Puheenjohtaja 10.10.2017

Jussi Ruokonen
10.10.2017

Heippa ja hyvää sateista syksyä (ainakin tänään)..

Eilen julkistettiin naakuntauudistuksen sote-osioon uutisia. Valinnanvapaus tulevassa sotessa kapenee käytännössä pelkästään terveys (te) - osioon. Mikähän integraatiohyöty koko uudistuksessa toteutuukaan??

Toinen asia oli se, että yhtiöittämispakko sote-asioissa poistui. Sehän oli toki jo selkeä perustuslakivaliokunnan viestissä kesän alussa.

Itse maakuntauudistus on toki erittäin huteralla pohjalla, sillä ainakin isot kaupungit Helsingin pormestari Vapaavuoren johtamana ovat aloittaneet jonkinlaisen "vastarintaliikkeen".

Toisaalta on hyvä, että asiasta käydään keskustelua, mutta asialla on myös kääntöpuolensa. Nimittäin, jos ja ehkä kun maakuntauudistus tulee soteineen 1.1.2020, pitää asioihin myös valmistautua hyvin. Ei ole kovinkaan hyvä, jos isot kaupungit eivät löydä yhteistä säveltä asioiden valmisteluun sillä kärsijöinä silloin on palvelujen saajien lisäksi henkilöstö, valitettavasti.

Eli isoja , lopullisia linjapäätöksiä odotellessa pitää jokatapauksessa jotain valmisteluja tehdä, mutta ei turhaan. Oho eiku-termi ei ole hyvä näin isossa asiassa.

Valtakunnassa käydään parhaillaan erilaisia tes-neuvotteluja jo monen liiton voimin ja pikkuhiljaa myös meidän omat neuvottelijat istuvat "vanhaan" kuntapöytään. Siinähän neuvotellaan mm. KvTes ja AvaintaTes. Tällähetkellä vielä ei ole minkään liiton eikä alan osalta neuvottelut päättyneet, mutta merkkejä vaikeuksista on ilmassa. Niin myös meidän osalta varmaan vuodenvaihteen tienoilla tulee tapahtumaan eli ei ole helppoja ratkaisuja odotettavissa. Kaikilla aloilla palkankorotuksia pitänee tulla ja erityisesti meille julkisen sektorin työntekijöille, napattiinhan meiltä kiky-sopimuksessa reilun prosentin verran vuosiansioista lomarahojen leikkauksen muodossa pois kolmeksi vuodeksi.

Jokaisella työnantajalla on menossa työsuojeluvaaleihin valmistautuminen ja ehdokasasettelu onkin jo menossa tai jossain jo valmistunutkin. Muistattehan käydä äänestämässä jotain hyvää ehdokasta, mieluummin tietenkin meidän oman yhdistyksen jäseniä, mutta jos ei ole omaa ehdokasta, niin jokatapauksessa jotain hyvää. Tässäkin asiassa aktiivisuus alkaa äänestämisellä.

Tänään tälläistä, mitähän seuraavaksi..

Jussi