PUHEENJOHTAJALTA 19.9.2018

Jussi Ruokonen
19.9.2018

Hyvää syyskuun puoliväliä. Tulevaksi viikonlopuksi luvataan jälleen lähes kesäisiä lämpötiloja - nyt kannattaa nauttia.

Ensiviikon keskiviikosta perjantaihin Jytyläiset osallistuvat työtaisteluun vastustaakseen hallituksen esitystä irtisanomislain heikentämiseksi pienissä, alle 20 työntekijän yrityksissä. Työtaistelumuotoina ovat ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä liukuvassa työajassa normaalin mittaisen työpäivän tekeminen.

Jos hallituksen valmistelut aiheen ympärillä jatkuu niin Jytyn hallitus miettii, mitä suraavaksi mahdollisesti tehdään. Muut järjestöt tekevät samantyyppisiä asioita, mutta aikataulut ja kestot ovat liitoilla hyvin erilaisia. Seuraa siis Jytyn tiedotteita tarkkaan, niin tiedät missä mennään.

Monella työnantajalla käydään parhaillaan neuvotteluja mahdollisista palkankorotuksista. Ole tässäkin asiassa aktiivinen ja ota yhteyttä pääluottamusmieheesi, jos koet, että sinun palkkasi ei ole jostain syystä kohdallaan erityisesti suhteessa työnvaativuuteen tai olet samaa työtä tekevään työkaveriisi "kuopassa".

Epäpätevyysalennukset on toinen tämän hetken palkasta johtuva puheenaihe. Niissä ammateissa, joissa on jonkinlainen lakiin tai asetuksiin määritelty kelpoisuusehto, on ollut monessa paikka käytössä 1-10%:n epäpätevyysalennus. Jos tälläinen alennus on tehty eikä työnkuvaa- tai vaativuutta ole laskettu, niin sinulla on mahdollisuus saada palkkasi takautuvasti jopa viiden vuoden ajalta. Tästäkin asiasta kannattaa olla yhteydessä pääluottamusmieheen, hän kertoo, miten asiassa edetään.

Sitten vähän yleisempää asiaa. Maakuntauudistus polkee edelleen paikallaan. Sote- ja terveysvaliokunta tekee parhaillaan esityksiä perustuslakivaliokunnalle - esitys pitäisi tulla tämän kuun loppuun mennessä. Sen jälken asiaa käsitellään lisää ja jos kaikki aikataulut ja asiat osuu kohdalleen, on nämä asiat eduskunnan käsittelyssä joukukuun alkupuolella. Nyt näyttää siltä, että jälleen kerran aikataulu on liian tiukka ja asiat venyy. Ja jos kovin paljon tätä tapahtuu, siirtyy maku- ja soteasiat seuraavalle eduskunnalle.

Ammattiosastomme kokoontuvat vuosikokouksiinsa ensi kuussa. Silloin valitaan jälleen hallintoomme uusia toimijoita, niistä tarkemmin seuraavan Jyty-lehden välissä olevassa tiedotteessa.

Luottamusmiesvaalit ovat myös tulossa tänä syksynä, niistäkin sitten lisää myöhemmin.

Talvea, päätöksiä, mukavia hetkiä jne. odotellessa

jussi