PUHEENJOHTAJALTA 2.3.2022

2.3.2022

Torstai 24.2.2022 jää maailmanhistorian muistiin surullisena ja järkyttävänä päivänä. Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan. Pommituksissa, joita kohdistetaan sotilas- ja siviilikohteisiin, on kuollut taistelijoiden lisäksi siviiliväestöä, myös lapsia. YK:n mukaan hyökkäystä on paennut tähän mennessä ulkoimaille jo yli 660 000 ukrainalaista, pääasiassa naisia ja lapsia. Selvää on, että osa sotaa paenneista suuntaa myös maahamme joko turvapaikan hakijoina tai sukulaisten ja tuttavien luokse. Niin ukrainalaiset, naapurimaa Puola, kuin avustusjärjestöt jakavat pakolaisille ja maahan jääville ruokaa ja tarvikkeita.  Myös me suomalaiset olemme aktivoituneet niin yksilöinä kuin yhteisöinä auttamaan ukrainalaisia. He tarvitsevat apuamme, sillä hyökkäykselle ei näy loppua, päinvastoin. Yhdistyksemme pitää lauantaina 5.3. Stansvikin kartanoalueella MINIMARKKINAT, joiden tuottoa kohdistetaan Ukrainan sodan lapsiuhreille. 

Jytyn suurimpien työehtosopimusten (mm. kunta-ala ja Avaintes) neuvottelut keskeytyivät tiistaina 1.3. Olemme nyt siis sopimuksettomassa tilassa. Neuvottelut tulevat jatkumaan, mutta ajankohta on vielä auki. Sote ry julisti 1.3. ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. JAU ry (=Jyty ja JHL) ja JUKO julistivat sen tänään neuvottelujen kiihdyttämiseksi siten, että kielto alkaa maanantaina 7.3. ja kestää sunnuntaihin 13.3. Liitossamme valmistaudutaan työtaistelutoimiin, toivottavasti niiltä kuitenkin vältytään. Jokatapauksessa myös Jyty Metropoli on valmis niihin tavoitteidemme, mm. pienipalkkaisten naisvaltaisten alojen palkankorotukset, vuoksi.

Toivotan kaikille voimia näinä haasteellisina aikoina. Onneksi kuitenkin korona-ajan rajoitukset alkavat hellittämään, vaikka tautia esiintyy vielä runsaasti - toki vaikutuksiltaan helpompina, kuin epidemian alkuaikoina. Pidetään itsestämme huolta, keskustellaan tuntemuksistamme ja huolistamme läheisten, työkavereiden ja tarvittaessa työterveyden ammattilaisten kanssa. Asioiden jakaminen auttaa meitä jaksamaan!

Terveisin, Kaisa