Ajankohtaista

Uusi johtokunta on aloittanut järjestäytymiskokouksella 14.11.2023. Siihen kuuluvat

Puheenjohtajan palsta

Arja Eloranta

arja.eloranta@hel.fi

p. 

Pääluottamusmies KASKO

Kirsi Jaakkola

kirsi.jaakkola@hel.fi

p. 050 3686637 

p. 09 310 82333Pääluottamusmies KUVA

Antti Pajala

antti.pajala@hel.fi

p. 050 402 5809

Hei Kuvan jytyläinen!

 

Kolea ja pitkä talvi alkaa viimeinkin väistyä. Ensimmäiset helteet on koettu, toivottavasti edessä on heleä kesä.

Vuoden 2023 kertapalkkioiden lisäosa on jo maksettu. Sehän tuli siitä, että viime vuonna toimialan taloudellinen tulos ylitti tavoitteet, ja rahaa jäi ensimmäistä kertaa jaettavaksi. Kun kuulin tästä alkuvuonna, ehdotin heti, että lisäosa jaettaisiin mahdollisimman laajalti. Viime vuosia ovat sävyttäneet synkät uutiset, nyt työnantajalla oli mahdollisuus palkita meitä. Ilokseni sain todeta, että työnantaja huomasi tilaisuutensa tulleen, ja lisäosa jaettiin hyvin laajasti. Takavuosien tulospalkkion malliin samana summana kaikille sitä ei saanut jakaa, mutta hyvä näinkin.

Kertapalkkioihin on tänä vuonna varattu enemmän rahaa kuin ennen, joten sen jakamisen periaatteet ovat entistäkin tärkeämmät. Niitä tulisi jakaa tasaisesti pitkin vuotta aina kun aihetta ilmenee, mutta tässä on ilmeisesti parantamisen varaa. Kysyn kertapalkkioiden jakamisesta aina tilaisuuden tullen, mutta tyypillistä on, että työnantaja lykkää niistä kertomista aina eteenpäin. Tilinpäätöksessä ne viimeistään näkyvät, mutta silloin on tietysti myöhäistä vaikuttaa. Jatkan kuitenkin työtäni, jotta palkitseminen saataisiin läpinäkyväksi ja oikeudenmukaiseksi, jolloin se myös ohjaa työntekoa oikeaan suuntaan.

Palkat nousevat 1.6. kaikilla 2,27 %. Tämän lisäksi jaossa on järjestelyerä, jolla pyritään oikomaan toisiinsa nähden väärässä suhteessa olevia palkkoja. Tänäkin vuonna neuvottelut kaupungin tasolla katkesivat, kun työnantajan mielestä varat piti suunnata henkilökohtaisten lisien kautta maksettaviksi, ammattijärjestöjen mielestä tehtäväkohtaiset palkat olivat oleellisempia. Käytännössä työnantaja halusi suunnata palkankorotukset jo valmiiksi melko hyvin palkattuihin asiantuntijatehtäviin, joissa henkilökohtainen osaaminen ja menestyminen on helpommin osoitettavissa. Järjestöjen mielestä pienipalkkaiset laajat työntekijäryhmät kärsivät pienten palkkojen aiheuttamista toimeentulo-ongelmista, jotka aiheuttavat puutteita niin veto- kuin pitovoimaankin. Kaupungin töihin ei haluta tulla, jos palkalla ei tule toimeen, ja moni osaaja suuntaa muihin töihin samasta syystä. Kuvassakaan ei siis neuvoteltu, mutta sentään keskusteltiin. Työnantaja päätti suunnata enimmät varat esihenkilöiden ja asiantuntijoiden palkankorotuksiin. Olin esittänyt niiden suuntaamista ammattitehtävien ja vaativien ammattitehtävien alarajojen nostoon, ja jonkin verran rahaa niihin osoitettiinkin. Näkökulmani ymmärrettiin, toivottavasti se tuottaa parempaa tulosta seuraavilla kierroksilla.

Yleiskorotus on kutakuinkin samaa luokkaa kuin vallitseva inflaatio. Parina edellisenä vuotena inflaatio oli monta kertaa korkeampi kuin palkankorotusprosenttimme, joten ostovoimamme laski. Nyt tämä kehitys on pysähtynyt, toivottavasti kunta-alan palkkaohjelma tuottaa jossain vaiheessa jopa paranevaa ostovoimaa.

Työmarkkinatilanne on mitä kirein. SAK:laisten liittojen pitkät lakot keväällä eivät tuottaneet mitään tulosta, ja pettymystä puretaan muihin liittoihin. Onko ay-liikkeen mahdollista murtaa työnantajien tahto, kun vain mahdollisimman sitkeästi lakkoillaan? En jaksa uskoa siihen. Teollisuus pystyy siirtämään toimintonsa maasta toiseen, palvelualoilla pitkät lakot syövät toimien hyväksyttävyyttä. 1970-luku on ohi, on keksittävä muita keinoja edistää työntekijöiden etuja.

Perinteinen Kilometrikisa on taas käynnissä. Siinä joukkueet keräävät pyöräilykilometrejä, nyt touko-syyskuun ajan. Kuvalla on oma joukkueensa, käy liittymässä siihen, jos vain pyöräily maistuu.

Ja muista, että kaikki työelämässä askarruttava on kysymisen arvoista.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös X:ssä

Sillä sinun työsi on tärkeä!