KUVA Pääluottamusmies

Hei Kuvan jytyläinen!

Torstaina 1.2. klo 12–14 järjestetään Senaatintorilla ammattiliittojen yhteinen mielenilmaus hallituksen suunnittelemia työelämän huononnuksia vastaan. Muutama käytännön asia pähkinänkuoressa:

Mielenilmaukseen osallistuminen on demokraattinen oikeus. Se ei kuitenkaan suuntaudu työnantajaa vastaan. Siksi on hyvä keskustella työpaikalla mielenilmaukseen osallistumisesta. On hyvä sopia yhdessä, ketkä osallistuvat mielenilmaukseen ja ketkä jäävät työpaikalle. Esihenkilöt sopeuttavat palvelut sen mukaan, paljonko porukkaa on paikalla. Mielenilmauksella on laaja tuki kansalaisten keskuudessa, uskon niin sisäisiltä kuin ulkoisiltakin asiakkailta löytyvän ymmärrystä, vaikka kaikki ei suju ihan yhtä hyvin kuin tavallisesti.

Mielenilmaukseen osallistutaan omalla ajalla. Jos voit ottaa loma- tai muun vapaapäivän torstaiksi niin hyvä, muuten leimaa itsesi ulos poistuessasi työpaikalta. Jos palaat työpaikalle mielenilmauksen jälkeen, leimaa itsesi sisään. Julkinen liikenne toimii torstaina normaalisti, lakko alkaa vasta seuraavana päivänä.

Hallitus ajaa uudistuksiaan poikkeuksellisen kovakorvaisesti eteenpäin välittämättä kritiikistä. Onpa ay-liikettä pidetty jopa demokratian vastaisena, kun kehdataan vastustaa hallituksen toimia. Tällaisesta kielenkäytöstä tulee ikävästi mieleen aivan toisenlaiset yhteiskunnat kuin avoimet pohjoismaiset järjestelmät. Ay-liike suhtautuu talouden kestävyyteen yhtä vakavasti kuin muutkin yhteiskunnalliset toimijat, mutta ei voi alistua sanelupolitiikan edessä.

Toivon, että mahdollisimman moni pääsisi paikalle Senaatintorille puolustamaan niin demokratiaa kuin työntekijöiden oikeutta hyvään työelämään.

30.1.2024 Antti Pajala


Kulttuurikeskusten visio siitä, mitä kulttuurikeskuksissa tehdään remonttien jälkeen, on iso juttu. Tähän liittyy kaupunkimuutosalueet ja integraation edistäminen kaikissa ikäryhmissä. Laajasti ajatellut nuoret ikäluokat ovat epäilemättä strategisesti tärkeimmät, mutta varttuneempia unohtamatta. Eri-ikäisten ihmisten vuorovaikutus on tärkeää kaikkien hyvinvoinnille. Monikulttuurisuus on myös tosiasia, ja sen haltuun ottamisessa KUVAn palveluilla on suuri merkitys. Työvis ja Arbis KASKOn puolelta ovat myös mukana hankkeessa. Kiinnitän niihin erityistä huomiota, koska ne kuvalaiselle ovat vieraampia palveluita.

Yksi avainkokemuksiani on keväältä 2017, jolloin Maunulatalon Metsäpurosaliin oli kokoontunut vielä muodosteilla olevan KUVA-toimialan työntekijöitä miettimään tulevan toimialan luonnetta. Ihmiset ei juuri tunteneet toisiaan, mutta ryhmissä löytyi helposti ideoita siihen, kuinka voimme palvella kuntalaisia paremmin yhdessä. Todellisuus ei ole vastannut ihan sitä mitä toivottiin, kahlitseva byrokratia on edelleen voimissaan. Toivon, että nyt käynnistyvä visiotyö tuo ajatukset yhteistyöstä lähemmäksi todellisuutta.

Työviksen ja Arbiksen asemasta kaupungin toimialojen kentässä käytiin vääntöä vuosina 2016-17, ja ne laitettiin KASKOon. KUVAssa ratkaisuun ei oltu tyytyväisiä, ne nähtiin lähempänä vapaata sivistystyötä kuin tiukemmin ohjattua koulutuskenttää. Nyt näitä toimintoja on mahdollisuus tuoda lähemmäs toisiaan.

Muutos on sekä uhka että mahdollisuus. Kun työntekijät otetaan mukaan muutostyöhön, uhat hälvenevät ja antavat tilaa nähdä mahdollisuudet. Kun on tilaisuus tehdä oma työ paremmin, työhön tulee lisää mielekkyyttä. Epäilen, että tähän liittyvät ongelmat ovat suuressa roolissa, kun puhutaan työssä jaksamisesta ja työuupumuksesta. Uudenlaiset, laajemmat ja monipuolisemmat työnkuvat tuottavat hyvää niin asiakkaille kuin työntekijöillekin.

 18.1.2024 Antti Pajala