18.11.2024

Hei Kuvan jytyläinen!

Syksy on jo pitkällä, illat pimenevät äkkiä, ja talvi ehti jo muistuttaa lähestymisestään, vaikka lumi ei maahan jäänytkään. Työvuotta on kuitenkin mukavasti jäljellä vielä muutamia viikkoja 😊

Syksyn ohjemaan kuuluu kiinteästi kaupungin ensi vuoden talousarvion teko. Se on valtuuston siunausta vaille valmis. Olin mukana toimialan johdon seminaarissa, jossa sitä käsiteltiin Kuvan näkökulmasta. Se vaikuttaa kohtuullisen hyvältä, pystymme tuottamaan palvelumme totutulla tavalla ilman suurempaa hämminkiä. Nuorisopalveluun saadaan muutama vakanssi lisää, eli meihin luotetaan eri tavoin oirehtivan nuorison kaitsemisessa.

Olen ollut mukana kulttuuritalojen visiotyössä. Sen tarkoituksena on saada kulttuuritaloissa toimivat kaupungin työntekijät tekemään työtä yhdessä asiakaslähtöisesti. Moni talo on menossa remonttiin lähivuosina, tarkoitus on saada talotekniikka ja talon rakenteet tukemaan yhteistä tekemistä. Jotta osaisimme toimia tarkoituksenmukaisesti, keväällä teetettiin laaja kaupunkilaisia osallistava kysely. Nykyinen strategiakausi päättyy ja uusi alkaa, kunhan uusi valtuusto ensi kevään vaalien jälkeen pääsee toimimaan ja rakentamaan itsensä näköistä kaupunkia. Olen ehdottanut, että kulttuurikeskuskyselyn tuloksista tehtäisiin uusille valtuutetuille kooste, jotta heille paremmin aukeaisi Kuvan työn merkitys kaupunkilaisille. Proaktiivisella otteella turvaamme Kuvan palveluiden aseman jatkossakin. Ehkä seuraava teema voisi olla inspiroivampi kuin nykyinen nuivahko ”Kasvun paikka”.

Työmarkkinoilla kuohuu, kun uusia työehtosopimuksia aletaan sorvaamaan. Kaksi vuotta sitten saimme työehtosopimuksen, jonka oli määrä turvata meille vientialoja parempi palkkakehitys. Kuntatyönantajaliiton KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen oli sopimuksen keskeinen tekijä, mutta hän ilmoitti äskettäin jäävänsä eläkkeelle ennen seuraavia kunta-alan työehtosopimusneuvotteluja. KT:n hallitus valitsi uudeksi toimitusjohtajaksi KT:n nykyisen neuvottelujohtaja Henrika Nybondas-Kankaan, joka oli mukana edellistä sopimusta tehtäessä. Toivon tämän nimityksen viittaavaan siihen, että KT:n hallitus ei olisi halukas irtisanomaan meidän palkkakehityssopimustamme vaan rakentamaan jatkoa sen varaan. Mutta se selviää aikanaan.

SAK:laiset vientialojen liitot löivät pöytään kovat palkankorotusvaatimukset työehtosopimusneuvottelujen alkajaisiksi. Kymmenen prosentin palkankorotusvaatimukset seuraavien kahden vuoden aikana on otettu tyrmistyksellä vastaan työnantajaleirissä. Tällaista uumoiltiin jo keväällä, kun pitkät vientialojen poliittiset lakot eivät saaneet hallitusta perääntymään lakihankkeistaan. Tälle menestykselle lasketaan hintaa nyt talven aikana, ja arvelen, ettei helppoa tule olemaan. Ihan ilman Nostradamuksen ennusteitakin uskallan odottaa raskaita lakkoja. Ulottuvatko ne meihinkin, jää nähtäväksi.

Jytyliitto selvitti syksyllä, mitä seuraavissa neuvotteluissa tulisi tavoitella. Palkankorotusten toivotaan suuntautuvan erityisesti matalapalkka-aloille, joita inflaatio on kohdellut erityisen rajusti. Toinen painopistealue on työhyvinvointi. Mielenterveyden ongelmat korostuvat vuosi vuodelta enemmän työkyvyttömyyden syynä, ja ehdotin toimialajohtaja Ahoselle, että ottaisimme ne erityiseen syyniin. Ongelma on laaja-alainen, mutta emme voi jättää tekemättä voitavaamme siihen vedoten.

Ensi vuodelle on tulossa uudistuksia epassiin, kun sen avulla maksettavaksi tulee myös hyvinvointipalveluja, kuten hierontaa. Ihan mitä tahansa sillä ei voi maksaa, mutta kun näin rajoituslistan syksyllä, näytti siltä, ”naisten hömpötykset” oli kaikki kerätty sinne. Kosmeettiset hoidot ja vastaavat terapiat on edelleen rajattu ulos, mutta näköjään huomautukseni on jollain tavalla noteerattu.

Toimialalla on varattu toista miljoonaa euroa kertapalkkioihin. Äskettäin työnantaja kertoi meille pääluottamusmiehille, että siitä oli lokakuun lopussa maksettu vain 34 %. Olemme olleet vaatimassa tasaisempaa maksatusta vuoden aikana, mutta näin tässä on taas käynyt. Melkein 800 000 € tulee maksuun nyt marraskuun aikana, jotta ne ehtivät joulukuun palkanmaksuun. Ja kun tämä raha on jaettu, on kertapalkkion lisäosan vuoro. Se tulee maksettavaksi, jos toimiala on kuluttanut vähemmän tai tienannut enemmän kuin on budjetoitu. Tänä vuonna Kaupunkiympäristön toimiala korotti vuokriaan vähemmän kuin mihin Kuva oli varautunut, joten rahaa näyttää jäävän jaettavaksi. Tämä varmistuu vasta kun tilinpäätös on tehty tammikuussa. Viime vuonna lisäosa jaettiin hyvin laajalle joukolle, ja siihen suuntaan tulen vaikuttamaan nytkin.

Hyvää loppusyksyä!

Alla vielä linkki yhdistyksemme puheenjohtajan Kaisa Soinisen terveisiin:

https://www.jytymetropoli.fi/tiedotteet/puheenjohtajalta-13-11-2024/

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

 

11.10.2024

Hei Kuvan jytyläinen!

 

Syksy on jo täällä, vaikka lämpötilat ovat olleet lähes kesäisiä näihin päiviin saakka. Ensi viikolla on koulujen syyslomaviikko, ja moni jytyläinenkin lomailee. Hyvää syyslomaviikkoa joka tapauksessa!

 

Tärkein ensin: nyt on menossa Jytyn liittovaltuustovaalit. Ammattiosastomme KASKU eli Kasvatuksen ja koulutuksen ja Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialojen jytyläiset on asettanut ehdokkaakseen Kirsi Jaakkolan, kaskolaisen sosionomin, jolla on vankka kokemus liiton asioihin vaikuttamisesta. Häneltä on tullut maanantaina esittelykirje, johon kannattaa käydä tutustumassa, jos ei vielä ole ehtinyt. Jos et vielä ole äänestänyt, tässä on linkki:

 

https://vaalit.jytyliitto.fi/

 

On tärkeää, että äänemme kuuluu liiton korkeimmassa päättävässä elimessä, siksi toivon, että käytte äänestämässä Kirsiä jatkamaan tehtävässään.

 

Kuvassa on yhteistoiminnan värittämä syksy. Yhteisiin palveluihin (entinen hallinto – ja tukipalvelut) on muodostettu uusi palvelu, Hyvinvoinnin edistämisen palvelut. Asiaa on valmisteltu keväästä asti, ja nyt viime viikkoina on pidetty yt-tilaisuuksia kaikissa Yhpaan kuuluvissa palveluissa. Oma kokemukseni on, että laadukas valmistelu johtaa myös hyvään lopputulokseen. Yhpan yt-tilaisuudet ovat olleet keskustelevia ja eteenpäin katsovia, kun työntekijöiden kokemus on ollut, että päätöksiin on saanut olla vaikuttamassa.

 

Nuorisopalveluissa tiimiesihenkilömalli vakinaistetaan. Kaikissa yksiköissä asian valmistelu ei ole ollut osallistavaa, ja niiden yt-tilaisuudet ovat ikäviä, kun kaikilla ei ole kovin selvää kuvaa muutoksesta. Vaarana on, että asioita jää hampaankoloon, ja sieltä voivat putkahtaa esiin yllättäen. Esihenkilöt eivät tiedä, missä mättää, eivätkä siis osaa myöskään toimia niin, että ongelmat ratkaistaisiin hyvissä ajoin. Olen nämä huomioni tuonut vastaavien johtajien tietoon, ja yhdessä toimialan muiden pääluottamusmiesten kanssa olemme vaatineet tasalaatuisuutta muutosprosessien läpiviemiseen. Kaupungin ohjeet ovat hyvät, mutta kaikki esihenkilöt eivät aina osaa niitä noudattaa.

 

Pian alkaa myös Jyty Metropolin luottamusmiesvaalit. Meillä on luottamusmiespaikkoja täytettävänä kussakin palvelukokonaisuudessa ja yhteisissä palveluissa. Jos haluat olla vaikuttamassa kuinka juuri Sinun työpaikallasi asioita edistetään, nyt on erinomainen tilaisuus. Ota minuun yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, mistä on kysymys.

 Erinomaista syksyn jatkoa itse kullekin!

 Terveisin Antti, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

23.8.2024

Hei Kuvan jytyläinen!

Kesä alkaa kääntyä lopuilleen, vaikka vielä tuntuu lämpöä riittävän. Toivottavasti kesä on sujunut mukavissa merkeissä ja energiavarastot ovat täynnä 😊

Olin mukana toimialan talousarvion laatimistilaisuuksissa Vuotalossa viime viikolla. Valtion toimet työllistettävien suhteen herättivät eniten huolta. Monissa toiminnoissa heidän panoksensa on ollut tärkeä, ja nyt asiaa joudutaan miettimään uudelleen. Helsingin kaupungilta on tulossa tilapäisapua pahimpaan, mutta pitkäaikaiseen toiminnan suunnitteluun se ei riitä. Tulen omalta osaltani tukemaan pitkäjänteistä henkilöstösuunnittelua.

Mukavampi uutinen oli, että Kaupunkiympäristön toimiala nostaa Kuvan tilavuokria vähemmän kuin mihin budjetissa viime vuonna varauduttiin. Se tarkoittaa, että kertapalkkioiden lisäosaan on jäämässä rahaa. Kertapalkkioihin on varattu 1,5 % palkkasummasta, joka meidän toimialallamme tarkoittaa noin 1,5 miljoonaa euroa. Lisäosa on maksimissaan 1 % palkkasummasta, eli meidän tapauksessamme noin miljoona euroa. Viime talvena lisäosa jaettiin esitykseni mukaisesti sangen suurelle joukolle, tulen esittämään samaa jatkossakin.

Olen mukana henkilöstön edustajana kulttuurikeskusten visiotyössä. Kulttuurikeskukset Vuotalo, Stoa, Malmitalo ja Kanneltalo ovat menossa remonttiin lähivuosina, ja pyrkimys on pitää huolta siitä, että ne toimivat mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti alueittensa hyväksi jatkossakin. Henkilöstöä ja asiakkaita on osallistettu laajasti visiotyöhön mukaan. Asiakkaat ovat antaneet aktiivisesti omia näkemyksiään, ja henkilöstö on kiinnostunut uusista tavoista tehdä työtään. Valitettavasti johtosäännöt ja budjettikäytännöt eivät tue yhteistyötä, vaan ajavat toimintaa vanhaan suuntaan, jossa jokainen hallintokunta vastaa vain omista asioistaan. Olen tuonut tämän asian esiin useissa tilaisuuksissa, ja tämä tunnistetaan laajasti. Sääntöjen muuttamiseen tarvitaan toimialajohtajan ja poliitikkojen, ensisijaisesti apulaispormestari Arhinmäen tukea. Tämän asian edistäminen on ensi talvena minulle tärkeää. Hyvät duunit ovat askel kohti parempia liksoja.

Minulla on suunnitteilla kulttuuritaloihin suuntautuva kierros, jossa Jytyn aluetoiminnan asiantuntija Liban Sheikhin ja luottamusmiesten kanssa olemme tavattavissa kahvikeskustelun merkeissä. Ensimmäisenä on vuorossa Vuotalo, jonka aulassa olemme ti 27.8. klo 10 alkaen parin tunnin ajan. Myöhemmin syksyllä käymme Stoassa, Malmitalossa, Kanneltalossa ja Maunulatalossa. Fredissä menemme johonkin talon kahvioista samoissa merkeissä. Nuorisopalveluiden syysseminaari järjestetään ti 10.9. Jätkäsaaren Clarion hotellissa, sen jälkeen järjestämme jatkot jossakin lähistön baarissa.

Jytyssä edessä olevana syksynä valitaan uudet edustajat liittovaltuustoon. Jyty Metropoli on pyrkinyt siihen, että jokaisesta ammattiosastosta olisi yksi edustaja liittovaltuustossa. Minä olen ollut varasijalla liittovaltuustoon kahden kauden ajan Kuvan edustajana. Viime syksynä tehdyn fuusion jälkeen Kasvatuksen ja koulutuksen eli Kaskon ja Kuvan jytyläiset ovat muodostaneet KASKU-ammattiosaston. KASKUn ehdokkaana on Kaskon pääluottamusmies Kirsi Jaakkola, joka on ollut liittovaltuuston varsinainen jäsen nyt päättyvällä nelivuotiskaudella. Toivon, että mahdollisimman moni kuvalainen jäsen äänestää Kirsiä, sillä hän on minun valintani liittovaltuutetuksi tulevallakin kaudella. Eiköhän äänestetä Kirsi liittovaltuustoon!

Jytyssä on edessä myös luottamusmiesvaalit. Meillä on mahdollisuus nimetä luottamusmies kuhinkin palvelukokonaisuuteen, eli kirjastoon, nuorisoon, liikuntaan, kulttuuriin ja toimialan yhteisiin palveluihin, entiseen hallinto- ja tukipalveluun. Lisäksi luottamusmiehelle pyritään saamaan varaedustaja. Itse olen asetumassa ehdolle pääluottamusmiesvaalissa, mutta tarvitsen tukea palvelukokonaisuuksien luottamusmiehiltä. Jotta Jyty voisi toimia tehokkaana edunvalvojana, luottamusmiehiä tarvitaan. Jos sinua kiinnostaa työntekijöiden asema työpaikoilla, olet juuri oikea henkilö niitä edistämään. Ota minuun yhteyttä, niin keskustellaan mahdollisesta ehdokkuudestasi.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

Ole yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos jokin työasioissa askarruttaa. Selvitetään asia yhdessä

20.6.2024

Hei Kuvan jytyläinen!

Kolea ja pitkä talvi alkaa viimeinkin väistyä. Ensimmäiset helteet on koettu, toivottavasti edessä on heleä kesä.

Vuoden 2023 kertapalkkioiden lisäosa on jo maksettu. Sehän tuli siitä, että viime vuonna toimialan taloudellinen tulos ylitti tavoitteet, ja rahaa jäi ensimmäistä kertaa jaettavaksi. Kun kuulin tästä alkuvuonna, ehdotin heti, että lisäosa jaettaisiin mahdollisimman laajalti. Viime vuosia ovat sävyttäneet synkät uutiset, nyt työnantajalla oli mahdollisuus palkita meitä. Ilokseni sain todeta, että työnantaja huomasi tilaisuutensa tulleen, ja lisäosa jaettiin hyvin laajasti. Takavuosien tulospalkkion malliin samana summana kaikille sitä ei saanut jakaa, mutta hyvä näinkin.

Kertapalkkioihin on tänä vuonna varattu enemmän rahaa kuin ennen, joten sen jakamisen periaatteet ovat entistäkin tärkeämmät. Niitä tulisi jakaa tasaisesti pitkin vuotta aina kun aihetta ilmenee, mutta tässä on ilmeisesti parantamisen varaa. Kysyn kertapalkkioiden jakamisesta aina tilaisuuden tullen, mutta tyypillistä on, että työnantaja lykkää niistä kertomista aina eteenpäin. Tilinpäätöksessä ne viimeistään näkyvät, mutta silloin on tietysti myöhäistä vaikuttaa. Jatkan kuitenkin työtäni, jotta palkitseminen saataisiin läpinäkyväksi ja oikeudenmukaiseksi, jolloin se myös ohjaa työntekoa oikeaan suuntaan.

Palkat nousevat 1.6. kaikilla 2,27 %. Tämän lisäksi jaossa on järjestelyerä, jolla pyritään oikomaan toisiinsa nähden väärässä suhteessa olevia palkkoja. Tänäkin vuonna neuvottelut kaupungin tasolla katkesivat, kun työnantajan mielestä varat piti suunnata henkilökohtaisten lisien kautta maksettaviksi, ammattijärjestöjen mielestä tehtäväkohtaiset palkat olivat oleellisempia. Käytännössä työnantaja halusi suunnata palkankorotukset jo valmiiksi melko hyvin palkattuihin asiantuntijatehtäviin, joissa henkilökohtainen osaaminen ja menestyminen on helpommin osoitettavissa. Järjestöjen mielestä pienipalkkaiset laajat työntekijäryhmät kärsivät pienten palkkojen aiheuttamista toimeentulo-ongelmista, jotka aiheuttavat puutteita niin veto- kuin pitovoimaankin. Kaupungin töihin ei haluta tulla, jos palkalla ei tule toimeen, ja moni osaaja suuntaa muihin töihin samasta syystä. Kuvassakaan ei siis neuvoteltu, mutta sentään keskusteltiin. Työnantaja päätti suunnata enimmät varat esihenkilöiden ja asiantuntijoiden palkankorotuksiin. Olin esittänyt niiden suuntaamista ammattitehtävien ja vaativien ammattitehtävien alarajojen nostoon, ja jonkin verran rahaa niihin osoitettiinkin. Näkökulmani ymmärrettiin, toivottavasti se tuottaa parempaa tulosta seuraavilla kierroksilla.

Yleiskorotus on kutakuinkin samaa luokkaa kuin vallitseva inflaatio. Parina edellisenä vuotena inflaatio oli monta kertaa korkeampi kuin palkankorotusprosenttimme, joten ostovoimamme laski. Nyt tämä kehitys on pysähtynyt, toivottavasti kunta-alan palkkaohjelma tuottaa jossain vaiheessa jopa paranevaa ostovoimaa.

Työmarkkinatilanne on mitä kirein. SAK:laisten liittojen pitkät lakot keväällä eivät tuottaneet mitään tulosta, ja pettymystä puretaan muihin liittoihin. Onko ay-liikkeen mahdollista murtaa työnantajien tahto, kun vain mahdollisimman sitkeästi lakkoillaan? En jaksa uskoa siihen. Teollisuus pystyy siirtämään toimintonsa maasta toiseen, palvelualoilla pitkät lakot syövät toimien hyväksyttävyyttä. 1970-luku on ohi, on keksittävä muita keinoja edistää työntekijöiden etuja.

Perinteinen Kilometrikisa on taas käynnissä. Siinä joukkueet keräävät pyöräilykilometrejä, nyt touko-syyskuun ajan. Kuvalla on oma joukkueensa, käy liittymässä siihen, jos vain pyöräily maistuu.

Ja muista, että kaikki työelämässä askarruttava on kysymisen arvoista.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

antti.pajala@hel.fi

P. 050 402 5809

www.jytyliitto.fi, www.jytymetropoli.fi

Liitto ja yhdistys ovat Facebookissa ja Instagramissa, liitto myös X:ssä

Sillä sinun työsi on tärkeä!

 

17.5.2024

Hei Kuvan jytyläinen!

 

Kolea ja pitkä talvi alkaa viimeinkin väistyä. Ensimmäiset helteet on koettu, toivottavasti edessä on heleä kesä.

Vuoden 2023 kertapalkkioiden lisäosa on jo maksettu. Sehän tuli siitä, että viime vuonna toimialan taloudellinen tulos ylitti tavoitteet, ja rahaa jäi ensimmäistä kertaa jaettavaksi. Kun kuulin tästä alkuvuonna, ehdotin heti, että lisäosa jaettaisiin mahdollisimman laajalti. Viime vuosia ovat sävyttäneet synkät uutiset, nyt työnantajalla oli mahdollisuus palkita meitä. Ilokseni sain todeta, että työnantaja huomasi tilaisuutensa tulleen, ja lisäosa jaettiin hyvin laajasti. Takavuosien tulospalkkion malliin samana summana kaikille sitä ei saanut jakaa, mutta hyvä näinkin.

Kertapalkkioihin on tänä vuonna varattu enemmän rahaa kuin ennen, joten sen jakamisen periaatteet ovat entistäkin tärkeämmät. Niitä tulisi jakaa tasaisesti pitkin vuotta aina kun aihetta ilmenee, mutta tässä on ilmeisesti parantamisen varaa. Kysyn kertapalkkioiden jakamisesta aina tilaisuuden tullen, mutta tyypillistä on, että työnantaja lykkää niistä kertomista aina eteenpäin. Tilinpäätöksessä ne viimeistään näkyvät, mutta silloin on tietysti myöhäistä vaikuttaa. Jatkan kuitenkin työtäni, jotta palkitseminen saataisiin läpinäkyväksi ja oikeudenmukaiseksi, jolloin se myös ohjaa työntekoa oikeaan suuntaan.

Palkat nousevat 1.6. kaikilla 2,27 %. Tämän lisäksi jaossa on järjestelyerä, jolla pyritään oikomaan toisiinsa nähden väärässä suhteessa olevia palkkoja. Tänäkin vuonna neuvottelut kaupungin tasolla katkesivat, kun työnantajan mielestä varat piti suunnata henkilökohtaisten lisien kautta maksettaviksi, ammattijärjestöjen mielestä tehtäväkohtaiset palkat olivat oleellisempia. Käytännössä työnantaja halusi suunnata palkankorotukset jo valmiiksi melko hyvin palkattuihin asiantuntijatehtäviin, joissa henkilökohtainen osaaminen ja menestyminen on helpommin osoitettavissa. Järjestöjen mielestä pienipalkkaiset laajat työntekijäryhmät kärsivät pienten palkkojen aiheuttamista toimeentulo-ongelmista, jotka aiheuttavat puutteita niin veto- kuin pitovoimaankin. Kaupungin töihin ei haluta tulla, jos palkalla ei tule toimeen, ja moni osaaja suuntaa muihin töihin samasta syystä. Kuvassakaan ei siis neuvoteltu, mutta sentään keskusteltiin. Työnantaja päätti suunnata enimmät varat esihenkilöiden ja asiantuntijoiden palkankorotuksiin. Olin esittänyt niiden suuntaamista ammattitehtävien ja vaativien ammattitehtävien alarajojen nostoon, ja jonkin verran rahaa niihin osoitettiinkin. Näkökulmani ymmärrettiin, toivottavasti se tuottaa parempaa tulosta seuraavilla kierroksilla.

Yleiskorotus on kutakuinkin samaa luokkaa kuin vallitseva inflaatio. Parina edellisenä vuotena inflaatio oli monta kertaa korkeampi kuin palkankorotusprosenttimme, joten ostovoimamme laski. Nyt tämä kehitys on pysähtynyt, toivottavasti kunta-alan palkkaohjelma tuottaa jossain vaiheessa jopa paranevaa ostovoimaa.

Työmarkkinatilanne on mitä kirein. SAK:laisten liittojen pitkät lakot keväällä eivät tuottaneet mitään tulosta, ja pettymystä puretaan muihin liittoihin. Onko ay-liikkeen mahdollista murtaa työnantajien tahto, kun vain mahdollisimman sitkeästi lakkoillaan? En jaksa uskoa siihen. Teollisuus pystyy siirtämään toimintonsa maasta toiseen, palvelualoilla pitkät lakot syövät toimien hyväksyttävyyttä. 1970-luku on ohi, on keksittävä muita keinoja edistää työntekijöiden etuja.

Perinteinen Kilometrikisa on taas käynnissä. Siinä joukkueet keräävät pyöräilykilometrejä, nyt touko-syyskuun ajan. Kuvalla on oma joukkueensa, käy liittymässä siihen, jos vain pyöräily maistuu.

Ja muista, että kaikki työelämässä askarruttava on kysymisen arvoista.

Terveisin Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

Sillä sinun työsi on tärkeä!

 

26.3.2024

Hei Kuvan jytyläinen,

raskas talvi alkaa kääntyä kohti kevättä. Työmarkkinoiden umpisolmu tuntuu menevän vain tiukemmaksi, eikä tietä eteenpäin löydy. Kiistaa on monenlaisista asioista. Julkisen puolen työntekijöille erityisen raskas on hallituksen ajama kielto valtakunnansovittelijalle esittää vientialoja suurempia palkankorotuksia meille, teollisuudessa hirvittää liittojen ja luottamusmiesten heikentyvä asema sopijaosapuolina. Ymmärrän vientiteollisuuden merkityksen kansantaloudelle, mutta jos se johtaa ongelmiin, on oltava mahdollista laatia palkkaohjelma kohtuuttomuuksien korjaamiseen, kuten viime vuonna kävi.

Kysyin teiltä käsityksiänne Jytyn ja lakkojen suhteesta. Sain mukavasti vastauksia, kiitos niistä 😊. Suhde lakkoihin oli mattinykäsmäinen fifty-sixty. Osa kannatti tiukempaa linjaa, osa oli tyytyväinen siitä, että Jyty ei ole lakkoillut. Neuvotteluihin tarvitaan kuitenkin kaksi osapuolta, ja hallituksen nuiva linja liittojen suuntaan sai monet kannattamaan tiukempaa linjaa. Moni mainitsi, että Jytyn näkemys ei ole tullut tarpeeksi vahvasti esille, ja liiton tiedottamiseen haluttiin selkeyttä. Olen nämä terveiset saattanut niin yhdistyksen kuin liiton johdonkin tietoon. Mediaa kiinnostaa kärkevät kannanotot ja konfliktit, sovittelevuus ja ratkaisuhakuisuus eivät pääse esille.

Kaupungilla on ollut jo useamman vuoden palkkakehitysohjelma, jolla on pyritty parantamaan kriittisten alojen palkkoja. Veto- ja pitovoiman puute on johtanut suoranaiseen työvoimapulaan varsinkin terveydenhoidossa ja varhaiskasvatuksessa. Kuvassa nuoriso-ohjaajat ovat olleet tässä suhteessa parhaiten esillä, ja heille tuli nyt reilun 70 €:n korotukset kuukausipalkkoihin. Olen pyytänyt selvitystä, ovatko nuorisopuolen palkankorotukset olleet avuksi, kun kilpailemme osaavista työntekijöistä naapurikaupunkien kanssa.

Kesäkuussa on tulossa reilun kahden prosentin palkankorotukset kaikille, mutta jaossa on myös järjestelyerien nimellä kulkeva palkankorotuserä. Niillä pyritään korjaamaan pahimmat epäkohdat, jotta palkat saataisiin paremmin vastaamaan tehtävän vaativuutta. Kaupunkitason neuvotteluissa etsittiin yhteistä näkemystä siihen, kuinka varat jaettaisiin henkilökohtaisiin lisiin ja tehtäväkohtaisiin palkkoihin suunnattavien varojen kesken. Minä ja muutkin liittojen edustajat ovat olleet tehtäväkohtaisten palkkojen korottamisen puolella, mutta työnantaja päätti suunnata isoimman osan henkilökohtaisten lisien kautta jaettavaksi. Tämä tarkoittaa, että Kuvassakaan ei järjestelyerien jakamisesta neuvotella vaan ainoastaan keskustellaan. Näin kävi myös viime vuonna. Kun luin pöytäkirjan viimekeväisten järjestelyerien jakamisesta, totesin omien näkökantojeni tulleen hyvin huomioon otetuiksi. Uskon, että minulla on nytkin vaikutusvaltaa, kunhan osaan näkemykseni perustella. Muutama asia minulla jo onkin esille nostettaviksi.

Viime vuonna toimiala saavutti hyvän taloudellisen tuloksen, ja kertapalkkion lisäosa eli 1,5 % palkkasummasta saatiin maksettavaksi. Se tarkoittaa noin 1,2 miljoonaa euroa. Olen ehdottanut työnantajalle, että se jaettaisiin mahdollisimman laajoille työntekijäryhmille. Viime vuosina olemme saaneet runsaasti ikäviä uutisia, nyt olisi mahdollisuus kiittää työntekijöitä ja valaa uskoa parempaan. Ilokseni olen kuullut, että työnantaja on ottanut ehdotukseni vakavasti. Takavuosien tulospalkkion tavoin tasasummana kaikille sitä ei voi jakaa, mutta hyvä näinkin. Jatkossa tuo sama summa on jaossa joka vuosi, lisäosa pienenee vastaavasti. Esihenkilöillä on siis enemmän työkaluja käytettäviksi ja meillä duunareilla aihetta suhtautua työn kehittämiseen positiivisesti ja aktiivisesti.

Jos et ole vielä lukenut yhdistyksen ajankohtaisviestiä, löydät siihen linkin alta:

Jäsentiedote 2/2024 | Jyty Metropoli ry

Mukavaa pääsiäistä ja kevään jatkoa!

Antti Pajala, Kuvan jytyläinen pääluottamusmiesKUVA Pääluottamusmies

Hei Kuvan jytyläinen!

Torstaina 1.2. klo 12–14 järjestetään Senaatintorilla ammattiliittojen yhteinen mielenilmaus hallituksen suunnittelemia työelämän huononnuksia vastaan. Muutama käytännön asia pähkinänkuoressa:

Mielenilmaukseen osallistuminen on demokraattinen oikeus. Se ei kuitenkaan suuntaudu työnantajaa vastaan. Siksi on hyvä keskustella työpaikalla mielenilmaukseen osallistumisesta. On hyvä sopia yhdessä, ketkä osallistuvat mielenilmaukseen ja ketkä jäävät työpaikalle. Esihenkilöt sopeuttavat palvelut sen mukaan, paljonko porukkaa on paikalla. Mielenilmauksella on laaja tuki kansalaisten keskuudessa, uskon niin sisäisiltä kuin ulkoisiltakin asiakkailta löytyvän ymmärrystä, vaikka kaikki ei suju ihan yhtä hyvin kuin tavallisesti.

Mielenilmaukseen osallistutaan omalla ajalla. Jos voit ottaa loma- tai muun vapaapäivän torstaiksi niin hyvä, muuten leimaa itsesi ulos poistuessasi työpaikalta. Jos palaat työpaikalle mielenilmauksen jälkeen, leimaa itsesi sisään. Julkinen liikenne toimii torstaina normaalisti, lakko alkaa vasta seuraavana päivänä.

Hallitus ajaa uudistuksiaan poikkeuksellisen kovakorvaisesti eteenpäin välittämättä kritiikistä. Onpa ay-liikettä pidetty jopa demokratian vastaisena, kun kehdataan vastustaa hallituksen toimia. Tällaisesta kielenkäytöstä tulee ikävästi mieleen aivan toisenlaiset yhteiskunnat kuin avoimet pohjoismaiset järjestelmät. Ay-liike suhtautuu talouden kestävyyteen yhtä vakavasti kuin muutkin yhteiskunnalliset toimijat, mutta ei voi alistua sanelupolitiikan edessä.

Toivon, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle Senaatintorille puolustamaan niin demokratiaa kuin työntekijöiden oikeutta hyvään työelämään.

30.1.2024 Antti Pajala


Kulttuurikeskusten visio siitä, mitä kulttuurikeskuksissa tehdään remonttien jälkeen, on iso juttu. Tähän liittyy kaupunkimuutosalueet ja integraation edistäminen kaikissa ikäryhmissä. Laajasti ajatellut nuoret ikäluokat ovat epäilemättä strategisesti tärkeimmät, mutta varttuneempia unohtamatta. Eri-ikäisten ihmisten vuorovaikutus on tärkeää kaikkien hyvinvoinnille. Monikulttuurisuus on myös tosiasia, ja sen haltuun ottamisessa KUVAn palveluilla on suuri merkitys. Työvis ja Arbis KASKOn puolelta ovat myös mukana hankkeessa. Kiinnitän niihin erityistä huomiota, koska ne kuvalaiselle ovat vieraampia palveluita.

Yksi avainkokemuksiani on keväältä 2017, jolloin Maunulatalon Metsäpurosaliin oli kokoontunut vielä muodosteilla olevan KUVA-toimialan työntekijöitä miettimään tulevan toimialan luonnetta. Ihmiset ei juuri tunteneet toisiaan, mutta ryhmissä löytyi helposti ideoita siihen, kuinka voimme palvella kuntalaisia paremmin yhdessä. Todellisuus ei ole vastannut ihan sitä mitä toivottiin, kahlitseva byrokratia on edelleen voimissaan. Toivon, että nyt käynnistyvä visiotyö tuo ajatukset yhteistyöstä lähemmäksi todellisuutta.

Työviksen ja Arbiksen asemasta kaupungin toimialojen kentässä käytiin vääntöä vuosina 2016-17, ja ne laitettiin KASKOon. KUVAssa ratkaisuun ei oltu tyytyväisiä, ne nähtiin lähempänä vapaata sivistystyötä kuin tiukemmin ohjattua koulutuskenttää. Nyt näitä toimintoja on mahdollisuus tuoda lähemmäs toisiaan.

Muutos on sekä uhka että mahdollisuus. Kun työntekijät otetaan mukaan muutostyöhön, uhat hälvenevät ja antavat tilaa nähdä mahdollisuudet. Kun on tilaisuus tehdä oma työ paremmin, työhön tulee lisää mielekkyyttä. Epäilen, että tähän liittyvät ongelmat ovat suuressa roolissa, kun puhutaan työssä jaksamisesta ja työuupumuksesta. Uudenlaiset, laajemmat ja monipuolisemmat työnkuvat tuottavat hyvää niin asiakkaille kuin työntekijöillekin.

 18.1.2024 Antti Pajala

Hei Kuvan jytyläinen!

 

Kesä ja lomat ovat vihdoinkin täällä. Helteet ja vilpoisemmat säät vaihtelevat mukavasti, ei ehdi väsyä yhteen säätyyppiin.

Toimialan henkilöstötoimikunnan kokouksessa oli Kuvan turvallisuuspäällikkö Petri Välkki puhumassa turvallisuusasioista. Ne ovat ikävän ajankohtaisia, kun Kaskon eli Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan palvelimelle oli murtauduttu vapun alla, ja erilaista tietoa oli joutunut rikollisten haltuun. Päivittämätön palvelin oli syynä siihen, että murtautuminen onnistui, mutta toisaalta palvelimella oli sellaista tietoa, joka ei sinne kuulunut. Välkki puhui turvallisuuskulttuurin puutteista, jotka kasaantuessaan johtavat isoihin vahinkoihin. Turvallisuuskulttuuri kuuluu meille kaikille, sitä ei voi ulkoistaa jolle kulle muulle.

Digiturvallisuuden takaamiseksi on laadittu DigiABC, joka pitäisi jokaisen käydä läpi. Täytyy tunnustaa, että itselläkin se on edessä. Se on kuulemani mukaan aika vaikeaselkoinen ja sisältää paljon sellaista, joka ei monia kosketa. Olen ehdottanut, että kukin palvelu tai palvelukokonaisuus kävisi läpi omat digiuhkansa ja laatisi sen pohjalta oman DigiABC:nsä. Se auttaisi kiinnittämään huomiota juuri niihin uhkiin, jotka ovat itse kunkin työssä olennaisia. Sillä tavalla saamme oikeasti turvallisuuskulttuuria kehitettyä.

Henkilöstötoimikunnassa käytiin läpi jaossa olleet järjestelyerät. Ne menivät nyt isolta osalta asiantuntijoille ja esihenkilöille. Olen ehdottanut, että matalapalkkaisiin tehtäviin luotaisiin toimialan laajuisia ryhmiä, joiden palkat perustuisivat tehtävän vaativuuteen. Vaativuuden kriteereinä voisivat olla esimerkiksi tehtävän vaikutusten laajuus ja itsenäinen harkintavalta. Nyt palkkarakenne alkaa jo olla sen verran selkeä, että tähän olisi mahdollisuuksia. Tavoite on pantu merkille, ja toivottavasti pääsemme jatkamaan sitä työtä.

Hyvää juhannusta ja mukavaa kesää kaikille!

Antti, Kuvan jytyläinen pääluottamusmies

P. 050 402 5809

Sillä sinun työsi on tärkeä!