PUHEENJOHTAJALTA 18.2.2021

Niina Toivonen
19.4.2021

PUHEENJOHTAJALTA 18.2.

 

Järjestelyvaraneuvottelut, eli palkankorotusneuvottelut eri työehtosopimusten, kuten KVTES:n, TS:n ja AVAINTES:n kohdalla ovat loppusuoralla. Neuvottelutulokset tuottavat joillekin ammattiryhmille ja yksittäisille työntekijöille hyviä uutisia ja toisille karvaita pettymyksiä. "Miksei taaskaan minulle?" kysymyksiltä ei vältytä. Tarpeita palkankorotuksiin on yksinkertaisesti enemmän kuin mitä on jaettavana. Jyty metropolilaiset neuvottelijat, pääluottamusmiehet ovat kuitenkin tehneet parhaansa valmistautuimisissa neuvotteluihin ja itse neuvotteluissa. He ovat kartoittaneet jäsenistön ammattiryhmien palkankehityksiä, keskustelleet muiden järjestöjen edustajien kanssa yhteisistä korotuskohteista, kirjelmöineet ja neuvotelleet työnantajan kanssa, jolla on näissä neuvotteluissa se viimeinen sana, jos neuvottelut päättyvät erimielisinä. Näin on käynyt monessa tapauksessa. Se kertoo siitä, että työnantaja on löytänyt eri kohteita palkankorotuksille kuin järjestöt. Mikä lopputulos sitten onkaan, sen on oltava perusteltu ja perustuttava kunkin organisaation omaan palkkajärjestelmään. Yleiskorotuksia on onneksi tiedossa, joka näkyy pienenä lisänä tilipussissa.

Kuntapuolen viime vuoden tilinpäätökset ovat valmistumassa. Monen kunnan tulos tulee olemaan odotettua parempi. Tästä voi kiittää - yllättävää kyllä - korona-aikaa. Valtion viime vuoden korona-tuet näkyvät tilinpäätöksissä plussamerkkisinä vaikka epidemia on aiheuttanut menojakin. Nyt on sopiva aika kuntatyönantajille muistaa henkilöstöään korona-ajan venymisestä. Jotkut kunnat ovat jo näin tehneetkin ja nyt odotan suurimpien kuntien ja muidenkin työnantajien toimia kiittää työntekijöitään. Paras kiitos pieni- ja keskipalkkaisille työntekijöille on sanallisten kiitosten lisäksi konkreettinen rahapalkkio. Toki työntekijöiden hyvinvointiin ja sen edistämiseen liittyvät toimenpiteet ovat työnantajan osoitus henkilöstön arvostuksesta.

Järjestimme jäsenillemme "Saikkua, kiitos" -etäteatteriesityksen. Ilmoittautuneita oli yli 650. Runsas osanottajamäärä kertoo, että kulttuurilla on valtaisa voima ihmisten hyvinvoinnin ylläpitäjänä. Toivottavasti moni pääsi testaamaan nauruhermojaan esityksen myötä, sillä ilo ja nauru auttaa jaksamaan myös niinä huononpina päivinä.

Elämme nyt talviloma-aikoja. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee pysäyttämään työkiireensä lomaillen, leväten ja pilkistävää aurinkoa ihaillen.

Pysytään terveinä!

Terveisin, Kaisa