Ajankohtaista

Hyvät Vantaan ammattiosaston jäsenet,

hyvinvointialueen ensimmäinen vuosi alkaa pikkuhiljaa olla takana. Sitä on nimitetty historian suurimmaksi julkishallinnon uudistukseksi. Ja suurelta se on monella tavalla tuntunut.

Työntäyteinen vuosi on tosiaan ollut. Paljon on tehty ja paljon on vielä keskeneräistä. On selvää, että näin suurta muutosta ei rakenneta hetkessä ja tuskin se koskaan kokonaan valmiiksi tulee. Kehittämistyö jatkuu ja sen kuuluu jatkua. Paikalleen ei voi pysähtyä.

Suuret säästötavoitteet huolestuttavat varmaan monia meistä. Tässä vaiheessa Vakessa on luvattu ettei lomautuksiin ja irtisanomisiin mennä taloudellisista syistä. Mutta toimintojen tehostamista ja mahdollisia uudelleen organisoitumisia on todennäköisesti edelleen luvassa. Aika näyttää, kuinka paljon toimenpiteet näkyvät itse kunkin jokapäiväisessä arjessa.

Meidän ammattiosastossa on myös iso joukko kaupungilla työskenteleviä jäseniä. Sosiaali- ja terveystoimen sekä Pelastuslaitoksen siirtyminen hyvinvointialueelle on varmasti näkynyt myös kaupungissa ja sen toiminnassa.  Uusi kaupunginjohtaja tuo myös mukanaan uusia näkemyksiä ja tuulia.

Myös Vantti ja siellä työskentelevät jäsenet joutuvat jatkuvasti uudistumaan pysyäkseen palveluntuottajana kilpailukykyisenä.

Kaikkien näiden muutosten keskellä on syytä hetkeksi rauhoittua joulun viettoon ja kerätä voimia tulevaan vuoteen.  

Toivotan kaikille ammattiosastomme jäsenille rauhaisaa joulua ja valoisaa uutta vuotta 2024!

    Katso taaksesi ja kiitä.
Katso eteenpäin ja luota.
Katso ylöspäin ja usko.
Katso ympärillesi ja rakasta.
Hyvää Uutta Vuotta!Arja Karppinen

puheenjohtaja, Vantaan ammattiosasto

pääluottamusmies, Vantaa-Keravan hyvinvointialue

Tervehdys hyvät jyty metropoli ry:n /Vantaan ammattiosaston jäsenet.

Kesälomat alkavat olla valtaosalla ohi ja työt ovat monella jo alkaneet.

Kiireisestä ja neuvotteluhektisestä keväästä ja kesästä on päästy yli ja järjestelyvara/kehittämisrahoista ja niiden jakamisesta on sovittu työnantajan kanssa. Työnantaja on luvannut muutokset palkkoihin elokuun loppuun mennessä, joten asioiden pitäisi olla kunnossa silläkin saralla. (Vantaan kaupungin työntekijät).

Edunvalvontarintamalla on tasaista ja joskus jopa rauhallista johtuen osittain siitä, että osa henkilöstöstä siirtyi vuoden alussa hyvinvointialueen alle (Vake-sote), joten kaupungin organisaatio pieneni jonkin verran. Näin varmasti on asia myös hyvinvointialueella. Koskaan emme pääse siihen tilanteeseen, että edunvalvontaa ei tarvittaisi, aina meillä on jotain neuvoteltavaa ja selvitettävää että työehdot ja työolot pysyvät hyvinä ja sopimuksen mukaisina.

Vantaan kaupungilla järjestetään työsuojelun täydennysvaalit syksyn aikana, joten käy lukemassa virkusta lisätiedot, ja jos saat asiasta poltetta niin ei muuta kuin ehdolle vaaleissa, työsuojelu on tärkeä asia työpaikoilla.

Edunvalvonta on tärkeä asia, johon kuulutte juuri te hyvät jäsenet, valitettavasti nykypäivän trendi jäsenyydessä on laskeva, jo pelkästään suurten ikäluokkien eläköitymisen vuoksi. Tähän tarvitsemme juuri sinua arvokas jäsen, että tulevaisuudessa turvaamme järjestäytymisen, sekä jatkuvuuden edunvalvonnassa, jos sinulla on työkaveri, joka on liittoon kuulumaton, niin yritä saada hänet liittymään jäseneksi, jäsenhankijana on mahdollisuus saada esim. lahjakortti, jonka arvo määräytyy uusien jäsenten määrän mukaan. Lisätietoa jäsenhankintakampanjasta liiton sivuilta, www.jytyliitto.fi. Jos haluat järjestää työpaikallasi jytykahvit, johon tulemme mukaan etelä-suomen alueasiantuntijan kanssa, niin ole rohkeasti yhteydessä, meille riittää, kun sinulla on työpaikka, jossa tilaisuus voidaan järjestää ja tuomme materiaalit ja tarjoilut mukanamme, yhdessä olemme enemmän. Ole rohkeasti yhteydessä niin toteutetaan jäsenhankintaa yhdessä.

Tapahtumia on suunnitteilla syksylle ja pikkujoulukaudelle, mutta niistä lisätietoa myöhemmin syksyn aikana.

Vuosikokous aika on taas lokakuussa, vuosikokous järjestetään Tikkurilassa, Tiistaina 24.10.2023 klo. 17.00. Vuosikokouksesta tulee erillinen kutsu, kun paikka varmistuu, joten tarkkaile sähköpostiasi.

Vuosikokouksessa mahdollisuus lähteä mukaan toimintaan ja aina uudet aktiivit ovat tervetulleita, joten pistä harkintaan olisiko juuri sinusta siihen.

Edunvalvonta asioissa ole yhteydessä, Vantaan kaupunki: Jaakko Perttunen Pääluottamusmies, Hyvinvointialueella vake-sote: Arja Karppinen Pääluottamusmies. Tarkemmat yhteystiedot kotisivuilla www.jytymetropoli.fi/Ammattiosastot/Vantaa.

Mukavaa syksyn alkua teille kaikille, ja moikataan kun tavataan.

T: Jaakko Perttunen

Vantaan ammattiosaston puheenjohtaja

Jyty metropoli ry

Hyvät jäsenet,

Alkanut vuosi on ollut suurta muutoksen aikaa, joista ei ilman virheitä ole selvitty.

Hyvinvointialueille siirtyminen liikkeenluovutuksella oli historiallinen tapahtuma.

Muutos on vaikuttanut väistämättä myös kaupungin toimintoihin ja henkilöstöön.

 

Vaikka osa ammattiosaston jäsenistä siirtyikin hyvinvointialueelle, pysyvät kaikki Vantaan

ammattiosaston jäseninä.

Muistutuksena vielä kerran, että jäsenperintävaltakirja tulee toimittaa Sarastialle, jos et ole sitä vielä tehnyt. (Koskee hyvinvointialueelle siirtyneitä.)

Muistakaa myös päivittää uudet sähköpostiosoitteet jässäriin.

 

Entinen Kaupungin pääluottamusmies Arja Karppinen siirtyi hyvinvointialueelle ja jatkaa toistaiseksi siellä pääluottamusmiehenä.

Hyvinvointialueella järjestetään luottamusmiesvaalit alkuvuodesta.

 

Vuoden 2023 alusta kaupungilla aloitti uusi pääluottamusmies, Jaakko Perttunen.

Jos sinua kiinnostaa yhdistystoiminta tai haluat muuten olla vaikuttamassa ammattiosaston asioihin, ole rohkeasti yhteydessä, tarvitsemme aina uusia innokkaita aktiiveja toimintaan.

 

Toivotan kaikille ammattiosaston jäsenille hyvää alkanutta vuotta!

 

 

T: Ammattiosaston puheenjohtaja: Jaakko Perttunen

Hyvät Vantaan ammattiosaston jäsenet!


vuosi on ollut suuriin ja ainutlaatuisiin muutoksiin valmistautumista.

Hyvinvointialueille siirtyminen liikkeenluovutuksella on historiallinen tapahtuma.

Varmasti virheiltä ei kokonaan vältytä kaikesta ponnistelusta huolimatta.

Muutos vaikuttaa väistämättä myös kaupungin toimintoihin ja henkilöstöön.

Vaikka osa ammattiosaston jäsenistä siirtyykin hyvinvointialueelle, pysyvät kaikki Vantaan

ammattiosaston jäseninä.

Muistutuksena vielä kerran, että jäsenperintävaltakirja tulee toimittaa Sarastialle, jos et ole sitä vielä tehnyt.

Muistakaa myös päivittää uudet sähköpostiosoitteet jässäriin.

Minun vakanssi siirtyy hyvinvointialueelle ja jatkan toistaiseksi siellä pääluottamusmiehenä.

Hyvinvointialueella järjestetään luottamusmiesvaalit alkuvuodesta.


Vuoden 2023 alusta kaupungilla aloittaa uusi pääluottamusmies, Jaakko Perttunen.

Onnea uusiin mielenkiintoisiin haasteisiin!


Toivotamme kaikille ammattiosaston jäsenille parempaa uutta vuotta 2023!

 Yhteistyöterveisin:

Pääluottamusmies: Arja Karppinen

Ammattiosaston puheenjohtaja: Jaakko Perttunen


Hyvät Jyty metropolin Vantaan ammattiosaston jäsenet,

Kevät alkaa olla takanapäin ja työtaistelutoimet ovat saatu sopimuksen myötä päätökseen. Sopimus syntyi vihdoin ja saimme työrauhan, nyt on hyvä hetki keskittyä ammattiosaston toimintaan enemmän, vaikka toteutimme sitä koko ajan työtaisteluiden ohessa. Keväällä järjestimme teatteri-illan, johon osallistui mukavasti jäseniämme. Työtaistelun pituudesta johtuen jäsentapahtumia suunnitellaan kovaa vauhtia syyskaudelle, jolloin on tarkoitus saada toimintaamme esille. Kesätauko ja lomat ovat jo ovella, varmasti tämä tauko tekee hyvää rankan kevään jälkeen niin ay-ihmisille kuin perusjäsenille. Kiitän teitä kaikkia lakossa mukana olleita ja lakkovahtitoimintaan osallistuneita panoksestanne yhteisen asian puolesta, ilman teitä ei olisi ammattiliittojen vaikutusvaltaa, olette meille tärkeitä.

Syksyllä meitä odottaa uudet haasteet, kun VAKE-hyvinvointialueen valmistelu edistyy. Syksyllä nähdään, kuinka moneen työtekijään muutos vaikuttaa. Ammattiosastoomme se vaikuttaa yhden työnantajan lisäyksellä, kun VAKE liittyy Vantaan ja Vantin seuraan työnantajapohjaamme.

Vantaan kaupunki valmistelee Vantaan tilapalvelut Vantissa hyvinvointialueen osalta mahdollisia henkilöstömuutoksia. Tämänhetkisten tietojen mukaan kyseessä olisi tulossa liikkeenluovutusperiaatteella siirtoja työntekijäryhmille, jotka työskentelevät nykyisen soten ja tulevan hyvinvointialueen alaisuudessa ateria- ja puhtaanapitopalveluissa sekä aula-, turva- ja logistiikkapalveluissa. Miten Vantin eri toiminnoille käykään hyvinvointialueen alkamisen jälkeen, seuraamme tilannetta tarkasti.

Jäsenhankinta on yksi tärkeä ammattiosaston toiminto. Jos sinulla on ideoita jäsentapahtumiin liittyen tai mahdollisuus järjestää työpaikallasi Jytykahvit, esimerkiksi osana työyhteisökokouksia tai kehittämispäiviä, ole rohkeasti yhteydessä, saat meiltä tarvitsemasi rahallisen ja materiaalisen tuen - yhdessä saamme paljon aikaan.

Ammattiosastollemme on syksyllä tulossa vuosikokous ja uusille ay-aktiiveille on aina tilaa, joten jos vähänkin tunnet poltetta lähteä mukaan toimintaan, niin ole yhteydessä, tavataan ja keskustellaan lähemmin asiasta.

Näin ollen toivotan teille kaikille oikein hyvää kesää, ja nauttikaa lomasta.

 

Ystävällisin terveisin,

Ammattiosaston pj. Jaakko Perttunen

 

 

Terveiset pääluottamusmieheltä:

Kevät on ollut monellakin tapaa ainutlaatuinen. Osallistuimme historialliseen lakkoon. Lakkovahdeille sydämellinen kiitos osallistumisesta! Yhdessä selvisimme siitäkin mallikkaasti. Oli hieno nähdä, että moni oli myös mukana #palkkapäivä mielenilmauksessa. Työtaistelutoimilla oli varmasti oma merkityksensä, että sopimukseen vihdoin pitkän sopimuksettoman tilan jälkeen päästiin.

1.6.22 tulee 2% yleiskorotus, kaikille kuitenkin vähintään 46 euron korotus.                                      Ammattiliitto Jytyn nettisivuilta voit lukea tarkemmin syntyneen sopimuksen sisällöstä ja koko palkkaohjelmasta                   https://www.jytyliitto.fi/fi/tyosuhde/tyoehtosopimukset/kunta/Sivut/default.aspx

Sosoterin ja Pelan palkanlaskennan siirtyminen keväällä Hus Asviaan on aiheuttanut monelle työntekijälle ongelmia palkkasaataviin maksamatta jääneinä palkkoina tai lisinä. Ongelmat luvattiin korjata pikaisesti, mutta totuus on ollut aivan toinen. Palkan pitäisi olla itsestään selvä perusoikeus, jota ei työntekijän kuuluisi joutua peräänkuuluttamaan!

Kaupunki siirtyy syksyllä uuteen palkanmaksu ja hr-järjestelmään. Henkilöstöyksikkö on valmistautunut omien sanojen mukaan siihen hyvin, mutta kuten naapurikaupungeista olemme kuulleet, ei sekään järjestelmä ole ongelmitta sujunut. Tämä muutos ei koske syksyllä sosterin ja pelan työntekijöitä.

Vantaa-Kerava hyvinvointialueen valmistelu jatkuu. Osa Vantaan ammattiosaston jäsenistä siirtyy 1.1.2023 uudelle työnantajalle hyvinvointialueelle. Työt jatkuvat siellä varmasti samanlaisina, organisaatioita varmasti tullaan jonkin verran muuttamaan, jonka seurauksena esimiesmuutoksiin voi varautua.

Paljon on meneillään, mutta nyt on aika vetää henkeä ja jäädä lomalle kukin oman aikataulunsa mukaisesti.

Hyvää ja rentouttavaa lomaa jokaiselle!

Arja Karppinen, pääluottamusmies

20.12.2021

Tervehdys Vantaan ammattiosaston jäsenet.

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja korona edelleen jatkaa aktiivisena. Ammattiosaston vuosikokous on pidetty ja johtokuntaan on tullut pieniä muutoksia, puheenjohtajaksi valittiin Jaakko Perttunen ja varapuheenjohtajaksi Sirpa Apell. Muutama johtokunnan jäsen vaihtui myös. Vuosi on ollut tapahtumarikas ja täynnä muutoksia koronan takia. Valitettavasti on ollut haastavaa toteuttaa jäsenille tapahtumia, kun jotain on saatu valmiiksi, se on jouduttu korona muutoksien takia perumaan. Tulevalle vuodelle on tapahtumia jo suunnitteilla, joten toivomme että ne myös pystymme toteuttamaan.

Edunvalvonnasta hiukan: seuraamme johtokunnassa aktiivisesti, mitä kaupungilla ja tilapalvelut Vantti oy:ssä tapahtuu tulevana vuonna, kun isoja muutoksia on tiedossa. Tes- neuvottelut, Hyvinvointialueen valmistelu ja aloittaminen 1.1.2023 sekä Vantin konsulttiselvitys. Edunvalvonnasta lisää teille kertoo Pääluottamusmies Arja Karppinen.

T: Ammattiosaston puheenjohtaja: Jaakko Perttunen


Niin kuin Jaakko jo tuossa aiemmin kirjoitti, on korona muuttanut monia suunnitelmia ja toimintatapoja. Osa jäänee pysyväksi käytänteeksi. Kaikki eivät ole kuitenkaan voineet työskennellä etänä, joten siltä osin kaikkien työtapoihin korona ei ole aiheuttanut muutoksia.

Ensimmäinen vuosi on takana Vantaan uudistetussa organisaatiossa. Monenlaisia organisaatiouudistuksia on menneen vuoden aikana käyty läpi. Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen palkanlaskennan siirtoneuvottelut Hus Asviaan etenevät, samoin palkanlaskennan uudelleenorganisointi. 

Sopimuskausi päättyy ensi keväänä. Jännityksellä odotamme, mitä ne tuovat tullessaan. Jokainen työntekijä varmasti toivoo mahdollisimman suuria palkankorotuksia. Nähtäväksi jää, mihin ratkaisuun valtakunnan neuvottelupöydissä päästään.

Nyt on kuitenkin aika rauhoittua joulun viettoon.

Toivotan kaikille jäsenille rauhaisaa joulunaikaa ja riemullista tulevaa vuotta!

Arja Karppinen, pääluottamusmies Vantaan ammattiosasto

 

Vantaan ammattiosaston toiminta-alue on koko kaupungin kaikki toimialat sekä Vantaan tilapalvelut Vantti Oy.

Edunvalvonta-asioissa jäsenistöä palvelee pääluottamusmiehen lisäksi viiden eri toimialan luottamusmiehet. Luottamusmiestemme toimialoilla sovelletaan KVTES, TTES, TS ja  AVAINTES  sopimuksia. Ammattiosastomme johtokunta, joka valitaan vuosikokouksessa kokoontuu 9-11 kertaa vuodessa suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia jäsenistölle suunnattuja tilaisuuksia ja tapahtumia, kuten toimiala-illat, virkistysretket ja kulttuuritapahtumat. Ammattiosaston johtokunta käsittelee myös ajankohtaisia asioita työpaikoilta, yhdistyksen ajankohtaisia asioita sekä antaa tukea luottamusmiehille heidän toimintaansa.

Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan ammattiosaston aktiiviseen toimintaa voit olla yhteydessä luottamusmieheesi tai johtokunnan jäseniin.

 

 

Pääluottamusmiehen palsta

 

24.5.2021

Kevät on jo edennyt pitkälle ja odotetut kesälomat ovat tuota pikaa käsillä joillain jo alkaneet.

Elämme jo toista koronakevättä. Osalle se on tuonut suuria muutoksia työelämään etätöineen ja mahdollisine työskentelypaikan vaihtumisine. Vantaa ei ole joutunut lomauttamaan koronan takia työntekijöitä, sillä nopeasti perustetun resurssikeskuksen kautta moni löysi uuden työpisteen. Monelle kokemus oli alun epäröinnin tai vastustuksen jälkeen positiivinen kokemus.   Myös lukuisia muitakin haasteita uudenlainen tilanne on tuonut tullessaan. Työmäärät ovat saattaneet lisääntyä jopa kohtuuttomiksi. Aina ei ole saatu ylityömääräystä, eikä työaika ole mitenkään riittänyt työmäärän tekemiseen. Työstä palautumisen kannalta riittävä vapaa-aika on tärkeä, siksi kaikki eivät edes halua tehdä töitä vapaa-ajallaan, vaikka siitä ylityökorvausta maksettaisiin. Jotta kukaan ei ajautuisi työuupumukseen, on avun hakeminen niin työsuojelusta kuin työterveyshuollosta ensiarvoisen tärkeää. Omasta jaksamisesta on syytä pitää huolta!

Kevään järjestelyvaraneuvottelut ovat KVTES:n ja TS:n osalta käyty. Jyty ei hyväksynyt KVTES:n tulosta, vaikka osalle jäsenistämme se toi korotuksen tehtäväkohtaiseen palkkaan. Tällä neuvottelukierroksella Jytyn esityksen painopiste oli kaikkein pienipalkkaisimmille ryhmille, joiden tehtäväkohtainen palkka on kahdentuhannen euron molemmin puolin. Työnantaja ei kuitenkaan huomioinut näitä ryhmiä yhtä poikkeusta lukuunottamatta (uimahallityöntekijät).

Teknisen sopimuksen neuvottelutuloksessa tuli pieni korotus muun muassa 3,1 ja 5,3 tasolle, muttei esimerkiksi esittämäämme 4,2 taso. Henkilökohtaisten lisien jakamisen perusteet ja niiden saajat ovat esimiesten ja johdon päätettäviä, niihin ei luottamusmiehillä ole mitään sanavaltaa.

 

Rentouttavaa kesälomaa!

 

 

 

Hyvää uutta vuotta 2021!

Vuosi 2020 on ollut monella tavalla poikeuksellinen. Pandemia on tuonut varmaan jokaiselle jonkinlaisen lisähaasteen; jollekin se on lisännyt työtä, toiselle etätyötä ja monelta se on vienyt työn kokonaan. Vantaalla me olemme olleet siinä onnellisessa asemassa, ettei ketään ole tarvinnut lomauttaa tai irtisanoa sen takia. Töitä on jouduttu ehkä järjestämään uusiksi ja uudessa paikassa, mutta ilman työtä tai palkkaa kukaan ei ole jäänyt.

Toivottavasti jossain vaiheessa tilanne normalisoituu. Rokottaminen vie aikansa, eikä hygieniaohjeita tule unohtaa. Virus ei varmaan noillakaan toimenpiteillä kokonaan katoa. On opittava uusi normaali elämä. Yhdessä tästäkin selviämme!

 

Yleiskorotus 2021

Sopimuskauden toinen yleiskorutus tehdään1.4.21. Sen suuruus on 1%. Korotus kohdistuu tehtäväkohtaisen palkan lisäksi myös henkilökohtaiseen lisään.

 

Järjeselyerät 2021

KVTES

Sopimuskauteen kuuluu 0,8% piakallinen järjestelyerä KVTESIn palkkasummasta, joka tulee jakoon 1,4,2021. Järjestöt neuvottelevat tästä summasta työnantajan kanssa. Tavoitteena on saada siitä mahdollisimman paljon tehtäväkohtaisiin palkkoihin, mutta viimekädessä potin jakamisesta päättää työnantaja.

 

TS-SOPIMUS

paikallisen järjestelyerän suuruus on 0,8% TS:n palkkasummasta ja se kohdistetaan niin, että    0,3% siitä jaetaan henkilökohtaisiin lisiin ja 0,5% tehtäväkohtaisiin palkkoihin ja/tai henkilökohtaisiin lisiin. Samoin kuin KVTESIN kohdalla, teknisen sopimuksen järjestelyerän jakamisesta päättää neuvottelujen jälkeen viimekädessä työnanaja.

 

 

Vantaan kaupungin organisaatio uudistui 1.1.2020

Entinen kaupunginjohtajan toimiala on nyt nimeltään Kaupunkistrategia ja johto.

Entinen Sivistystoimen toimiala jakaantui Kasvatuksen ja oppimisen toimialaksi, jota johtaa apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske sekä Kaupunkikulttuurin toimialaksi, jota johtaa apulaiskaupunginjohtaja Riikka Åstrand.

Entinen Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala on nyt nimeltään Kaupunkiympäristön toimiala, apulaiskaupunginjohtajanaan edelleen Hannu Penttilä

Sosiaali- ja terveystoimen toimialassa ei toistaiseksi tapahtunut organisaatiouudistusta. Sen sijaan toimiala saa uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi Timo Aronkydön. Aika näyttää, uudistaako uusi johtaja toimialan organisaation.

 

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut ovat päättyneet neuvottelutulokseen 27.5.2020

Allekirjoituspöytäkirjat ja muut sopimusten asiakirjat löytyvät KT:n nettisivuilta. Jytyn nettisivuilta ne löytyvät kunta-alan sopimussivuilta. Sopimusten sisällöstä on tiedotettu jäsenistöä Jytyn sopimusneuvottelut-sivulla.

KT ja pääsopijajärjestöt kertovat sopimusten sisällöstä yhteisessä yleiskirjeessä, joka on tarkoitus ilmestyä ennen juhannusta.Allekirjoituspöytäkirjat ja muut sopimusten asiakirjat löytyvät KT:n nettisivuilta. Jytyn nettisivuilta ne löytyvät kunta-alan sopimussivuilta. Sopimusten sisällöstä on tiedotettu jäsenistöä Jytyn sopimusneuvottelut-sivulla.

 

Terveisin Arja Karppinen, pääluottamusmies

arja.karppinen@vantaa.fi

p. 0407632110