PUHEENJOHTAJALTA 10.3.2018

Jussi Ruokonen
10.3.2018

Hyvää naisten päivän jälkeistä aikaa itsekullekin..

Eilen satoi pitkästä aikaa hivenen lunta ja maisema täällä pääkaupunkiseudullakin näyttää ihan talviselta. Toki lunta on ollut harvinaisen paljon muutenkin eli talvesta on voinut nauttia täälläkin, jos on vaan halunnut. Ja onhan se aurinkokin jo pilkahdellut ja jopa hivenen vesipurojakin on kaduilla  näkynyt aurinkoisissa kohdin..

Viime torstaina tuli hallituksen esitys valinnanvapaudesta tulevan sote-uudistuksen osaksi. Tekstiä on paljon ja yhdellä silmäilyllä ei vielä ainakaan näytä siltä, että se olisi tuonut tähän sote-uudistukseen selkiyttä, sekään.

Sinällään sote-uudistusta tehdään Uudellamaallakin jo ison valmistelijajoukon kanssa - jos sitten uudistusta ei tulisikaan, niin onpahan pohjatyötä tehty tulevaisuutta varten - jotain järkeviä muutoksia on jokatapauksessa jossain vaiheessa pakko ja järkeväkin tehdä.

Koko maakuntauudistuksen osalta "palikat" on vielä enemmän levällään - aika moni on alkanut esittämään kritiikkiä koko hanketta kohtaan - ja joukko ei pelkästään koostu hallitus-oppositio-akselista vaan se on laajentunut uusille "rintamalinjoille". Tästä hetkestä kesäkuun alkuun on se ajankohta, josta tämä hanke etenee valmisteluun tai sitten se(kin) haudataan. Nyt sitten vaan odotellaan.

Toki tässä puheenjohtajan roolissa pyrin "lobbaamaan"  jokapaikassa, että jos uudistuksessa edetään, niin henkilöstön osalta asioita nostetaan enemmän esiin. Yksi asia on se, että jos väki maakuntaan siirtyy, niin siellä kaikki jatkojärjestelyt tehdään riittävän pitkillä siirtymäajoilla. Mm. maakunnan mahdollisten sotekeskus-yhtiöiden perustamiseen ja "markkinakuntoon" saattamiseen tulee varata oikeasti riittävä aika eli niiden aloitus olsi vasta vuonna 2024, aikaisintaan. Valitettavasti tuossa aikaisemmin mainitsemassani valinnanvapauslakiesityksessä tätä mahdollisuutta ei ole vielä ainakaan olemassa.

Sitten vähän muustakin.

Tes-asiat ovat jytyläisten osalta neuvoteltu taas pariksi seuraavaksi vuodeksi. Palkat nousevat suunnilleen samoin kuin muillakin, mutta mitään ylimääräistä ei meidän jytyläisten laariin saatu. Toki joitain ihan hyviä tekstiasioita tuli voimaan 1.2 alkaen, mutta niiden sisällöistä ei vielä ole annettu tarkempia soveltamisohjeita, mutta niistä sitten lisää Jytyn ja omien työnantajienne ohjeistuksissa lisää.

Jytyliiton 100-v. teema näkyy monessa paikassa ja meidän ammattiosastot järjestävät siihen liittyen avoimet tapahtumat toukokuun puolivälin jälkeen. Päivämäärät ovat jo tapahtumakalenterissa, joten käykää kurkkaamassa ja merkitkää itsellenne ylös. Tarkemmat tiedot tulee sitten ammattiosaston viesteissä lähempänä. 

Näillä mennään - lähden tästä hiihtolenkille Keskuspuistoon - tehkää tekin jotain itsellenne mieluista > työelämän muutoksia tulee, joten itsestä pitää huolehtia myös vapaa-ajalla..

Jussi