Jäsentiedote 5/2022

Jyty Metropolin jäsentiedote

METROPOLISTA 5/2022

Puheenjohtajalta 6.9.2022

Syyskuun alussa alkavat kesälomat olla ohi. Toivottavasti kesä oli kaikille rentouttava ja sisälsi mielekästä tekemistä. Aina ei tule ajatelleeksi, että ilman työehtosopimuksia lomamme olisivat lyhyempiä. Laki asettaa lomille minimivaatimukset, kun taas työehto-sopimukset sekä paikalliset sopimukset mahdollistavat parempien työehtojen lisäksi pidemmät lomat. Kesän aikana saatiin valmiiksi useita jytyläisiä työehto-sopimuksia, mm. yksityisen sosiaalialan ja yksityisen opetusalan tes:t. Neuvottelutulokset ovat mielestäni kohtuullisia, sillä Jyty sai muiden työtekijäjärjestöjen kanssa monia tärkeitä tavoitteitaan läpi.

Nyt syyskauden alussa työmarkkinoiden mielenkiinnon kohteena on Sote ry:n (Tehy ja SuPer) omien tes-neuvotteluiden aloittaminen valtakunnan sovittelijan luona. Sote ry jäi pois keväällä tehdystä kunta-alan työehtosopimuksesta, joten nämä liitot ovat tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Toki erillissopimuksen palkankorotukset maksetaan myös SuPerin ja Tehyn jäsenille, kuten muillekin kunta-alan työntekijöille. Erillissopimusta sovelletaan kuntien ja kuntayhtymien lisäksi hyvinvointialueilla työskentelevään ja niille palkattavaan henkilöstöön.

Sote ry on antanut tähän mennessä viisi eri lakkovaroitusta eri puolille Suomea, joten panokset ovat neuvotteluissa kovat, kun yhtälöön lisätään akuutti hoitajapula. Hoitajaliitot haluavat jäsenistölleen palkkaohjelman kautta paremmat palkankorotukset, kuin muille työntekijäryhmille. Tämä ei sovi muille työntekijäjärjestöille, joten erillissopimuksessamme on huomioitu Sote ry:n mahdolliset parannukset koskemaan myös muita ammattiryhmiä. Myöhemmin syksyllä alkavat vientialojen tes-neuvottelut, eivätkä nämäkään alat aio jäädä nuolemaan näppejään inflaation kiihtyessä ja ostovoiman heikentyessä.

Kesän ja alkusyksyn kuuma puheenaihe on ollut Helsingin siirtyminen Sarastian palkkajärjestelmään ja järjestelmän käyttöönoton totaalinen epäonnistuminen. Jo huhtikuun alussa 1. palkanmaksun jälkeen oli selvää, että keskeneräinen järjestelmä sekä työnantajan tekemät alimitoitetut resurssit aiheuttivat ja aiheuttavat tuhansia palkanmaksuongelmia. Työntekijät ovat jääneet kokonaan tai osittain ilman palkkojaan ja tulorekisteritiedot eivät ole välittyneet tarvittaville viranomaisille. Palkkasotku on aiheuttanut työntekijöille kohtuuttomasti harmia ja vaikeuttanut työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentuloa.

Helsingin kaupungin työnantajamaineen romahtaminen pohjalukemiin on herättänyt työnantajan silmät myöntämään ja korjaamaan virheensä. Sarastian toimitusjohtajan ylimielinen puhe järjestelmän toimivuudesta on muuttunut sovittelevammaksi. Helsingin pormestari Juhana Vartiainen on kuitenkin todennut, että virheiden korjaaminen vie koko syksyn. Jyty Metropoli on muiden paikallisjärjestöjen kanssa neuvottelemassa työnantajan kanssa erilliskorvauksista, jotka työnantajan tulisi maksaa lakisääteisten viivästyskorkojen yms. lisäksi niille työntekijöille, jotka ovat kärsineet palkanmaksujärjestelmän virheistä. Lisäksi haemme koko henkilöstölle korvausta työntekijäkokemuksen parantamiseksi uuden mittavan työsuhde-edun kautta. Kaupungin on löydettävä tähän vaadittava raha, sillä virheiden korjaamiseenkin on ”piikki auki” Vartiaisen sanoja lainaten.

Sarastia-sotkun yhteydessä on noussut erityisesti esille yksi jytyläisittäin tärkeä ammattiryhmä, palkanlaskijat. Helsingin talouspalvelu Talpan palkanlaskijat ovat olleet kovilla koko palkkajärjestelmäuudistuksen ajan. Ammattiryhmän työnvaativuus on noussut esille, kun työntekijät korjaavat palkkajärjestelmän aiheuttamia virheitä. Tämä perustöiden lisäksi tehtävä extratyö tulee jatkumaan koko syksyn ajan. Jyty Metropoli on korostanut työnantajalle työntekijöiden palkitsemisen ja työhyvinvoinnin ylläpitämisen tärkeyttä. Selväksi on käynyt, että palkanlaskijoiden palkka ei vastaa työn vaativuutta. 

Syksyllä on luvassa mukavia jäsentapahtumia. Ammattiosastot järjestävät jäsenilleen runsaasti virkistystoimintaa ja syksyn kohokohta on liiton ”Hyvinvointia aalloilla ”-Tukholman risteily lokakuun alkupuolella. Olemme panostaneet yhdistyksenä risteilylle 70 euron jäsensponsoroinnilla. Tässä vaiheessa mukaan on ilmoittautunut upeat toista sataa metropolilaista. Tavataan siis Jyty-aalloilla!

Hyvää syyskauden alkua kaikille toivottaen,

Kaisa

Ammattiosastoissa tapahtuu

Ammattiosastotoiminta on paljon muutakin kuin edunvalvontatyötä. Virkistystoimintamme tarkoituksena on pitää yllä jäsentemme hyvinvointia, tutustuttaa jäseniä niin omaan toimintaamme kuin uusiin tuttavuuksiin. Voit keskustella niissä myös työelämäasioista luottamusmiehistön ja ammattiosaston johtokuntalaisten kanssa.

Heti kesälomien jälkeen elokuussa SOTE-ammattiosasto pisti pystyyn Helsingin Myllypurossa pentankki-illan, jossa tutustuttiin lajin salaisuuksiin ammattiosaston omien osaajien välityksellä. Tapahtuman tunnelma oli rento ja mitä mainioin.

Valtakunnallinen YKSI-ammattiosasto piti jäsentapahtumansa upeassa Imatran Valtionhotellissa. Tarjolla oli ay-puhetta ja rentoa yhdessäoloa. Samalle viikonlopulle sattui sopivasti Imatra-päivä, joten jäsenet pääsivät seuraamaan näköalapaikalta Imatrankosken kuohuntaa vaikuttavassa koskinäytöksessä.

Seuraa siis sähköpostiasi ja ilmoittaudu mukaan ammattiosastosi järjestämiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin – ne ovat osa omia jäsenetujamme!

Ammattiosastojen vuosikokoukset

Jyty Metropolin ammattiosastojen vuosikokouksissa käydään läpi sääntömääräiset asiat ja mahdolliset sääntömuutokset.

Helsingin kaupungin ammattiosastojen vuosikokoukset pidetään ke 26.10.2022 Ravintola Kavissa, Toinen linja 4, Aloitamme ruokailulla klo 16 ja kokoukset alkavat klo 17.  HUOM! Ilmoittautumiset sekä mahdolliset erityisruokavalion ilmoitukset viimeistään 6.10. ammattiosastojen pääluottamusmiehille.

HAL; pääluottamusmies Maija Ruotsalainen, maija.ruotsalainen@hel.fi

KASKO; pääluottamusmies Kirsi Jaakkola, kirsi.jaakkola@hel.fi

KUVA; pääluottamusmies Antti Pajala, antti.pajala@hel.fi

KYMPPI; pääluottamusmies Johanna Puska, johanna.puska@hel.fi

SOTE; pääluottamusmies Sari Kuosku, sari.kuosku@hel.fi 

* * * * *

HELKO-ammattiosaston vuosikokous pidetään to 27.10.2022 klo 16.30, Ravintola Vltavassa, kabinetti Havel, Elielinaukio 2 (rautatieaseman vieressä). Ilmoittautumiset ja erityisruokavaliot viimeistään 17.10.2022 merja.liespalo@palmia.fi 

HUS-ammattiosaston vuosikokous pidetään ti 25.10.2022 klo 16.30, Ravintola Vltavassa, kabinetti Havel, Elielinaukio 2 (rautatieaseman vieressä). Ilmoittautumiset ja erityisruokavaliot viimeistään 18.10.2022 pääluottamusmies Tuuli Urpela, tuuli.urpela@hus.fi 

VANTAA-ammattiosaston vuosikokous pidetään ma 24.10.2022 klo 16, Kielotie 20 C 5 krs, Ilmoittautumiset ja erityisruokavaliot viimeistään 20.10.2022 jaakko.o.perttunen@vantaa.fi

Yhdistyksen varsinainen kokous 

Yhdistyksen varsinainen kokous pidetään joka toinen vuosi.  Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, mm.  Jyty Metropolin valtuuston  ja valtuuston puheenjohtajan valinta tulevalle 2 -vuotiskaudelle.

Jäsenkokous pidetään ti 1.11.2022 klo 17 Teams-kokouksena. 

Ilmoittautumiset viimeistään 25.10.2022 leea.jarvinen@jytyliitto.fi .                                   Ilmoittautuneille avaan Teams -linkin ennen kokousta.

Jyty Metropolin toimisto palvelee

Jyty Metropolin toimiston yhteystiedot:

Jyty Metropoli ry
Asemamiehenkatu 4, 9 krs
00520 Helsinki                                                            

                                                            Talousasiantuntija/
Puheenjohtaja                                   jäsenpalvelusihteeri
Kaisa Soininen                                  Leea Järvinen
050 324 2340                                   040 730 7277 (klo 10 - 15)
kaisa.soininen@hel.fi                        leea.jarvinen@jytyliitto.fi

Sinua palvelee myös oma ammattiosastosi ja luottamusmiehesi

Tarkista oman ammattiosastosi puheenjohtaja ja sihteeri: https://www.jytymetropoli.fi/ammattiosastot/ 

Luottamusmiesten tiedot löytyvät: https://www.jytymetropoli.fi/luottamusmiehet/

Liiton yhteystiedot:

Jäsenrekisteri: jasenrekisteri@jytyliitto.fi, p. 020 789 3720 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Jäsenmaksut: jasenmaksut@jytyliitto.fi, p. 020 789 3730 (ma-ti klo 9-11, ke suljettu, to-pe 9-11)

Työttömyyskassa Aaria: asiakaspalvelu@aariakassa.fi, p. 020 7655 900 (ma, ke, to klo 9-12, ti klo 12-14)

Muistathan käyttää kaikkia palveluita hyödyksi!