PUHEENJOHTAJALTA 21.8.2018

Jussi Ruokonen
21.8.2018

Hyvää helteisen kesän  jälkeistä aikaa - toivottavasti hyvät kelit vielä jatkuvat pitkälle syksyyn..

Kesän aikana eii ole tapahtunut meidän ay-rintamalla paljon mitään, toki aina joitain "lööppejä"..

Sote- ja maakuntauudistus jatkaa hidasta etenemistään ja koko syksy vielä odotellaan, tapahtuuko jotain vai lässäähtääkö koko asia.. Vaikealta asiat kyllä näyttää ja odotettuja ja odottamattomia haasteita tulee koko ajan lisää..

Ihan viimepäivinä on puhuttu kunta- ja kuntayhtymätyöntekijöiden epäpätevysalennuksista. Tämä asia on tällä hetkellä pääluottamusmiesten harteilla, mutta esim. Helsingin kaupungilla on sovittu, että työnantaja tekee selvitystä asiasta ja sen jälkeen aletaan asioista neuvottelemaan. Epäpätevyysasia koskee niitä ammatteja, joissa on säädetyt pätevyysvaatimukset eli ei suinkaan kaikkia ammatteja. Tähän asiaan palataan pääluotamusviestien kautta tarkemmin kunhan asiasta on enemmän faktoja. Kuitenkin tässä asiassa on selkeä tilanne - jos palkkaa on alennettu ja henkilö on tehnyt/tekee samaa ja yhtä vaativaa tehtävää - on tehty virhe ja se tulee rahalla korvata.

Samalla nousee varmaankin kysymys siitä, maksetaanko samasta työstä jokapaikassa sama palkka - siihenkin asiaan törmätään syksyllä ja työnantaja haluaa, että niitä korvataan tulevilla järjestelyvaraerillä - me olemme eri mieltä (siitäkin)..

Työntäyteinen syksy on tulossa ja siihen on hyvä vielä ottaa energiat vaikkapa auringosta tai hämärtyvien iltojen kauneudesta..

Jytyn luottamusmiesvaalit pidetään syksyn aikana ja muutenkin ammattiosastojen vuosikokouksissa valitaan näihin ay-tehtäviin henkilöitä - muista olla mukana kokouksissa niin kuulet ajankohtaisia ja pääset vaikuttamaan asioihin ja samaa vaikuttamista pitää jokaisen tehdä myös omalla työpaikallaan..

Tälläistä näin lomien jälkeen, Jussi