olevista merkeistä voi päätellä, ettei kevään työehtosopimusneuvotteluista kuntapuolellakaan tule helpot. On siis täysin mahdollista, että työtaistelut tulevat koskemaan myös meitä. Vaikka kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut eivät olisi suoraan mukana, muiden kunnallisten palvelujen katkeaminen lakkojen vuoksi vaikuttaa myös meidän työntekoomme.

Hyviä uutisia on kerrottavana toimialan budjetista. Valtuustokäsittelyssä kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut saivat hieman yli kolme miljoonaa euroa lisää pormestarin ehdotukseen verrattuna, ja sillä rahalla saamme palvelut järjestettyä kohtuullisen hyvin ensi vuonnakin.

6.11.2019

Ensi keväänä saamme uuden kunnallisen työehtosopimuksen, ja toivottavasti myös palkat paranevat. Teollisuusliitto on jo neuvottelemassa omasta sopimuksestaan, mutta ei näytä helpolta. Työehtosopimus meni umpeen kuun vaihteessa, mutta uusi sopimus ei vielä ole valmiina. Liitto julisti neuvotteluja vauhdittaakseen ylityökiellon, mikä kirvoitti kritiikkiä vastapuolelta.

Suomeen ollaan viritetty Ruotsin-mallia, jossa vientiteollisuus määrittää muiden sopimusalojen palkankorotuskaton. Tähän eivät muut liitot ole suostuvaisia. Veisihän se niiltä tärkeimmän asian pois agendalta, kun palkoissa ei olisi juuri neuvottelemista. Alla on linkki Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäen kannanottoon:

https://www.jytyliitto.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/Sivut/jyty-palkkatasa-arvon-tavoittelu-otettava-vakavasti.aspx

27.9.2019

Ensi vuodenvaihteessa tulee voimaan uusi työaikalaki. Se on edellisen hallituksen sorvaama, mutta siitä huolimatta siinä on hyviä puolia. Se tähtää vahvasti ensi vuosikymmenelle ja pyrkii turvaamaan mahdollisimman suuren joustavuuden työajoissa. Laki jättää eri työehtosopimuksissa sovittavaksi hyvin väljissä rajoissa, kuinka työtä tehdään. Teollisessa yhteiskunnassa kaikkien oli tultava samaan aikaan töihin ja myöhästelijöitä rankaistiin. Jos työpäivää oli tarve jatkaa illasta, se oli raskas prosessi. Nyt kun työ on asiakkaan ehdoilla tehtävä palvelutyötä, vaatimukset ovat aivan toisenlaiset.

Työväensuojelun periaatteet eivät ole kuitenkaan muuttuneet. Palvelua voidaan vaatia 24/7, mutta työntekijöillä on oltava oikeus lepoon ja oman elämän järjestämiseen. Näiden ristiriitaisten pyrkimysten tasapainottaminen on kenties vielä vaikeampaa kuin vanha työn ja pääoman ristiriita. Työ nivoutuu yhä kiinteämmäksi osaksi ihmisten elämää, eikä se aina jää taakse kun työpaikan ovi sulkeutuu.

Meidän armas KVTES:mme umpeutuu maaliskuun lopussa. Lainsäätäjä on siis jättänyt ammattijärjestöjen tehtäväksi miettiä, mihin suuntaan kuntien työaikoja kehitetään.

Meillä on jo monia palveluita, jotka pyörivät ympärivuorokautisesti. Monet kaupat ja kuntosalit ovat jatkuvasti käytössä. Helmet-verkkokirjasto palvelee jo ympäri vuorokauden, mitä muita palveluita voidaan tuottaa samalla tavalla? Mikä on läsnäolevan ihmisen rooli jatkossa? Mitkä palvelut voidaan tuottaa itsepalveluna, mikä jää robottien ja tekoälyn tehtäväksi?

ICT-palvelujen tuottajat ovat globaaleja, kulttuuriproduktiot ovat usein monikansallisia. Vaikka kansallisvaltioiden paluusta nyt puhutaan paljon, en usko että se on muuta kuin akanvirta maapalloistumisen edetessä.

Joustavuus on työntekijöiden etu kun sitä käytetään oikein. Jyty Metropolin pääluottamusmiehet ovat kertoneet terveiset Jyty-liiton neuvottelijoille, että joustavuutta arvostetaan ja sitä pitää kehittää, mutta ei pelkästään työnantajan ehdoilla.
Kirjaston intrassa on keskustelua aiheesta, ja olen sitä lyhyesti kommentoinut. ”Jäsenetuna” saatte tässä pidemmän pähkäilyn:)

20.8.2019

Kesän jälkeen koittaa syksy, ja mielenkiintoa riittääkin, kun moni asia on menossa uusille urille. Maan uusi hallitus on ottanut ensi askeleet, ja niiden perusteella voi uskoa, että tapa hoitaa myös työmarkkinapolitiikkaa muuttuisi. Nyt on jo alkanut uuden työehtosopimuksen valmistelu, ja sen pitäisi olla valmiina ensi maaliskuun loppuun mennessä. Työnantajapuoli vaatii liittojen välisiä sopimuksia siten, että ensin tehdään vientiteollisuuden sopimukset ja niiden määräämän katon perusteella muut sopimukset. Muut liitot eivät ole halukkaita antamaan teollisuusliitoille määräysvaltaa omiin sopimuksiinsa, ja selvää onkin, että palvelualojen palkat eivät tällä mallilla voi ikinä nousta suhteessa teollisuuspalkkoihin. Vientiteollisuus on tietysti tärkeä, mutta jos se vastaa 40 %:sta kokonaistuotannosta, kaikelle muulle jää 60 %. Palvelualojen palkat ovat niin huonot, että ne vaarantavat jo palvelujen tuottamisen. Työnantaja itkee työvoimapulaa ja syyttää siitä korkeita sosiaalietuja, parempien palkkojen vetovoimaa se ei halua kokeilla. Paitsi silloin, kun kyse on huippujohtajista. Palveluiden merkityksen uskotaan nousevan tavaratuotannon edelle, mutta palkoissa se ei näy.

Valtuustokausi on nyt puolivälissä, ja valtuusto tarkasteli strategian etenemistä omassa seminaarissaan. Toimialauudistus on tehty, ja uudet rakenteet ovat toiminnassa. Henkilöstö ei kuitenkaan ole tyytyväinen uuteen toimintamalliin. Kaupungin uusi henkilöstöjohtaja Nina Gros on tutustunut henkilöstön tyytymättömyyttä esitteleviin raportteihin, ja hän pyrkii muuttamaan tyytymättömyyttä aiheuttavat tekijät. Melkein puolet kokee, ettei pysty vaikuttamaan työhönsä, ja se on kyllä surkea luku. En ole Ninaa vielä itse tavannut, mutta olen kuullut positiivisia arvioita hänestä. Toivottavasti hänen rahkeensa riittävät ja hän saa tukea muulta kaupunkiyhteisöltä.

Ensi vuoden talousarviota laaditaan parhaillaan. Toistaiseksi siinä ei ole esityksiä, joiden avulla puututtaisiin toimialamme rakenteellisiin ongelmiin. Jyty ja muut henkilöstöjärjestöt miettivät parhaillaan, kuinka parhaiten saisimme edistettyä kiireellisimpien rahaa vaativien ongelmien ratkaisua.

Toimialan henkilöstöpalvelut oli jumissa viime talvena. Asiat eivät edenneet, ja HR-henkilöstö oireili pahan kerran. Toimialan henkilöstöpäällikkö on nyt vaihtumassa, ja toimialan johto valmistautuu haastattelemaan parhaat ehdokkaat. Uusi henkilöstöpäällikkö aloittanee toimessaan loppusyksystä.

Oodi on osoittautunut suuremmaksi menestykseksi kuin osattiin odottaakaan. Kunnianhimoinen tavoite oli olla lisäämättä kirjastohenkilökunnan määrää, mutta se on osoittautunut liian vaativaksi. Oodiin tulee kymmenen uutta vakanssia, sen pitäisi riittää vakauttamaan Oodin tilanne.

Vastaavan kokoluokan hanke on liikuntapalveluihin suunniteltu Bunkkeri Jätkäsaaressa. Massiivinen entinen varastotila muutetaan liikuntatiloiksi. Sen tarvitseman henkilökunnan eli noin 30 vakanssin rekrytointi on vielä auki, mutta Oodin mallinen henkilöstön siirto muista liikuntapalveluista ei onnistu. Kaupungin on siis laitettava lisää rahaa, jos halutaan Bunkkerin toimivan.

Olin ”kesätöissä” Oodissa, ja siellä myydään tällä hetkellä kangaskasseja ja postikortteja. Kuulin useammankin vierailijan ihmettelevän, kun sieltä ei voinut ostaa kirjoja. Museoilla on museokauppansa, eikö Oodillakin voisi olla omansa?

Epäpätevyysalennuksista tuli vihdoinkin päätöksiä touko-kesäkuussa. Kaikki niitä hakeneet eivät ole korvauksia saaneet, osin oudoin perustein. Mielelläni kuulen kokemuksianne, myös positiivisia. Muutama on laittanut mulle jo postia, ja otan asian esille vs henkilöstöpäällikkö Marjo Kuosan kanssa pikimmiten.

Toimialamme hallinto-ja tukipalvelut ovat jo osittain siirtyneet Fredriksbergiin Sturenkadun varrelle. Toinen osa on jo rakenteilla, ja kunhan se valmistuu, loputkin hatu-työntekijät muuttavat sinne. Samaan aikaan pohditaan myös työ- ja toimintatapojen muutosta, eli työtä tehtäisiin yhä enemmän etänä tai monipaikkaisesti, siis muualla kuin perinteisellä työpaikalla. Toimistotiloissa ei olisi juurikaan nimettyjä työpisteitä, vaan kulloinkin käsillä olevan työtehtävän luonne määrää, missä se kannattaa tehdä. Kaikkiin tehtäviin tämä ei sovi, mutta useimmille on räätälöitävissä jokin työtehtävä, jonka tekeminen tällä tavalla on mahdollista. Työnantajan tavoitteena on säästää tilakuluissa, ja oikein käytettynä tämä voi lisätä tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä.

Torstai 6.6. 2019

Keskiviikkona 5.6. oli toimialamme hallinto- ja tukipalvelujen henkilöstöfoorumi, aiheena digitalisaatio. Paikalla oli hieman yli kaksikymmentä henkeä, ja suunnilleen saman verran oli tietokoneyhteyksiä auki. Foorumiin pystyi siis osallistumaan etänä, mikä on hyvä asia, mutta koneiden virittelyyn meni Pasilan kirjaston auditoriossa vartti alussa, mikä oli ikävää. Omassa puheenvuorossani kiinnitinkin huomiota tähän asiaan. Digitalisaation mahdollisuudet ja niiden herättämät toiveet ovat suuret, samaan aikaan banaalit ongelmat syövät tehoa ja aiheuttavat turhautumista, kenties jopa kyynisyyttä.

Onko digitalisaation suuri kuva sellainen, että kun järjestelmä vihdoin toimii luotettavasti ja ihmiset osaavat sitä käyttää, se heivataan uuden suuria lupauksia antavan järjestelmän tieltä, joka kompuroi alussa ties mistä syistä?

Ongelmista huolimatta digitalisaatio etenee, ja se tulee muuttamaan työnteon tapoja ja on monessa suhteessa niitä tietysti jo muuttanutkin. Etätyömahdollisuus kotona tulee yhä useammalle, työ muuttuu monipaikkaiseksi, eli työtä voidaan tehdä mitä moninaisimmissa paikoissa ja ympäristöissä, ja monitilatoimistot muuttavat kiinteidenkin työpaikkojen toimistoarkkitehtuuria. Milloin halutaan omaa rauhaa, milloin vuorovaikutuksellinen ympäristö on parempi? Kuinka helposti ja nopeasti voidaan siirtyä moodista toiseen? Kuinka huolehdimme tietoturvasta?

Kun laitteet ja yhteydet toimivat hyvin, työskentely kotoa tai vaikkapa kahvilasta käsin on mukavaa. Silloin työn ja vapaa-ajan erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Konkreettista siirtymistä työpaikalle ja sieltä pois ei ole, vaan laitteet ovat aina lähellä, ja kiusaus jatkaa päivää vielä hetki voi olla kova. Aina voi lukea vielä yhden raportin tai lähettää vielä yhden viestin. Millainen velvollisuus meillä on olla tavoitettavissa?

Nyt määrittely voi jäädä yksilön omaksi asiaksi, ja vaikka siinä on hyvätkin puolensa, myös ongelmat kaatuvat helposti omaan niskaan. Pahimmassa tapauksessa työyhteisössä syntyy kilpailu siitä, kuka tekee pisintä päivää. Vauhtisokeus voi tarttua esimiehiinkin.

Jotta näiden asioiden kanssa ei jäätäisi yksin, riittävän hyvän tasosta on keskusteltava yhdessä. Mitkä asiat vaativat lainsäädäntöä, mitkä on hyvä päättää keskusjärjestöjen kesken, milloin liitot ja työnantajat ovat luontevat neuvottelukumppanit, mikä sopii työpaikalla sovittaviksi? Uusi hallitus on jo väläyttänyt kolmikantaista valmistelua työelämäasioissa, mutta se vaatii tietenkin myös työnantajien halua. Viime vuodet työnantaja on heikentänyt mahdollisuuksiaan kolmikantaiseen valmisteluun, saa nähdä kääntyykö tuuli tässä.

Vähänkään suuremmat yritykset toimivat jo maailmanlaajuisesti. Alihankinta- ja jalostusketjut muodostavat globaalin verkon. jossa on oltava koko ajan hereillä. Kuntapuoli ei vielä ole tuollaisessa mukana, joten ongelmat eivät ole samaa luokkaa. Mitä ratkaisuja yritykset ovat joutuneet luomaan uupumisen estämiseksi tulospaineiden keskellä, ehkä niistä voimme oppia jotain.

Olen jo aloittanut Jytyssä keskustelua siitä, pitäisikö näiden asioiden näkyä jo seuraavalla neuvottelukierroksella. Nykyinen työehtosopimus päättyy ensi keväällä, ja tavoitteiden valmistelu alkaa syksyllä.

Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

6.3.2019

Talvi alkaa jäädä taakse, ja kevätaurinko killittää taivaalta. On taas aika tiedottaa ajankohtaisista asioista.

Järjestelyerät on nyt jaettu. Vuosi sitten työehtosopimusneuvotteluissa sovittiin, että 1,2 % palkkasummasta käytetään palkkavääristymien korjaamiseen 1.1.2019 alkaen. Ne sovittiin jaettavaksi liitteittäin mahdollisimman tasapuolisesti. Liitteessä 1 on kaikki toimistotyöntekijät, liitteessä 2 toimialamme substanssityötä tekevät, eli kirjastoissa, nuorisotaloilla, liikuntapaikoilla, museoissa ja kulttuuritaloilla työskentelevät. Toimistotyötä käsiteltiin kaupunkitason neuvotteluissa, joissa neuvottelijana oli Jytyn puolelta puheenjohtajamme Jussi Ruokonen. Tarkoituksena on löytää kaupungin yhteinen linja toimistotyöntekijöiden palkkojen kanssa.

Minä olin mukana toimialan neuvotteluissa, ja vaikka olinkin tyytymätön käytettävissäni olevan informaation laatuun, ne saatiin melko tyydyttävästi jaettua. Esimies- ja päällikkötehtävissä olevista 51 sai korotuksen. Vuositasolla kustannusvaikutus on liki 100 000 €. 243 kirjastolaista sai myös korotuksen, kustannus vuositasolla yli 180 000 €. Muihin tehtäviin jaettiin korotuksia 52 työntekijälle, kustannuksiltaan yhteensä melkein 72 000 €.

Tämä jako oli päätetty kaupungin tasolla, eikä toimialalla ollut oikeutta siirtää rahaa kategoriasta toiseen.

Muut kuin kirjaston työntekijät jäivät nyt vähemmälle. Nykyinen työehtosopimus päättyy vuoden kuluttua, ja uskon jonkin vastaavan erän tulevan jakoon silloinkin. Saa nähdä, mitä sen jakamisesta päätetään. Siihen aletaan kuitenkin valmistautua jo nyt, kun TVA-työ vihdoinkin pääsee vauhtiin. Työtehtävät kartoitetaan ja niiden vaativuudet arvioidaan, ja jos käy ilmi, että työn vaativuus ja palkka eivät vastaa toisiaan, siihen on puututtava. Järjestelyerä antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Epäpätevyysalennuksista syntyi kohu syksyllä kun kävi ilmi, että työehtosopimuksen vastaisesti oli tehty alennuksia työntekijöiden palkkoihin puuttuvan koulutuksen takia. Kaupunki ottaa vastuun vuodesta 2013 alkaen väärin maksetuista palkoista, ne on siis tarkoitus maksaa taannehtivasti korkojen kanssa. Kehotin jokaista tarkistamaan, onko työsopimuksessa tällainen palkanalennus ja ilmoittamaan siitä esimiehelle, jotta takaisinmaksuprosessi lähtee liikkeelle. Niitä on Kuvassa joitakin kymmeniä. Takaisinmaksun aikataulu ei ole vielä selvä, mutta korothan juoksevat koko ajan.

Kertapalkitsemiseen on tarkoitus käyttää prosentti toimialan palkkasummasta, eli satoja tuhansia euroja vuosittain. On sellaisia palkkioita ennenkin jaettu, mutta mittakaava on täysin uusi. Toimialan henkilöstöjohto ei vielä ole saanut ohjeistusta valmiiksi, mutta eiköhän se kohta tule. Ajatuksena on palkita niin yksilöitä kuin ryhmiäkin hyvin tehdystä työstä. Palkitsemiset perusteluineen on tarkoitus tehdä julkisesti, jotta kaikki tietävät, mistä työnantaja haluaa erityisesti palkita.

Strategiakauden puolivälin tarkastelu on jo käynnissä. Olen esittänyt toimialan johdolle, että se käytäisiin mahdollisimman kattavasti. Pureudutaan ongelmiin, mutta keksitään myös ratkaisuja. Toimialamme merkitys tunnustetaan juhlapuheissa, mutta rahanjaossa se ei vielä ole näkynyt. Oodin massiivinen suosio on kuitenkin toivottavasti herättämässä kaupungin johtoa siihen, että palvelumme ovat monessa mielessä kaupungin käyntikortti, jonka rahoitus on turvattava.

Kaupungin taidemuseon HAM:lla on edessään suurponnistus edessä olevan biennaalin kanssa. Sen kustannukset ovat yli seitsemän miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, ja se pitäisi toteuttaa tinkimättä muusta toiminnasta. Toivottavasti Oodi-ilmiö herättää päättäjämme huomaamaan myös tämän epäsuhdan.

HAM.n toiminta on muutenkin valinkauhassa. Onko kaupungin syytä pitää yllä massiivista Tennispalatsin taidemuseota, kun Amos Rex ja Kiasma ovat aivan vieressä? Henkilökunta ei tahdo riittää suurten tilojen valvomiseen. Onko taidemuseon oltava suoraan kaupungin hallinnassa? Taidemuseot ovat usein säätiöiden hallinnoimia, tarjoaako se mahdollisuuden toimia tehokkaammin ja vaikuttavammin taidekentässä?

Yhdistyksemme Jyty Metropoli täytti 100 vuotta, ja Kaupungintalolla oli hienot juhlat. Juhlia on muutenkin pitkin vuotta, mutta tärkein on tietysti arjessa tehtävä työ. Maailma muuttuu ja työ sen mukana. Ammattiyhdistysten roolia kyseenalaistetaan tämän tästä, mutta uskon yhteistyön voimaan jatkossakin.

Ensi kuun vaihteessa palkat nousevat jälleen, kun kokonainen prosentti tulee lisää palkkaan. Sillä me pärjäämmekin mukavasti sopimuskauden loppuunJ

Nyt mun ajankohtaiskirjeillä oli pitkä väli, toivottavasti saan kirjoitettua teille hieman useammin.

8.10.2018

Moni liitto on ryhtynyt poliittisiin lakkoihin hallitusta vastaan, ja vaikka Jyty ei lakossa olekaan, olemme asiasta samaa mieltä. Hallituksen esitys jakaa työntekijät eri kasteihin sen mukaan kuinka monta työntekijää on samassa työpaikassa, ei ole lainkaan perusteltu.

 Poliittiset lakot ovat nostaneet myös keskustelun niiden kieltämisestä. Ulkoparlamentaarinen painostus on kriitikoiden mukaan väärin. Tähän on kuitenkin yksi tepsivä lääke, kolmikantainen neuvottelu, joka ottaa työntekijöiden mielipiteen huomioon jo valmisteluvaiheessa. Pääministerin tehtävä on johtaa asioiden valmistelua niin, että olennaiset asiat tulevat huomioonotetuiksi ajoissa. Kulunut hallituskausi on kutenkin sujunut täysin päinvastaisissa tunnelmissa.


Perjantai 16.3.2018

Työehtosopimukset on nyt saatu hyväksyttyä eri puolilla. Hyvää on se, että nyt ollaan plusmerkkisessä sopimuksessa. Kiky toi lunta tupaan, mutta tärkeintä oli se, että sopimusjärjestelmä kesti, vaikka ei hyvää tuonutkaan. Talous kääntyi nousuun heti, kun olimme luvanneet pidentää työpäiväämme kuudella minuutilla ja luopua 30 %:sta lomarahojamme. Markkinavoimat palkitsivat kansantalouden hövelisti. Nyt on palkkion vuoro.

Huolestuttava on sopimusneuvottelijen kulku siltä osin, että vientialat sopivat ensin palkankorotukset ja muut työehdot. Sen jälkeen ala toisensa jälkeen teki "yleisen linjan" mukaisen sopimuksen, myös meidän kunta-alamme. Ikävä kyllä tällainen malli ei tarjoa mitään näköalaa, että rakenteellisia ongelmia, kuten palkkaepätasa-arvoa, saataisiin ikinä ratkaistua.

Toimialamme Muutospulssi-kyselyn tulokset ovat katastrofaalisen huonot. Keskiarvo kaupungin ja toimialan johdolle on kakkosen hujakoilla, ja kun kaikki eivät ole antaneet kakkosta vaan parempia arvosanoja, ykkösen antaneita täytyy olla huomattava osa. Olen nähnyt vuosien mittaan tällaisten kyselyiden tuloksia aika paljon, ja tämä on ylivoimaisesti huonoin tulos. Toimialan luottamusmiehet ovat yhdessä kirjelmöineet toimialan johdolle aiheesta ja ehdottaneet ongelmien selvittämistä henkilökunnan kanssa yhteistyössä. Ongelmia ei voi lakaista maton alle ja toivoa että näin unohtuisivat. Eteenpäin on mentävä, ja ainoa keino rakentaa kestävästi on ottaa palaute vakavasti.


Maanantai 15.1.2018

Vuosi vaihtui, ja uusi tulospalkkio-ohjelma astuu voimaan. Se on fokusoidumpi kuin viimevuotinen, tulospalkkioprojekteja on nyt vain viisi viimevuotisen seitsemän sijaan. Yksi niistä on sellainen, että toimialan ydinpalveluiden tulisi tehdä jotakin yhdessä. Viime vuonna maistiaisena oli Helsinki-päivä, johon piti tuottaa tapahtumia eri palveluiden yhteistyönä, nyt tämä toimintatapa halutaan tuoda arkeen.

Olen ollut mukana muutamissa tilaisuuksissa, joissa eri palvelujen ihmiset ovat saaneet miettiä, kuinka yhdessä voisimme palvella asiakkaitamme paremmin. Erittäin rohkaisevaa on ollut se helppous, jolla ideoita on syntynyt ja kuinka niitä on yhdessä kehitetty toimiviksi malleiksi. Nyt, kun niitä aletaan tuottaa järjestelmällisesti, jälkeä syntyy varmasti.

Viime vuonna  tulospalkkiotavoitteet toteutuivat 67 %:sesti. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, kuinka paljon rahaa on maksettavaksi tulospalkkioina. Rahaa liikkuu yllättävän paljon vielä tammikuun alkuviikkoina molempiin suuntiin. Malli on sellainen, että puolet maksetaan tasa-summana ja puolet suhteessa palkkaan. Tämä on kaupunkitason linjaus, ei Kuvan oma keksintö. Tulospalkkioiden maksupäivä on virastoissa ollut helmikuun loppu, toimialalla se on maaliskuun loppu.

Toinen ajankohtainen aihe on käynnissä olevat työehtosopimusneuvottelut. Nyt kun talous vihdoinkin kasvaa, myös julkisella puolella odotukset ovat kovat. Kiky-sopimus kohteli meitä kovin kourin työaikapidennyksineen ja lomarahaleikkauksineen. Olemme uhranneet etujamme yleisen edun nimissä, nyt on palkitsemisen aika.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund kävi puhumassa Jyty Metropolin aktiiveille perjantaina. Hänen mukaansa nyt on menossa kaikkien aikojen keskitetyimmät hajautetut neuvottelut. EK vahtii haukkana, että yksikään työnantaja ei ylitä teollisuuden sopimuksessa sovittuja palkankorotuksia. Karrikoiden voi sanoa, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto päättävät nyt kaikkien puolesta, miten palkat kehittyvät. Joustavuutta piti lisätä, mutta tämä on täsmälleen päinvastaista.

Torstai 14.12.2017

Olen mukana ryhmässä, joka miettii toimialan hallinnon työ- ja toimintatapoja. Ajankohtaisena kannusteena työlle on se, että parhaillaan etsitään uutta työtilaa, jonne toimialan hallinto keskitetään. Nyt hallinto toimii entisten virastojen pääkonttoreissa Pasilan kirjastossa, Hietaniemenkadulla, Kisahallilla ja Kalevankadulla. Saattaapa joku olla museoidenkin tiloissa. Tämä aiheuttaa melkoista matkustelua toimipisteestä toiseen pitkin päivää, ja satunnaiskohtaamiset jäävät pois.

Uusi toimitila siis tarvitaan, mutta uudet seinät eivät yksin riitä. Kuinka työtä tehdään, milloin tarvitaan omaa rauhaa, miten kohtaamiset järjestetään luottamuksellisuus ja tuottavuus yhdistäen?

Perinteinen toimistotyötyyli on ollut, että jokaisella on oma huone, jossa on tarkoituksenmukaiset toimistotyökalut ja riittävästi hyllytilaa arkistomappeja varten. Ovi pidetään kiinni, jotta työtä voisi tehdä häiriintymättä. Tapaamiset on sovittu erillisiin neukkareihin, joihin on ollut syytä varata aika hyvissä ajoin ennen kokousta.

Tietotekniikka on tehnyt mahdolliseksi liikkuvamman työtavan. Älypuhelin ja läppäri eivät tarvitse kummoisia tiloja, mutta kattava ja luotettava tietoverkko tarvitaan. Neukkarin sijasta ihmiset voivat keskustella missä vaan mukavassa paikassa, kunhan tietoturvasta huolehditaan. Esitykset voidaan jakaa itse kunkin läppärille.

Jos työ on sellaista, että istutaan koneen ääressä koko päivä ja liikutaan vain syömään ja muille tauoille, erilaiset työperäiset vaivat ovat väistämättä seurauksena. Jos vielä työmatkat liikutaan moottorin voimalla, liikunta-, verenkierto- ja tukielimet kärsivät. Ihminen ei kulu kohtuullisesta rasituksesta vaan se puutteesta.

Nyt on jo oivallettu, että seisominen on paljon parempi kuin istuminen monessa työssä. Portaat on usein parempi kuin hissi, pyöräily ja kävely parempia kuin autoilu, julkinen tai yksityinen.

Vietämme jopa 90% ajastamme sisällä. Voimmeko pyrkiä lisäämään ulkona tehtävää työtä, aina kun se on mahdollista? Voimmeko pitää palaverin puistossa tai rannalla neukkarin sijasta? Ehkä mieluummin kävellen kuin istuen?

Muinoin oli Kreikassa filosofinen koulukunta, jota sanottiin peripateettiseksi. Nimi tuli siitä, että opettaja ja oppilaat kävelivät ympäriinsä ja keskustelivat. Veri kiertää ja aivot saavat happea, kävelyn rytmi auttaa luovassa ajattelussa.

Urho Kekkonen sanoi aikoinaan, että kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä. Tätä mietelausetta voi soveltaa myös toimialan hallinnon työtä uudelleen mietittäessä.

Rauhallista Joulun aikaa ja hyvää Uutta Vuotta 2018!


Maanantai 20.11.2017

Nyt on käyty läpi kaikkien hallinto- ja tukipalvelujen yt-tilaisuudet, joissa käsiteltiin mitoituksesta johtuvat tarpeet ja se, ketkä pääsevät suorasiirron kautta uusiin tehtäviin ja ketkä hakevat tarjolla olevia tehtäviä. ICT-palveluja lukuunottamatta ihmisiä on päätymässä myös uudelleensijoitukseen. Jotkut siirtyvät takaisin ydinpalveluun, jotkut saavat hakea töitä muilta toimialoilta. Töitä on tarjolla, ketään ei irtisanota, mutta ei tätä kokonaisuutta voi muuten kehua. Paikkoja haetaan tietämättä, mitä niista aiotaan palkkana maksaa. Hallinto- ja tukipalveluiden päälliköt ovat tehneet nimike- ja palkkaesitykset Kaupunginkansliaan. Vaikka he esittävät, että palkat olisivat nykyisiä parempia, mitään takuita esitysten läpimenosta ei ole. Toimialamme iso ongelma on palkkojen jälkeenjääneisyys, mutta milloin tilanne korjaantuu, siitä ei ole mitään tietoa.

Työehtosopimusneuvottelut ovat jo käynnistyneet, ja teollisuudessa palkankorotuksia on tullut. Miten se näkyy täällä julkisen palvelutuotannon puolella, jää nähtäväksi.

Aluefoorumit on nyt läpikäyty, kävin itse Liikuntamyllyssä viime torstaiaamuna. Käsitykseni, että ydinpalveluiden työntekijät ovat innokkaita keksimään, kuinka asukkaita voidaan yhdessä palvella paremmin, sai vahvistusta. Hatu-henkilöiden pitäisi pystyä auttamaan tässä, mutta myllerrys ei vielä ole luonut sellaisia toimintamalleja. Toivottavasti pölyn laskeuduttua siihen päästään.

Olen ollut nyt pari vuotta kirjaston henkilökuntakerhon Henkireiän vetäjänä. Toimialauudistus muuttaa myös kerhotoiminnan perusteita. Paitsi kirjastossa, myös liikunnassa, nuorisossa ja kaupunginmuseossa on ollut kerhot. Nyt etsitään tapaa toimia suuremmissa ympyröissä, eli toimialalle tulisi yhteistä kerhotoimintaa tavalla tai toisella. Kerhotoimintaa ei siis lakkauteta, vaikka nykykerhot saattavatkin tulla tiensä päähän


Perjantai 13.10.2017

Toimialan hallinto on nyt hajallaan useassa pisteessä, Kalevankadulla, Hietaniemenkadulla, Kisahallilla ja Pasilan kirjastossa. Nyt on alkanut hanke, jossa etsitään paikkaa, jossa hallinto voisi toimia yhdessä. Aikaa menee matkusteluun paikasta toiseen, asioita hoidetaan sähköisesti ja kahvipöytäkeskustelut jäävät käymättä. Toimialajohtaja Laitio väläytti mahdollisuuksina Lapinlahden sairaalaa ja Vallilan konepaja-aluetta, mutta tärkein viesti oli, että mietitään ennakkoluulottomasti vaihtoehtoja.

Paitsi fyysinen sijainti, myös työnteon tavat täytyy miettiä uudestaan. Vaikka kasvokkainen tapaaminen on tärkeää, myös etätyömahdollisuudet ja muut uudenlaiset työtavat täytyy selvittää. Kuinka työssä voisi inspiroitua niin, että työn jälki on mahdollisimman hyvää? Voisivatko tiimit lähteä piknikille tai retriittiin ja saada aikaan parempaa jälkeä kuin toimistossa kyyhöttämällä? Itse kuulun työryhmään, joka miettii juuri tätä. Miten olet aina halunnut työskennellä, mutta et ole koskaan uskaltanut ehdottaa? Nyt on tilaisuus!

Strategian jalkauttaminen on myös alkamassa. Strategia tulee käydä läpi jokaisessa yksikössä, jotta jokaisella on mahdollisuus miettiä, mitä strategia tarkoittaa minun työssäni. Strategia auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja voi auttaa luopumaan siitä, mikä ei strategiaa edistä. Toimiala järjestää 10 aluefoorumia, jossa kaikkia toimialan palveluita edustavat ihmiset voivat yhdessä miettiä, kuinka strategia auttaa parantamaan palvelua

Maanantai 28.8.2017

Olen yhtenä henkilöstön edustajana ryhmässä, joka valmistelee tulospalkkiohanketta nimeltä henkilöstön osallistumisen kehittäminen. Tänään mietimme, kuinka käytämme strategian jalkauttamisesta syntyvää momentumia jatkossa toimintasuunnitelmien tekemiseen. Strategiahan ei saa jäädä kertarypistykseksi, joka jää kellastumaan johtajien pöydälle, vaan se pitää käsitellä koko henkilöstön kanssa. Toimintasuunnitelma tuo strategian konkreettisesti jokaisen arkeen, jos se tehdään yhdessä kaikkien kanssa. Kaikilla on jotain sanottavaa siihen, mikä työssä on tärkeää, ja yhdessä jalostamme siitä toimintasuunnitelman.

Yhteistoimintasopimuksessa on uusi elemetti, yhteistyöfoorumi. Se ei ole samalla tavalla määrämuotoinen kuin henkilöstötoimikunnat, joita myös on tulossa monelle tasolle. Yhteistyöfoorumi voi tarkoittaa vaikka toimipisteen aamukahveja, joissa käsitellään työpaikan kuulumiset, tai koko toimialan esimiesten kehittämispäivää, jossa mietitään toimialan kehittämistarpeita. On tärkeätä, että saamme luotua yhdessätekemisen ilmapiirin. Silloin vaikeatkin asiat käsitellään tavalla, joka luo ratkaisuja.

Perjantai 18.8.2017

Lomat on nyt takana, ja toimialasorvi pyörii vinhasti. Toimialan lautakunta piti viime viikolla seminaarin Haikossa, ja tarkoituksena oli saada valtuustolle tiettäväksi, mikä meidän toimialla on tärkeää. Ihan valmista ei tullut, mutta työ pääsi hyvään alkuun.

Valtuusto uusiutui keväällä voimakkaasti, ja paikalla oli paljon uusia valtuutettuja, joille esiteltin toimialan palveluja. Vaikka julkisuudessa poliitikot näyttäytyvät riitaisena porukkana, Haikossa vallitsi hyvä henki. Alueellinen tasa-arvo oli kaikkien yhteinen huoli. Tuore apulaispormestari Nasima Razmyar oli huolestunut, kuinka toimiala pärjää muiden toimialojen kanssa resurssien jaossa.

Illallispöydässä olin samassa seurueessa usemman palvelun päällikön kanssa. Toimialan hallinnosta on lähtenyt monta keskeistä työntekijää parempien palkkojen perässä. Tämä aivovuoto harmitti päälliköitä. Pian alkaa henkilöstöohjelman teko, siihen on kytkettävä myös palkitsemisohjelman tekeminen, jotta vääristä syistä tapahtuva työpaikan vaihto saadaan hallintaan.

Toimialan johtoryhmän seminaari pidetiin arkisemmin Kisahallin vintillä. Tärkeimmät asiat olivat prosessien hiominen ja strategian jalkauttaminen.

Työntekijät näkevät helposti, kuinka asiakkaalle saadaan laadukkaampia palveluja,  kun ne tehdään yhdessä. Johtajien tehtävä on saada esteet raivattua yhdessätekemisen tieltä, eikä yksikään johtaja saa nillittää, että tää resurssi on mun, en anna sitä mihinkään yhteiseen tekemiseen. Yksikään lasku ei saa jäädä pyörimään, kun kukaan ei tiedä, miltä tililtä se maksetaan.

Kaupungin uusi strategia on tulossa julki syyskuussa. Jotta se ei jäisi kuolleeksi paperiksi, se on käsiteltävä koko henkilöstön kanssa siten, että jokainen ymmärtää, mikä hänen työssään on tärkeää ja miksi sitä tehdään. Koska kukaan ei voi tietää, mitä seuraavan neljän vuoden aikana  tapahtuu, strategian tekijöiden on kuunneltava palautetta siitä, mikä on hyvää, mikä tarvitsee lisätyöstöä. Vain poliitikkojen, työntekijöiden ja kuntalaisten elävän vuorovaikutuksen avulla saamme asiat etenemään oikeaan suuntaan.

Helsinki on maailman asuttavimpien kaupunkien joukossa. Täällä on siis tehty hyvää työtä vuosikymmenet, mutta jokaisen on helppo huomata, että tekemistä riittää. Asiasta sanomalla ja rakentavaa palautetta antamalla teemme Helsingistä paremman paikan asua ja tehdä työtä.

Perjantai 9.6.2017

Nyt se on totta, toimialauudistus on astunut voimaan reilu viikko sitten, ja uuden rakenteen kanssa saamme elää. Hallinto- ja tukipalveluissa muutot on tehty, ainakin ensimmäinen kierros. Päälliköt ottavat porukat haltuunsa ja ihmiset tutustuvat toisiinsa. Hallintopalvelut ja ICT-palvelut kävivät Tallinnassa, muut palvelut toimivat tämän kanssa kuka mitenkin.

Nyt työnteko uuden kulttuurin synnyttämiseksi vasta alkaa. Mitä varten työtä tehdään, kuka sitä palvelua tarvitsee? Minkälaista osaamista meillä on, mitä tarvitaan? Minkälaiselle kouluttautumiselle on tarvetta, millaiselle rekrytoinnille? Mitä tilalle, jos jonkun osaamiselle ei ole käyttöä uudessa organisaatiossa? Koko kaupungissa pyörii nyt iso mylly, ja uusia mahdollisuuksia voi aueta milloin vain. Nyt voi olla hyvä tilaisuus tarttua uusiin haasteisiin.

Eilen oli kuvalaisten jäsenilta Stanarissa. Kolmisenkymmentä kuvalaista kokoontui keskustelemaan ja herkuttelemaan. Muutos on ajankohtainen paitsi hallinnossa, myös kirjastossa. Keskustakirjasto Oodi tulee muuttamaan kirjastokentän. Helmet-yhteistyö on vaikeuksissa, kun sen jäsenillä on eri näkemykset siitä, mikä on olennaista. Nyt pohditaan kirjastojen toiminnan jäsentämiseksi aluemallia, jossa kirjastot muodostavat pooleja, jonka sisällä osaaminen ja resurssit liikkuvat nykyistä vaivattomammin.

Ja kaikkien pitäisi oppia ajattelemaan toimialaa kokonaisuutena eikä vartioida entisiä virastorajoja. Tämän vuoden tulospalkkioprojektit keskittyvät juuri tähän. Toivottavasti projektit onnistuvat, ja saamme ensi vuonna nauttia työn hedelmistä niin toteutuneena tulospalkkiona kuin hyvässä hengessä toimivana toimialueenakin.


Perjantai 5.5.2017

Toimialalla halinto- ja tukipalveluissa tunnelma alkaa tiivistyä, kun H-hetki lähestyy. Muutot ovat jo käsillä, ja uusi organisaatio konkretisoituu, kun oikeasti nähdään missä kukin on töissä ja kenen kanssa.

Kisahallissa pidettiin 11.4. yt-tilaisuus, jossa muuttokuviot käytiin läpi. Huomattava osa toimialan 180 hatu-henkilöstä muuttaa, kun toiminnot hajakeskitetään Kisahalliin, Pasilan kirjastoon, Kulttuuriasiainkeskukseen, Taidemuseoon ja Kaupunginmuseoon. Orkesteri ei ainakaan vielä tule muutokseen mukaan. Nyt pitäisi kaikilla olla ainakin uusi osoite selvillä, suurimmalla osalla jo tuleva työhuonekin.

Samassa tilaisuudessa käytiin läpi myös toimialan hallinnon tehostamistavoitteet. Kun kuulin henkilökunnan vähentämistavoitteista ensimmäisen kerran, ne olivat huomattavan korkeat. Nyt olivat pienentyneet selvästi, ja eläköityminen hoitaa muutostarpeesta ison osan. Mutta monelle on löydettävä muuta työtä, mieluimmin toimialalta, vaikka koko kaupunki on käytettävissä.

Tässä on kuitenkin otettava huomioon mahdollisesti tulossa oleva maakuntauudistus. Sote ja pelastustoimi ovat näillä näkymin lähdössä kaupungilta maakunnan hoidettaviksi, ja niiden mukana lähtee myös niitä palveleva hallinto. Silloin työnantaja muuttuu, ja maakunnissa noudatettava työnantajapolitiikka on vielä rakenteilla. Jyty osallistuu tähänkin työhön erittäin aktiivisesti ja vaikuttavuudella. Meidän toimialaamme tämä ei suoraan koske, mutta jos joku nyt vaihtaa työpaikkaa poistuvia toimintoja palvelevaan hallintoon, niin tämä on huomioitava.

Hallintojen päälliköt ottavat omat porukkansa haltuun kehittämispäivillä, joita aletaan nyt järjestämään. Tarkoituksena on tutustua muihin työntekijöihin, jotta uudesta organisaatiosta tulee toimintakykyinen mahdollisimman pian. Vaarana on, että entiset nämä ja entiset noi klikkiytyvät ja alkavat puolustaa vanhoja toimintatapoja. Jos hyvin, käy kaikki saavat keskittyä kehittymään niissä asioissa joissa ovat vahvimillaan ja luopua niistä toiminnoista, joiden kanssa eivät ole viihtyneet.

Ainakin ICT- ja Hallintopalvelut yhdistävät kehittämispäivän tyhy-touhuun, kun lähtevät 6.6. risteilemään Tallinnaan. Varmaan muutkin palvelut keksivät oman tapansa rikkoa vanhentuneiksi muuttuvia rakenteita uusien tieltä.

Eilen 4.5. oli Maunulatalossa toimialan henkilöstölle suunnattu työpaja, jossa pohdittiin henkilöstön osallistumisen käytäntöjä. Paikalla oli kolmisenkymmentä henkeä tulevan toimialan eri palveluista. Paitsi että oli mukava nähdä vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin, oli myös kiva havaita, kuinka helposti eri toimialojen ihmiset pystyivät keksimään uusia toimintatapoja, joilla saamme vaikuttavuuden nousemaan uudelle tasolle. Toimialaan liittyvistä peloista ja epäluuloista ei ollut tietoakaan, uutta toimintakehystä odotetaan kiivaasti. Tällainen on juuri oikea tapa kehittää uusia palveluja ja hälventää huonoja fiiliksiä. Ideioita riittää, ja kun saadaan rakenteet tukemaan niiden realisoitumista, niin hyvä tulee. Kiitos fasilitaattoreille Nadialle ja Tanjalle!


Torstai 9.3.2017

Hallinto- ja tukipalvelut pitäisi saada kuntoon tuota pikaa. Kaikki hatu-henkilöiden kanssa pitää käydä keskustelut työn sisällöstä 7.4. mennessä, ja kiirastorstaina 13.4. pitää olla itse kullakin selvillä, missä on 1.6. alkaen.

Viestintä- ja markkinointipäällikkö Saara Suojoki esitteli Liikuntavirastossa 2.3. pidetyssä kokouksessa oman palvelunsa osalta suunnitelman, kuinka ihmiset otetaan mukaan muutokseen. Saara aikoo ottaa kaikki vima-ihmiset HAMiin, ja siellä tutustutaan ja käydään läpi kunkin osaaminen. Saara kartoittaa myös kaikki tilat, jotka nyt on käytössä.

Muuttoja ei ole odotettavissa ihan heti, mutta melko pian pitäisi saada kutakin palvelua tuottavat ihmiset fyysisesti samoihin tiloihin. Missä määrin voidaan käyttää hyväksi nykyteknologiaa, täytyy myös selvittää.

Hatu-henkilöitä on nyt noin 180. Uudistuksen tarkoituksena on tehostaa palvelujen tuottamista, eli ne pyritään tuottamaan pienemmällä henkilöstöllä. Osa väen vähennyksestä hoituu eläköitymisen kautta, mutta jotkut siirtyvät uusiin tehtäviin. On muistettava, että meillä on palvelussuhdeturva, eli ketään ei tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanota, mutta se edellyttää valmiutta ottaa vastaan uudenlaisia työtehtäviä. Pettymyksiltä ei varmaan säästytä, ja joillakin voi olla edessä palkanalennus. Toisaalta siirtyminen pienistä palveluyksiköistä isompiin kokonaisuuksiin voi tarjota mahdollisuuksia kehittää ammattitaitoa, ja sitä kautta tuottavuus paranee. Silloin on pidettävä huoli siitä, että se näkyy myös palkassa.


Kävin keskiviikkona  22.2.2017  Korkeasaaressa tapaamassa viraston johtoa muiden pääluottamusmiesten kanssa. Iso juttu heillä on tietysti säätiöittäminen. Se tulee vaikuttamaan myös henkilöstön asemaan, kun työehtosopimus muuttuu KVTES:sta AVAINTAan. Erot eivät lie suuren suuria, mutta en osaa vielä sanoa yksityiskohdista. Säätiöittämistä on käsitelty henkilöstön kanssa mm. siten, että jokainen on saanut kirjoittaa itseä askarruttavan asian anonyymisti paperille ja johto on vastannut parhaan tietonsa mukaan. Aina ei vastausta löydy, mutta ainakin johto tietää, että tämä täytyy selvittää. Muutokset henkilöstön asemassa eivät ole yht'äkkisiä, vaan tapahtuvat siirtymäajan puitteissa.

Säätiön tarkoitus on lisätä vapautta kehittää Korkeasaaren toimintaa. Korkeasaaren agenda ilmastonmuutoksessa ja eliöiden hävitessä maailmasta on globaali, eikä kuntalaki aina taivu näin isoihin asioihin.

Ilahduttavaa oli kuulla kuinka Korkeasaaressa aiotaan käyttää kiky-minuutit. Jokainen menee TET-harjoittelijaksi jollekin toiselle. Näin ymmärrys työtovereiden työstä lisääntyy. Kikyn ei tarvitse olla hammasten kiristämistä ja nyrkin pusertelua, sen voi käyttää näinkin hauskalla ja luovalla tavalla.


Torstai 12.1.2017

Terveisiä Nuorisoasiankeskuksen Kunta Kymppi - tilaisuudesta! Esimiesten kanssa käytiin kyselyn tulokset läpi. Mulla pisti silmään suuret erot osastojen tulosten välillä. NK:ssa on ollut iso myllerrys, toisissa paikoissa se on mennyt hyvin, toisissa ei. Syyt on selvitettävä, jotta meillä on työkaluja käytössä, kun toimialauudistuksen aiheuttamia muutoksia viedään läpi. Asiat voidaan tehdä sekä hyvin että huonosti, mutta molemmista oppien.


Hei Kuvan jytyläinen!

Kesä kääntyy lopuilleen, toivottavasti olette saaneet viettää kesälomanne miellyttävissä merkeissä.

Korona näytti jo olevan hiipumassa, mutta kesän kuluessa tartuntamäärät ovat kääntyneet taas hurjaan nousuun. Vaikka rokotukset etenevät, kattavuus ei vielä ole riittävän korkealla tasolla. Palveluita avattiin alkukesästä toiveikkaissa tunnelmissa, nyt ovat rajoitukset nousseet jälleen keskusteluun.

Helsingissä tilanne on pahin, mutta kaupunki tekee parhaansa pitääkseen palvelut auki. Esille on nostettu koronapassi, jolla rokotetut pääsisivät nauttimaan palveluista. Viime talvena kaupungin johdon ja Valtioneuvoston välit vaikuttivat kiperiltä, uusi pormestari Juhana Vartiainen otti yhteistyöhakuisen otteen tarjotessaan Helsinkiä pilotoimaan koronapassia. Toimialamme johto on puolestaan aktiivisesti tarjoamassa meidän toimintojamme pilottikohteiksi kaupungilla. On siis syytä toiveikkuuteen siinä suhteessa, että me olisimme eturintamassa, kun etsitään mahdollisuuksia toimia koronaturvallisesti. Kaupungin työntekijät, kuvalaiset siinä mukana, saisivat olla tekemässä sitä työtä johon ovat tulleet ja jonka parhaiten osaavat. Kaupunginvaltuuston tuoreen puheenjohtajan Fatim Diarran mukaan kaupunki kärsii riemuvajeesta, ja meillä on tärkeä osa sen paikkaamisessa.

Tartunnanjäljitys on suurissa vaikeuksissa kasvavien tautimäärien kanssa. Kuvalaisia on jälleen siirtynyt niihin tehtäviin, ja on mahdollista, että meidän panostamme kaivataan silläkin puolella. Jos siis oma tilanteesi sallii ja esihenkilö siirtymisestä kysyy, on hyvä suhtautua tarjoukseen avoimesti.

Uusi valtuusto aloitti toimintansa tämän kuun alussa. Paitsi pormestari, myös melkein koko apulaispormestaristo vaihtui. Meidän entinen apulaispormestarimme Nasima Razmyar siirtyi Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, tilalle tuli Paavo Arhinmäki. Hän toimii Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana ja on siis keskeinen henkilö, kun toimialamme asioita käsitellään kaupungin päätöksenteossa. Valtuusto tekee uuden strategian lähiviikkoina, ja siitä johdetaan meidänkin toimialan strategia. Olin seuraamassa lautakunnan aloitusseminaaria, ja lautakunnan ja jaostojen väki vaikutti tuntui ottavan tehtävänsä vakavasti. Henki valtuutettujen välillä tuntui hyvältä, kaikki pitivät näitä palveluita tärkeinä eikä puoluepoliittisten kiistojen välineenä.

Talousarvion valmistelu alkaa nyt, ja minä olen siinä prosessissa mukana muiden pääluottamusmiesten kanssa henkilöstön edustajana. Vaikka kaupungin talous vaikuttaa olevan hyvässä kunnossa, eurot ovat tiukassa jatkossakin. Omasta puolestani pidän huolta, että henkilöstön näkökulma tulee käsitellyksi kaikissa tarpeellisissa kohdissa.

Palkanmaksussa on taas ollut ongelmia. Työnantaja ja Talpa selvittelevät ongelmakohtia. Selväksi on tullut, että nykyinen järjestelmä on virheherkkä erilaisine manuaalisine vaiheineen. Uusi järjestelmä Sarastia otetaan käyttöön ensi vuodenvaihteessa. Tavoitteena on, että palkanmaksun täsmällisyys paranee, onhan se koko työsopimusjärjestelmän perusta.

Parhain syyskesän toivotuksin

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies


Hei Kuvan jytyläinen!

 

Syksy on jo pitkällä, ja ruska parhaimmillaan, kun lehdet ovat vielä enimmäkseen puussa. Sienisato on mainio. Toivottavasti saatte viettää mahdollisen syyslomanne rattoisasti.

Koronatilanne tuntuu vievän kahteen suuntaan. Yhtäällä rajoituksista luovutaan, toisaalta tautitilanne ei hellitä. Sairaalahoidon tarve on edelleen korkea, ja jos se vielä nousee, joudutaan taas miettimään, mitä tehdä. Koronapassia on harkittu palveluiden sulkemisen vaihtoehdoksi. Se ei ole ongelmaton yhdenvertaisuuden kannalta. Jos koronapassi otetaan käyttöön vaikkapa meidän palveluissamme, on odotettavissa, että jotkut passia vailla olevat kyseenalaistavat kiellot. Kuinka sellaisista tilanteista selvitään ilman vaurioita? Pitääkö vartiointia lisätä? Mikä meidän tehtävämme siinä tapauksessa on? Olen kysynyt toimialan johdolta, kuinka mahdollisiin kärhämiin varaudutaan.

Yleisötyössä maskipakko muuttuu maskisuositukseksi. Oman kiinteän porukan kanssa työskennellessä maskia saa halutessaan pitää, mutta sellaista suositusta ei enää ole. Tästä on syytä keskustella työyhteisössä, mikä juuri tässä työpaikassa on kohtuullista ja järkevää.

Valtakunnallisen etätyösuosituksen loppuessa myös Helsingin kaupunki alkaa palata lähityöhön siellä, missä etätyö oli normi korona-aikana. Monipaikkaisen työn ohje otetaan käyttöön. Toisissa töissä monipaikkaisuus on luonteva tapa tehdä työtä, mutta niissäkin on mietittävä, missä tapauksissa on syytä tulla työpaikalle. Tässä on vaarana, että osa esihenkilöistä tulkitsee asiaa niin, että työpaikalle on tultava. Toiset esihenkilöt ovat voineet sopeutua etätyöhön niin hyvin, että eivät itse halua tulla työpaikalle kovin usein. Työpaikoilla on mietittävä, milloin työ edellyttää paikalle saapumista ja milloin ei. Olen toimialan johdolle nostanut esille kantani, että nämä päätökset on tehtävä joka paikassa samoista lähtökohdista, ei esihenkilön persoonasta johtuvista syistä.

Isolle osalle monipaikkainen työnteko ei ole aivan luontevaa. Uskon kuitenkin, että useimpiin tehtäviin monipaikkaisuus on tavalla tai toisella nivottavissa. On se sitten kerran viikossa tai kerran kuussa toteutuva etäpäivä, tai vaikkapa kerran vuodessa toteutettava projekti.

Taidemuseo HAMin säätiöittäminen on herättänyt huolta taidemuseon henkilöstön keskuudessa. Olen seurannut prosessia kohta kahden vuoden ajan, ja päätös on lähiaikoina tulossa tehtäväksi kaupunginvaltuustossa. Työntekijöillä työehtosopimus muuttuu KVTES:sta AVAINTES:iin, jota kaupunkien omistamissa yhtiöissä ja säätiöissä noudatetaan. Kuinka tiukasti kaupunki säätiötä jatkossa ohjaa, jää nähtäväksi. Kaupunki on valitsemassa säätiön hallitusta, joka valitsee toimivan johdon, ja siitä riippuu, minkälaista henkilöstöpolitiikkaa säätiö harjoittaa. Taidepoliittiset tavoitteet ovat hienot, mutta on mahdollista, että henkilöstön asema pitemmällä ajanjaksolla heikkenee. Olin itse vastaamassa HAMilaisten kysymyksiin äskettäin järjestetyssä tilaisuudessa, ja Jyty suhtautuu HAMin henkilöstön huoliin vakavuudella myös tulevaisuudessa.

Valtuusto on saanut valmiiksi tulevan nelivuotiskauden strategian. Se on ohjenuora kaikkeen toimintaamme. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Paavo Arhinmäki ja toimialajohtaja Tommi Laitio esittelevät uutta kaupunkistrategiaa perjantaina 15.10. klo 10-11 Teamsissa. Kehotan kaikkia kynnelle kykeneviä seuraamaan tilaisuutta, ja sen annista on hyvä keskustella kollegoiden kanssa.

Toimiala valmistelee puolestaan palvelustrategiaa. Sen ytimessä on kysymys, mitä teemme itse, mitä muiden kanssa ja mitä jätämme tekemättä. Onko kumppanina jokin muu kaupungin taho vai kenties kaupunkiorganisaatioon kuulumaton toimija, vaikkapa kaupunginosaseura tai jokin muu järjestö, kenties yritys. Kun pyrimme palvelemaan asukkaita mahdollisimman hyvin, on tunnistettava mahdollinen yhteistyökumppani. Niin saamme lisättyä vaikuttavuuttamme.

Työsuojeluvaalit ovat käynnissä. Olen toimialan työsuojeluvaalitoimikunnan sihteeri. Nyt ei ikävä kyllä ole tarjolla jytyläisiä ehdokkaita. Esihenkilöiden osalta varsinaisen työsojeluvaltuutetun vaalissa ehdokkaita tuli vain yksi, ja Mirja Silajärvi toimii seuraavat neljä vuotta esihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna. Esihenkilöpuolella ei nyt ole ehdokkaita varavaltuutettujen vaalissa, ja heidän osaltaan joudutaan käymään täydennysvaali.

Työntekijöiden puolella vaalit käydään. Ensisijainen tapa on sähköinen äänestys, johon olette saaneet linkin. Nuoriso- ja liikuntapalvelukokonaisuuksille valitaan yksi työsuojeluvaltuutettu ja kirjasto- ja kulttuuripalvelukokonaisuuksille sekä hallinnolle toinen. Omasta puolestani kehotan äänestämään istuvia valtuutettuja Ilkka Leivoa ja Freddy Ekholmia jatkokaudelle. Varavaltuutettujen osalta joudutaan täydennysvaaleihin myös työntekijöiden osalta

Sähköisen vaalin jälkeen ne, jotka eivät ole vielä äänestäneet, saavat mahdollisuuden vaikuttaa uurnavaaleissa.

Ja kohtapuoleen on myös ammattiosastomme vuosikokous. Perjantaina tuli kokouskutsu osastomme puheenjohtajalta Arja Elorannalta. Varaa tiistai-ilta 26.10. kalenteristasi jo nyt.

Aurinkoisin ja lämpimin syysterveisin

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat myös Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös Twitterissä

Sillä sinun työsi on tärkeä