PUHEENJOHTAJALTA 5.1.2021

Niina Toivonen
23.2.2021

PUHEENJOHTAJALTA 5.1.2021

 

Vuosi 2020 muistetaan korona-vuotena. Uudelle vuodelle on paljon odotuksia, sillä koronarokotukset ovat käynnistyneet. Operaatio ei ole nopea, koska lääkevalmisteiden toimitusmäärät eivät ole olleet niin suuria, kuin THL on toivonut. Lisäksi pääministerimme on ilmaissut huolensa rokotteiden antamisen hitaudesta. Lääketoimitusten vähäisyyden lisäksi yksi syy on rokotteita antavan ja saavan hoitohenkilöstön ansaitut joululomat. Tämä jos mikä ammattiryhmä on lomansa ansainnut, joten tammikuun edetessä odotetaan rokotusten määrän kasvavan suunnitelmien mukaisesti. Helsinki on aloittanut ensimmäisenä hoivakotien asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset, se on suuren kaupungin osoitus siitä, että tahtotila taudin taltuttamiseksi on kova. Myös jytyläiset työntekijät ovat osaltaan toteuttamassa tätä suurta urakkaa.

Valtakunnallisesti alkuvuosi on mielenkiintoista aikaa. Sote-uudistus ja siihen liittyvä lainsäädäntötyö on siirtymässä eduskunnan käsiteltäväksi. Keskustelu asiasta tulee olemaan runsasta. Mikä lopullinen päätös tulee olemaankaan, se ei tule helposti. Hyvinvointialueiden rahoitus on yksi suurimpia kysymyksiä, joka ratkaisee uudistuksen päätöksen etenemisen ja sen aloittamisen suunnitelmien mukaisesti tämän vuoden lopulla tai sen lykkääntymisen tai jopa peruuntumisen.

Kunnallisvaalit pidettäneen suunnitelmien mukaisesti huhtikuun puolessa välissä, joten alkuvuonna kuntakentällä kuhisee mitä puolueiden valtasuhteille tulee tapahtumaan. Nämä vaalit ovat tärkeät kuntalaisten lisäksi myös kuntatyöntekijöille. Tulevillä kuntapäättäjillä on edessään koronan aiheuttamien talousvaikutusten sopeutustyö ja siinä työssä on tärkeää kuulla myös henkilöstöä.

Nyt Loppiaisen alla Suomeen on satanut lumipeite jopa Etelä-Suomea myöten, joten nautitaan ulkoilusta ja aloitetaan kevään työrupeama uusin voimin!

Hyvää uutta vuotta 2021 kaikille toivottaen,

Kaisa